Tuesday, December 18, 2012

19 Disember 2012 Pengumuman Keputusan PMR 2012

Salam Kasih Sayang,
 
agak mengambil masa lama untuk cgu update blog ni... dulu bila cuti sekolah je cgu rasa cgu la paling banyak masa untuk update dan buat macam2 di blog atau pun apa jua kerja2 cgu... tapi sekarang... agak sibuk dengan komitmen kerja2 yang perlu diselesaikan atas tanggungjawab dan amanah yang diterima...
 
Alhamdulillah hari ni cgu bersyukur dengan izinNya dan rezeki yang diberi olehNya masih lagi cgu berpeluang untuk teruskan blog ini...
 
pejam celik... esok dah keluar keputusan PMR 2012... berdebar gak jantung cgu ni... ini lah hati seorang guru... kalau keputusan keluar kekadang tu mengalahkan orang yang ambil peperiksaan tu... maknanya cgu sayangkan sangat anak2 murid nya tu... risau dan nak anak2 murid nya Berjaya 100% 8A.. cgu yakin anak2 murid yang belajar dengan cgu pasti keputusan PMR 2012 8A... senang je PMR kan... ;)
 
oh ya! tak silap cgu boleh gak semak keputusan dengan cara lain iaitu...
 
secara online...
 
cuba kat sini
 
 
 
 
or
 
SMS
 
PMR space space hantar ke 15888
 
Dimaklumkan selepas jam 10.00 pagi dah boleh tau keputusan masing2...
 
buat semua... good luck ye...
"doa banyak2 dan fikirkan sentiasa 8A milik aku"
 
amin...
 
 
 
 
 
 

Wednesday, November 28, 2012

28 Nov 2012... Good Luck!!! Akaun SPM 2012...

Salam Kasih Sayang...

Hari yang dinanti dah tiba... alhamdulillah... masing2 dah tak sabar rasanya nak menjawab soalan akaun yang hanya lagi beberapa jam je kan... malam tadi sempat bersama2 dengan anak2 murid cgu... belajar di surau... nampak di wajah masing2 bersemangat untuk bertempur dengan satu lagi kertas yang terakhir. Sabar itu separuh daripada iman kan... 


buat anak2 murid cgu 5B 2012... 
amirul asyraf, aufa, syahir, hadi, azhar, amir hisyam, akmal, azril, afiq, nazmi, izzuddin, aizat, nabil, isyazwan, luqman, amin, ilmam, azmin, syafiq, azizan, rashid, ridzuwan, arif, faisal, nadzmi, danial, afif dan izz...

cgu doakan kalian semua dapat menjawab soalan dengan baik... cgu halalkan dan redhakan segala ilmu yang diberi... gunakanlah hingga bila-bila... nasihat cgu jawab semua soalan yang dikemukakan dengan hati yang tenang... moga Allah memberi petunjuk kepada kalian semasa menjawab nanti...

Positifkan diri... kita dah berusaha yang termampu... selepas ini tawakkal dan ingat sentiasa dengan Dia sampai bila2... Akaun mesti A+... Good Luck!!!




bersyukur gak sebab hari ni dah selesai kelas pecutan akhir bersama dengan calon2 yang nak belajar dengan cgu... ramai gak yang datang sampai penuh juga la rumah cgu... cgu dah buat yang terbaik untuk semua... moga ilmu yang disampaikan dapat digunakan dengan betul... moga kalian semua berjaya... 

dan tidak lupa kepada semua yang pernah belajar dengan cgu secara langsung atau pun tidak langsung... Cgu doakan kalian semua berjaya... moga tahun ini GP kebangsaan akan meningkat ... GP negeri turut meningkat dan GP sekolah pun meningkat...

Ops! kalau jumpa "Buku cikgusila dot com" di pasaran nanti... beli ye... tanda kenangan buat cgu untuk semua sepanjang cgu bersama dengan cikgusila.com...

Cgu sayang semua... moga ukhuwah ini terjalin hingga akhir hayat... ingat cgu ye... ;)

amin... 


Thursday, November 15, 2012

Kelas Pecutan Akhir Akaun SPM 2012

Salam Kasih Sayang dan Salam 1Malaysia...

Alhamdulillah masih lagi Allah memberi peluang kepada cgu untuk menjalani ibadah seterusnya... 

Salam Maal Hijrah buat semua pembaca dan pengikut setia blog cgu ni... moga tahun ni kita dapat berhijrah dengan lebih sempurna kerana Dia... :)

Sekejap je masa berlalu kan... lagi 13 hari je SPM Prinsip Perakaunan kan... apapun nak tak nak tetap kena harungi bila dah tiba masanya...

Seperti tahun2 sebelumnya... atas permintaan... cgu akan buat kelas pecutan akhir akaun... ini je masa yang cgu ada dan boleh luangkan bersama mereka yang hendak belajar akaun dengan cgu..

Jadi sesiapa yang berminat tolong hubungi cgu secepat mungkin.

Tempat terhad.. cgu terima 20 orang pelajar je... sebab tempat tak mencukupi... 


Tak sabar rasanya nk kongsi ilmu dengan sesiapa saja yg nak belajar dengan cgu...
niat cgu cuma hanya nak membantu kepada sesiapa yang hendak dibantu... ;)

Sunday, November 4, 2012

Good luck ... SPM 2012


Salam kasih syang, 


Sekejapnya msa berlalu kan. Esok dh mula SPM...




Kesempatan ni cgu ucapkan selamat maju jaya buat semua calon SPM 2012 terutama anak2 didik cgu... SAS JERKS 0812... moga semua dpt jawab soalan dgn baik tenang dan tepat...

Cgu maafkan semua salah silap... cgu dh halalkan dan redhakan segala ilmu yg diberi... ingat pesan cgu... jaga solat n ingat Dia sentiasa...

Tuesday, October 23, 2012

HARI GRADUASI PRA SEKOLAH SKPP11(3)


Jom tgk ... klik di sini.. 




Alhamdulillah selesai dh program hari... bersyukur gk sbb dpt meluangkn masa bersama anak2 ptg ni...
Ikutkan hari ni mmg agk sibuk menyediakan kehendak audit kualiti.. apapun alhamdulillah audit pun selesai...
Ilmu yg dipelajari dlm menangani mslh mmg betul dialami... tq dato' n dr...

Moga ini permulaan untuk adik meniti kejayaan dan kebahagiaan dunia n akhirat... mama sayang anak2 mama...

Tuesday, October 2, 2012

Happy Birthday CikguSila...

Salam kasih sayang...

29 Sept 2012 : Bengkel Transformasi Pendidikan... anjuran Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya. 9.00 pagi hingga 4.30 petang. Pembentangan daripada pegawai Lembaga Peperiksaan... berkenaan Penilaian Berasaskan Sekolah... baru faham dengan jelas... Perubahan/Transformasi ke arah yang lebih positif. Cgu setuju dengan perubahan ni... tgu post cgu seterusnya berkaitan PBS ye... memang menarik!
 
29 Sept 2012 : Majlis Solat Hajat Perdana... bersama dengan program Kembara Amal SAS... 

30 Sept 2012 : Kenduri Perkahwinan... sibuk dengan kerja dan tanggungjawab yang diberi sampai terpaksa mengabaikan kenduri anak sedara... maaf kak ros tak dapat nak bantu sepenuhnya kali ni. apapun didoakan semoga fadhil dan annur bahagia dan gembira hingga akhir hayat... 

01 Okt 2012 : CRK.... nak rehat... alhamdulillah permohonan CRK diluluskan.. tak ingat langsung tarikh ni birthday cgu... seronok gak... yang penting dapat rehat... rehat daripada memikirkan hal sekolah... terima kasih diucapkan kepada semua rakan, anak didik dan sedara serta sesiapa sahaja atas ucapan dan ingatan... rasa terharu... rasa bahagia... rasa gembira... ;)

tq.... ;)
 
terima kasih juga kad2 yang diterima daripada anak2 didik cgu... syahir, amirul asyraf... moga kepada semua anak2 didik cgu 5B mendapat 10A+ dalam SPM 2012 ni...

tgu post seterusnya berkaitan analisis peperiksaan percubaan SPM 2012 ye... 




Saturday, September 22, 2012

SOALAN PERCUBAAN SPM PRINSIP PERAKAUNAN 2012

Salam kasih sayang...

Alhamdulillah dah selesai kan peperiksaan percubaan SPM semua negeri... sekarang adalah masa untuk menjawab soalan-soalan percubaan setiap negeri... nasihat cgu buat lah soalan2 semua ni satu per satu... jangan sampai tertinggal... cgu yakin sangat kalau dapat jawab semua soalan trial pasti keputusan cemerlang yang kita akan dapat ... Pasti A+... nak kan?

kalau nak soalan-soalan trial akaun 2012 boleh dapatkan di laman web rakan alam maya cgu...

 BLOG CIKGU NARZUKI


mata pelajaran add maths pun ada kalau nak ... g blog ni...


n banyak blog cikgu2 lain yang boleh kita search dalam internet ni... google je la...

moga usaha kita kali ni berjaya kan... dapat buktikan kepada diri kita sendiri yang aku boleh berjaya dengan cemerlang... amin...


Tuesday, August 21, 2012

Teknik Menjawab SPM...

Salam Aidilfitri ... Salam Kasih Sayang...

Hari ni hari raya yang ketiga... alhamdulillah cgu masih diberi peluang bernafas di muka bumi ini... hari ni tak g beraya pun... hubby cgu dah mula bekerja... kat rumah kemas2 n masak dgn anak2... selain berinternet.. hehe... 

cgu tak kongsikan lagi apa aktiviti yang cgu jalankan di minggu akhir ramadhan yang lepas... mmg tak sempat nak upload... macam2 perkara yang nak dibuat... ni pun ada gak keje tapi bila dah cuti mmg tak nak buat keje2 sekolah dah skang ni... rasa nak buat jadual baru kehidupan di hari cuti... ;)

Sekolah cgu dah selesai trial SPM 2012... 1 Ogos hingga 15 Ogos 2012 yang lepas... alhamdulillah menanda pun dah siap... biasa la ada yang meningkat dan ada yang menurun... tetapi kebanyakannya dah meningkat... nanti cgu upload soalan2 SBP di blog cgu ni... jd blh la buat... mana tau ada yang mengena semasa SPM sebenar nanti kan...

10 Ogos 2012... cgu dijemput untuk berkongsi ilmu dengan guru dan pelajar2 akaun di SMK (P) Sri Aman. cgu terpaksa mula lewat sebab sesat. GPS tak de... rasa tak blh hidup tanpa GPS lak sekarang ni... apapun alhamdulillah cgu bersyukur akhirnya dapat gak cgu kongsikan apa yang cgu ada bersama dengan mereka... cgu yakin pelajar perempuan ni kl berusaha sungguh2 pasti blh berjaya dengan cemerlang...

selalu mengajar semua pelajar lelaki... kali ni dengan semua pelajar perempuan pula... ada beza? hehe...

esok nya lak ... 11 Ogos 2012... cgu dijemput oleh PIBG SMA Al Amin Gombak... ke UIA pula... buat kali kedua cgu memasuki UIA. best... sempat menunaikan solat zohor di Masjid UIA... seronok nya... rasa aman dan tenang. ramai nya umat Muhammad saw berada di dalam masjid di akhir2 ramadhan... termasuklah pelajar SMA Al Amin yang berada di Masjid UIA selama beberapa hari. qiamullail... baca al quran... alhamdulillah...

berkongsi dengan mereka adalah satu kepuasan buat cgu... dapat berkongsi dengan pelajar2 yang mempunyai akhlak dan budi pekerti yang tinggi... ada pelajar yang khatam al quran lebih daripada 5 kali setahun... cgu kagum. sebab diri cgu sendiri tak dapat nak buat cam tu lagi... insyaallah... mereka memberi satu semangat baru buat cgu... sebab tu cgu lebih suka untuk berkongsi... apa yang cgu ada, mgkn mereka tiada tetapi apa yang mereka ada mungkin cgu tiada... tqvm... ;)

di Mini Auditorium, UIA... 

kenangan2 terindah sepanjang ramadhan kali ni memang tersemat di dalam hati... alhamdulillah... ya Allah, terima kasih atas segala setiap kurniaanMu, peluang yang diberi... berilah kejayaan kepada kami semua dunia dan akhirat... amin...







Saturday, August 18, 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI... 2012

Salam kasih sayang... 

Alhamdulillah... hari ni hari terakhir kita semua umat Muhammad berpuasa. Sekejap rasanya kan. Esok dah hari raya... 

Kesempatan ni cgu ucapkan kepada semua peminat setia blog cgu dengan ucapan ...

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR BATIN


Ampun maaf dipinta atas segala-galanya... mudah2an selepas ini kita lebih diberkati dan dirahmati oleh Nya...
 
 


 

Saturday, August 4, 2012

Jadual Waktu SPM 2012

Salam kasih sayang...

alhamdulillah hari ni dah 15 hari berpuasa. sekejap masa berlalu. cgu bersyukur setakat ni masih lagi diberi peluang untuk menjalani ibadah ni.. bersama dengan suami dan anak2 tercinta... 

Sepanjang dua minggu lepas banyaknya aktiviti yang dah cgu buat... cuma tak sempat je nak post dlm blog ni... tu la kekadang tu macam2 nak tulis tapi ada je kekangan yang menyebabkan terbantut untuk update blog ni... ;)

Sambil tunggu hubby cgu balik... baik cgu update blog ni... 
banyak yg nak share ni...

Bengkel Teknik Menjawab di KISAS ... 28 Julai 2012

 alhamdulillah Allah izinkan cgu berkongsi dengan pelajar2 KISAS... sebuah sekolah yang menjadi idaman cgu satu ketika dulu... walaupun tak dapat nk belajar di situ akhirnya Allah beri juga peluang untuk cgu berbakti kepada KISAS... mudahan apa yang dikongsikan boleh diterima dan meningkatkan prestasi masing2... apapun pelajar KISAS memang best... setenang2nya hati ni sepanjang perkongsian... sejuk dan nyaman sekali... Doa cgu moga u all berjaya dapat akaun A+ SPM 2012...





Ops! lupa lak pasal Jadual Waktu SPM 2012... dah keluar rupanya jadual periksa yang sebenar.. sebelum ni bila cgu check masih lagi draf... malam ni bila check dah ada rupanya...

boleh la kalau nak download... klik je Jadual waktu ni... 


Bila tengok jadual ni ... sian anak2 murid cgu... sebelum akaun ada paper biologi... maknanya kita terpaksa pulun sebelum tu... cgu yakin anak2 didik cgu boleh lakukannya... lepas trial ni kita all out habis2an... ;)

28 Disember 2012 [Rabu]
Kertas 1 : 11.15 pg - 12.30 tgh
Kertas 2 : 2.00 - 4.30 petang


sampai sini dulu la... nak tdo kan anak cgu dulu... <3 p="p">





Saturday, July 21, 2012

Ramadhan 1433

Salam Kasih Sayang...

Rasulullah saw bersabda :
"Barangsiapa yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah, dosanya yang lalu telah diampuni (oleh Allah)."
- Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Sahih al-Buhari, Kitab al-Iman no. 38 -

Hari ini hari pertama kita semua umat Muhammad saw menunaikan kewajiban berpuasa di bulan Ramadhan... Alhamdulillah cgu dapat melaksanakan nya setakat ni dengan jayanya... ;)
Harapan cgu tahun ni dapat menjadi lebih cemerlang sebagai umat Muhammad saw... buat anak-anak mama Hariss Hakim dan Hamiza Husna... moga puasa tahun ni dapat PENUH 100%... A+... 

Buat semua pembaca setia blog cgu... 
Selamat Berpuasa... moga tahun ni menggunakan masa yang ada peluang yang diberi dengan perkara2 kebaikan... jaga tingkah laku, jaga percakapan, jaga pandangan, jaga pemikiran, jaga pendengaran, dan jaga semuanya... moga tahun ni adalah tahun terbaik daripada tahun sebelumnya... 
makan kurma sentiasa... sedap... :)

moga ianya boleh dijadikan amalan seterusnya...

cgu ambil kata2 mentor cgu...
Hidup perlu ada MISI (Apa yang nak dicapai) & VISI (Kenapa mahu mencapainya)! Kerana tidak Tuhan jadikan manusia itu sia-sia melainkan kita yang mensia-siakannya! Mudah-mudahan berpuasanya kita bukan setakat menahan lapar dan dahaga tetapi menahan diri, menahan apa yang kita fikir, rasa, cakap, dengar, lihat dan buat apa sahaja yang mengurangkan pahala dan keberkatan puasa kita! Hidup pasti mati dan mati pasti ditanya dan diberi penentuan tentang setiap apa yang kita buat hari ini! Ingatan utk diriku yg selalu lupa! Ya Allah, Kau jadikanlah kami semua ini mendapat keampunan, rahmat dan kasih sayangMu Ya Rabbi! -AzizanOsman-





Wednesday, July 4, 2012

Sambutan Isra' dan Mikraj SAS 2012

Salam kasih sayang...

hari ni sambutan isra' mikraj di sekolah... alhamdulillah Allah memberi peluang kepada cgu untuk menimba ilmu daripada Imam Muda kedua Ustaz Hassan Adli. Betul apa yang ustaz kongsikan tadi. memang Allah itu Maha Penyayang dan Maha Mengasihani. Satu perkara benar2 berlaku dalam hidup cgu hari ini... 

Menitis air mata bila bercerita dengan hubby tadi... sambil menulis di blog ni pun sebak terasa. Selama ni ramai rakan2 guru bgtau dan dengar cerita orang sana sini. ikutkan hari ni sepatutnya cgu ke sekolah anak cgu untuk Karnival Prasekolah Peringkat WP Putrajaya. Husna masuk pertandingan mengeja bahasa inggeris. tetapi disebabkan sekolah cgu ada juga program kelas tambahan jadi cgu tak pergi sekolah husna. dalam hati memikirkan anak2 didik yang tak siap lagi kerja kursus. dah bulan julai tapi masih tak murnikan lagi... balik sekolah terus g ambil husna di sekolah. tapi masih tak keluar lagi masih di dewan. cgu terus ke dewan. sampai dewan tercari2 anak cgu... nmpk wajahnya sangat gembira... "mama, husna johan"... terkedu cgu... hanya tuhan yang tahu perasaan cgu waktu tu. jumpa cgu norhizan... "sian anak ko, naik pentas ambil hadiah sorang2 je tadi"... tersentuh gak... masuk dewan memang ramai ibu bapa yang datang... jumpa teacher husna pun dia cakap... "oooo ini lah mama husna... tak kenal" n bla bla bla.... waaaaaa

bila kita jaga anak orang dengan baik insyaallah Allah akan jaga anak kita juga dengan baik. mengajar cgu kepada satu perkara. Berserah kepadaNya sentiasa. moga anak2 mama hakim dan husna faham apa yang mama buat... 

ceramah ustaz hassan adli memang menyedarkan dan memotivasikan diri cgu untuk terus positif dalam apa jua yang dilakukan. terima kasih ustaz... apa yang ustaz kongsikan berkaitan dengan peristiwa isra' dan mikraj... nampak bersahaja dan sangat menyeronokkan... aura yang sangat cantik...

  • anak dilahirkan bersih. ibu bapa yang mencorakkan hidup anak.
  • berkawan dengan orang yang baik, baik lah kita... kalau sebaliknya.... maka sebaliknya lah...
  • solat tiang agama.... solat yang pertama akan dihitung... dan tak perlukan modal untuk melakukannya.
  • apa yang kita cakap, apa yang kita makan, apa yang kita fikirkan akan membentuk diri kita.... dan mencerminkan kematian kita.
terima kasih ustaz... moga rusilawati moin menjadi muslimah yang baik dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri, ibu dan guru, diberi kekuatan fizikal, mental dan emosi dalam setiap dugaan yang diberi, sentiasa positif dan sentiasa diberkati... amin....






Sunday, July 1, 2012

01 Julai 2012 : Kelas Konsep Asas Akaun

Salam kasih sayang...

baru je selesai makan tengahari bersama anak2... alhamdulillah... selesai program hari ni.. cgu buat kelas konsep akaun hari ni... semua stud tuisyen cgu datang kecuali 2 orang arham dan nazmi... 
aura yang sangat cantik... seronok sepanjang melaksanakan kelas tadi... 



doa cgu semoga kalian semua memahami dan jelas selepas ni dalam menjawab soalan2 yang dikemukakan dalam prinsip perakaunan... 
cgu dah kongsikan ada 3 perkara yang mesti pelajar pandai untuk mendapatkan akaun A+ iaitu... 
  • konsep
  • formula / format
  • teknik menjawab
 




cgu sangat percaya bila pelajar kuasai ketiga2 dalam mempelajari akaun pasti SPM A+.











Friday, June 29, 2012

Hari Akademik SAS 2012

Salam Kasih Sayang...

Alhamdulillah selesai dah hari akademik SAS tahun ni... cgu tidur lewat semalam untuk menyelesaikan tugasan yang masih belum diselesaikan... persediaan untuk headcount pelajar pun ala kadar je... yang penting ada dan cgu tau dan kenal anak2 murid cgu...

tahun ni 18 orang semuanya yang dapat dan sempat berjumpa dengan cgu... cgu memulakan sesi pun lewat sebab cgu g hospital putrajaya dulu hantar bapak cgu medical check up... alhamdulillah selesai awal... kul 10 cgu dah ada kat sekolah semula...

tak sempat nak duduk lagi dah ada parent yang terus nak jumpa... alhamdulillah... semuanya dipermudahkan hari ni dengan baik... tiada yang membebankan... perkongsian antara guru dan ibu bapa serta pelajar... mudahan doa cgu anak2 murid yang berjaya jumpa cgu hari ni mengambil tidakan positif untuk terus bangun berusaha ke arah yang lebih cemerlang.... dalam diri cgu hanya sentiasa doakan anak2 murid cgu berjaya cemerlang mendapat A+ prinsip perakaunan SPM....

terima kasih sebab nak datang jumpa cgu....

5B [nabil, isyazwan, izz farhan, afif, amir hisyam, azmin, ariff, nadzmi dan syahir]
4B [faisal dan shafique]
4C [aqlie, fitri, rifdi, shazwan dan wan amirul asyraf]
3M [azlan dan asyraf]

***lupa nak tangkap gambar la pulak semasa hari akademik tadi... 

 

Friday, June 22, 2012

Sekolah No 1 Guna Perkhidmatan Live Streaming

Salam Kasih Sayang...

Esok temasya sukan tahunan sekolah cgu. sekejap je masa berlalu. dah bulan Jun. kalau ikutkan dulu sukan tahunan mesti awal2 tahun. tapi sekarang ni mesti selepas cuti pertengahan tahun...

tahun ni agak berbeza berbanding tahun sebelum2nya... tahun ni boleh tengok acara yang akan dipertandingkan secara live... best nyer... ni la yang menjadi angan2 cgu utk live mengajar kepada sesapa yang nak belajar... ;) mana tau lepas ni On pula live bersama CikguSila kan... hehe...

apa lagi...

ops!! ... tunggu dulu... Esok 23 Jun 2012, 8.30 - 9.30 pagi... malam ni pun dah ada live... Jom tengok secara live di sini
 

nak lancar cgu galakkan guna google chrome..

Thursday, June 21, 2012

Page FB cikgusila.com

salam kasih sayang...

dapat gak update blog ni. setelah beberapa hari menyepi...
pergi sekolah macam biasa... sepatutnya hari ni cikgu pergi ke Kidzania tapi tak dapat nak pergi memandangkan keadaan yang tidak mengizinkan... balik sekolah pun awal... sampai rumah makan ubat dan tidur...

tak tau nak buat apa... tengok blog banyaknye komen2 yang tak sepatutnya... Jadi cgu remove terus comment box yang ada dalam blog cgu ni... dah lama cgu nak remove tapi tak sempat lagi nak buat.. jadi mana2 sesapa yang nak bertanya atau nak komen apa2 email terus ke cgu ...

cikgusila@gmail.com atau komen di page facebook cgu (lebih mudah di page FB kan...)


FB setakat ni mmg cgu on9 sentiasa... nk komen biar lah komen yang membina... mana2 komen yang negatif mmg cgu akan remove terus... ;) ... apapun bg masa kpd cgu utk reply... kekadang tu sempat membaca semua komen tp nk reply masa tersebut mmg tak dapat... kl ada kesempatan masa tu mmg akan reply masa tu gak... ;)













Friday, June 8, 2012

08 Jun 2012 Seminar Topik Sukar

Salam Kasih Sayang...

Alhamdulillah akhirnya dengan izinNya dapat cgu melaksanakan Seminar Topik Sukar anjuran Pusat Tuisyen Persada Pintar di Presint 15, Putrajaya. Masa yang diberikan 3 jam... tu pun cgu rasa ramai pelajar yang dah mula nak termuntah n etc...maklumlah topik sukar yang dibincangkan...

buat semua peserta seminar siang tadi doa cgu semua akan cemerlang dan dapat A+ akaun SPM 2012...

jumpa lagi di seminar seterusnya... yang akan dilaksanakan bulan Julai hingga bermulanya SPM.... sentiasa berkunjung ke blog cgu... semua jadual cgu akan letak kan dalam blog ni...






Thursday, May 17, 2012

Hari Guru...Hadiah?.. Kenaikan Pangkat?

Salam Kasih Sayang...

Alhamdulillah... hari ni seperti tahun sebelumnya... hari guru disambut dengan ala kadar je... banyak ucapan yang diterima daripada anak murid... bekas2 anak murid... rakan2 dan sedara mara... terima kasih cgu ucapkan di atas semua ucapan yang disampaikan... Hadiah? ada gak dapat... tak sebanyak cgu sekolah rendah rasanya... lebih banyak dapat... biasa la... bila semakin besar hadiah semakin kurang... bagi cgu sekadar ucapan dah memadai... 

pagi2 anak mama sorang ni dah call ... sapa lagi kl bukan Mozack... ingat mama sorang ni kan... <3 ... terima kasih... moga ank mama sorang ni berjaya capai apa yang diimpikan... selalu doa dapat bw mama g Spain... ;)

Ucapan Menteri Pelajaran berkenaan dengan kenaikan pangkat... hati berbunga2 pada awalnya... mungkin nama ada dalam senarai... bila semak... ni jawapannya...


nak kata sedih... memang sedih tapi bila fikirkan semula ... lagipun cgu ada cuti tanpa gaji 4 bulan tahun 2007... masih lambat lagi nak dapat... terperasan la pulak dapat sama dengan geng2 yang sama ... hehe... 
masih bukan rezeki...Allah akan beri jika Dia nak beri kepada kita... apapun cgu bersyukur dengan apa yang cgu ada sekarang ni... Positifkan diri semula... Alhamdulillah... Allah masih sayangkan cgu... menyedarkan cgu... mengingatkan cgu ....
1. salah kan diri sendiri dengan apa yang berlaku...
2. terima dan redha dengan apa jua yang kita terima...
3. memaafkan... 

cikgu Sayang semua............. 

secara peribadi... cgu menyusun sepuluh jari atas segala salah silap... yang terlebih terkurang harap dihalalkan... cgu memaafkan semua salah silap sesiapa sahaja terhadap cgu... menghalalkan setiap ilmu yang diberi kepada semua yang belajar dengan cgu... ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------

(flash back)
sebelum cgu sedar... 
bising2 gak bersama2 rakan2 sekolah yang tak dapat... terasa ditindas... terasa dianiaya... terasa dipermainkan... terasa segalanya... bila dapat tau borang yang tidak dihantar ke bahagian yang sepatutnya... ni yg menyebabkan cgu terfikir... semuanya berpunca dari unit bahagian... kl bahagian kukuh dan teguh... ada toleransi ... ada tanggungjawab... ada sifat kemanusiaan... ada sifat kasih sayang... positif...semua orang buat kerja apa yang sepatutnya buat...  pasti semua orang dapat apa yang sepatutnya dapat... sebab tu bl jadi macam ni... semua menuding jari kepada sana dan sini... 

Guru ni satu profesion yang sangat mulia... tetapi apa yg dapat cgu lihat masa kini... semuanya terbalik... cgu 2 senang2 dihina... cgu2 dicaci... cgu2 dihentam... cgu2 dimaki hamun... dan cgu ... cgu... cgu... setakat nak cari pelajar yang kurang ajar dengan cgu2... ramai sangat... hari2 boleh jumpa... 
pelajar buat kes ... cgu2 juga dipersalahkan... semua pegawai akan turun... menyalahkan sana dan sini... kekadang cgu terfikir kenapa tak boleh berbicara dengan baik... berbincang secara baik... cgu2 ni bukan binatang... bukan nya tak de hati dan perasaan ... kenapa mesti nak menuding jari... banyak perkara berlaku depan mata cgu... belum lagi kes ibu bapa....

fikir kan sekolah memang tak selesai... dalam kepala sentiasa fikirkan hal2 anak murid... esok nak ajar apa... nak sediakan bahan... belum lagi bahan yang diberi dibuang pelajar depan mata dalam tong sampah... dan macam2... dalam kepala sentiasa fikirkan macam mana nak dapatkan keputusan terbaik A/A+ untuk anak2 muridnya... sanggup berkorban apa saja untuk capai apa yang diimpikan oleh anak2 muridnya... belum lagi program2 sekolah... ad hoc2 untuk program2 tertentu... tetap ada masa untuk melayan karenah anak2 murid yang perlukan bantuan... tidur di sekolah... balik lewat malam... 3am, 4am dan 5am... terus pergi sekolah semula...kelas malam... kelas tambahan... kelas... kelas... dan kelas... sabtu ahad di sekolah... apa lagi yang nak dituding jari kat sini... 
apa lagi yang nk dinilai... 

cgu doakan semoga insan yang sepatutnya menjalankan tanggungjawab akan melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan baik... tiada manusia yang buat salah cuma kita yang kena sentiasa menerima setiap teguran yang membina daripada pihak2 tertentu...

---------------------------------------------------------------------------------------------

ya Allah... Kau tunjukkan lah pada kami... sekiranya masih ada lagi kekurangan yang ada dalam institusi pendidikan maka Kau tunjukkanlah jalan yang sepatutnya kami lakukan untuk melahirkan anak bangsa yang patuh dengan agama, bangsa dan negara... 


Monday, May 14, 2012

Selamat Pengantin Baru ... Shameera & Naim

Salam Kasih Sayang...

Alhamdulillah ... selesai dah satu projek untuk tahun ni 2012... rasa sekejap sangat masa berlalu... pejam celik dah bulan Mei... macam2 dah berlaku... apapun cgu rasa bersyukur akhirnya semuanya yang dirancang berakhir dengan jayanya... kepada makcik sedara ku Cik Mah & Pakcik Tapa, tahniah dah dapat menantu yang pertama... dan buat pengantin nya... shameera dan naim, selamat pengantin baru... semoga bahagia dan gembira dunia dan akhirat... ;)

Ila dan Naim... shameera ni sepupu hubby... kira rapat la juga dengan kami sekeluarga... cgu pun dah anggap macam adik sendiri... :)

cgu bersama dengan keluarga mertua... bahagianya rasa dapat kumpul semuanya... sorang je tak de... adik ipar yang bongsu... adik ipar sorang lagi pun xde... hubby yang amb gambar... 

Terima kasih tak terhingga buat cik mah dan pakcik tapa kerana memberi peluang dan kepercayaan kepada cgu untuk buat barang2 hantaran perkahwinan... wow! dah lama gak tak buat sebenarnya... tapi tak pe la... belum cuba belum tau kan... kira pakai redah je la ni... buat hubby tercinta... terima kasih atas sokongan yang tak terhingga sepanjang menyiapkan barang hantaran ni... tak tidur malam tu... 

sirih junjung... ni buat bersama2 dengan kak nor... sepupu hubby gak... 

al quran & sejadah... cgu sekali kan je...

 
 baju / blazer / seluar bersama tali leher

 cincin untuk lelaki

 buah-buahan.... ada lg yg terbaru... cari gambar tak jumpa lak...

 coklat ferrero... 

 kasut dan tali pinggang...

 bekas untuk kek dan kuih... yg ni mak mertua cgu buat... mmg sedap... kek buah dan kuih apple... tak pernah lagi cgu jumpa di pasaran sesedap kuih mak mertua cgu... satu lagi cgu letak pulut kacau aka wagik... sedap sangat... yg ni mak pengantin n tok yg buat...

 di hari majlis pernikahan....

 bila letak semua satu tempat ... cgu rasa puas sangat... berjaya juga cgu bantu makcik cgu... dia cakap LULUS... pakcik pun gembira... biar orang lain nk kata apa... yang penting cgu rasa sedap memandang... cantik... cgu dah dapat kepuasannya...

next projek hantaran.... anak sedara yang akan nikah hujung bulan Jun ni.... cgu rajin... cgu akan upload dalam blog ni ye... 
Sayang semuanya...



Sayang anak2 mama...

Salam Kasih Sayang...

Hari ni keje seperti biasa... memandangkan minggu peperiksaan di sekolah... petang ni takde la cgu balik lambat... 2.30 pm terus balik rumah... macam biasa hubby cgu yang datang ambil di sekolah... ;)

dalam kereta terkejut bila tengok markah yg adik dapat... tak sangka 100%... BM dan BI... Matematik adik cakap 97% tapi kertas jawapan tak dapat lg... alhamdulilllah... mama memang yakin dengan setiap kelebihan anak2 mama... buat yg terbaik dan sentiasa positif dalam apa jua tindakan yang hendak dilakukan... adik memang kerap buat apa yg mama suruh... cuma adik ni ada satu sikap yang kalau dia nak dia akan nak dapatkan juga... ikut perangai sapa ye... mama kot... ;)... tak kisah lah ... asalkan Allah sentiasa lindungi anak2 mama daripada segala kejahatan... Mama selalu doakan anak2 mama cemerlang dalam semua aspek... ;)


keputusan abang lak tak dapat nak dinilai lagi... PBS... no more exam... apapun mama yakin anak mama sentiasa mengikut arahan daripada cgu2 yang mengajar... baik dan jaga tingkah laku... hormat guru sentiasa...








Sunday, May 13, 2012

Selamat Hari Ibu...

Salam Kasih Sayang...


Hari Ibu disambut setiap tahun... tahun ni mmg terharu dengan persediaan anak2 mama... terkejut dengan pemberian hakim dan husna... macam berpakat dua beradik ni... apapun mama bersyukur ada anak2 seperti hakim dan husna... mama sayang hakim... mama sayang husna... n mama sayang daddy...


 kad abang yang buat... love tu adik yg bagi...

bila tanya adik dapat kat mana? adik beli kat book shop... pandainya anak mama... <3

Ya Allah, aku bersyukur kepadaMu di atas segala pemberian yg telah Kau berikan kepada ku... moga Kau kuatkan semangat ku dalam mengharungi setiap ujian dan dugaan yang Kau berikan kepadaku dalam mendidik anak-anakku menjadi seorang hambaMu yang sentiasa mengingati diriMu... amin

Tak lupa juga buat kedua2 ibu tersayang ... 
Mak Ku ...Sitinah Mamom dan Ibu Mertua ku Badariah Abu Bakar... 
Ketahuilah... diri ini amat menyayangi kalian berdua... tanpamu siapa la aku... 
Ya Allah, berila kesihatan dan kesejahteraan yang baik kepada ibu2 ku sentiasa... 
Selamat Hari Ibu... ibu2ku... 






Thursday, April 26, 2012

Tetamu-tetamu hebat di SAS hari ni...

Salam Kasih Sayang...

Hari yang agak sibuk sangat hari ni... tetapi... sebenarnya memang dah selalu sibuk kat sekolah... mungkin disebabkan hari ni kehadiran Angkasawan Negara Mejar Dr Faiz Khaleed... sempena Minggu Sains dan Matematik... ramailah orang datang termasuklah jemputan kepada sekolah2 berdekatan di Putrajaya dan Selangor... Terpegun dengan sikapnya. memang baik dan nampak betapa bersihnya di wajahnya... cerdik pandai... moga adalah student cgu yang ambik aura kejayaan Dr Faiz ni... jadi inspirasi... belajar bersungguh2... mana tau ... ada angkasawan datangnya daripada SAS kan... 

Kenali lebih dekat  dengan Dr Faiz . Klik je... Mejar Dr Faiz Khaleed


tu yang pertama... kehadiran Dr Faiz... 
kedua... lawatan daripada Sekolah Kebangsaan Daerah Rembau... dapatlah mereka jumpa Dr Faiz sekali... seronok sangat... murid2 Darjah 6... blh jd sumber inspirasi... cgu, cgu eliza, cgu azmi dan cgu asmadira yang membawa rombongan lawatan ni... nak kata penat tak juga sbb dah buang negatif jauh2 sebelum sampai sekolah td... so far seronok gak melayan tetamu yang hadir... yg ptg ilmu penuh di jiwa... biar senang nk menjawab setiap persoalan... terima kasih kepada semua yg bekerjasama esp pn khoo, ust ramli, ustz nabilah, cgu norasitin, cgu liza, cgu helmi dan tak lupa en zainal atin... moga SAS terus maju... SAS... Good to Great!


selesai semua perkara di atas ... yang seterusnya...
ketiga...
Alhamdulillah... cgu dah selesaikan urusan penghantaran pos ekspress ke LCCI tadi... terima kasih kepada cgu eliza yang sentiasa memberikan sokongan dan bantuan... semuanya 21 orang pelajar yang mohon... ada lagi 30 orang yang tak mohon... [ramai kan]

yang tak mohon lagi tu cgu harap buat permohonan sendiri selepas 1 May hingga 30 Oktober 2012 ni ye... mohon lah... bersyukur yang u all semua layak dan blh mohon Sijil LCCI ni... mana tau di kemudian hari ada gunanya Sijil ni... 

8 orang 5B dan 13 orang 5C... lagi 30 orang mana...
sesiapa yg baru nak bagi borang cgu dah tak terima... lepas ni uruskan sendiri ye ... yang penting mohon... 





Wednesday, April 25, 2012

JOM DATANG HARI USAHAWAN MUDA SAS

Salam kasih sayang,

Alhamdulillah tahun ni 2012 SAS berjaya merancang untuk adakan Hari Usahawan Muda... tahun lepas tidak dapat dilaksanakan atas sebab beberapa faktor yang tak dapat dielakkan. lagi beberapa hari je lagi nk menjelang nya Hari Usahawan Muda ni... 

Bila ye?  
SABTU ni... 28 APRIL 2012 ... 
8.00 pagi hingga 4.30 petang...
tempat? mana lagi mesti lah di SAS Putrajaya...

Jom pakat ramai2 kita pergi ke SAS Sabtu ni... penuhi ruang yang ada tanda sokongan usahawan2 muda yang baru ... 
Banyak gerai jualan makanan, permainan dan macam2 lagi... menarik sangat...
Jom datang!!!

HARI USAHAWAN MUDA 2012








Saturday, April 7, 2012

BENGKEL GENGGAM PENYATA : SIRI 1 2012

Salam kasih sayang,


"ya allah! Kau berikanlah kejayaan kepada kami semua dalam mendidik anak2 kami dalam mempelajari ilmu perakaunan yang sebenar"

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga cgu melaksanakan program akademik seterusnya iaitu Bengkel Genggam Penyata Siri 1 2012. Dengan kerjasama semua pihak terutamanya pihak pengurusan sekolah, ketua bidang teknik dan vokasional, Pn Jamaliah Bahagian Akademik Teknik dan Vokasional PPWPP, rakan2 guru Prinsip Perakaunan Putrajaya... Kak Nor, Kak Midah, Kak Masturah, Kak Mas, Kak Laily, Fiza, Syella dan Pn Thalsiah... sentiasa di sisi cgu yang memberi dorongan dan semangat untuk terus cgu melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang diberi dengan bersungguh-sungguh... cgu selalu ingat apa yang Prof Dr Muhaya cakap...

 "gembira melihat pelajar2 boleh berbincang di dalam kumpulan masing2 yang diberi secara random mengikut sekolah yang berbeza"

 "semoga kejayaan ini milik kami semua"


‎"Jika gaji kita RM 5000 tetapi kita kerja kuat seperti gaji RM 20000, Allah SWT akan berikan beza RM 15000 itu samada dalam bentuk duit, anak soleh, hidup bahagia dan lain-lain.


Jika gaji kita RM 5000 tapi kita kerja malas macam gaji RM 2000, beza RM 3000 itu Allah akan tarik samada dalam bentuk kecurian, kesusahan, anak nakal dan seumpamanya."



-Prof Dr Muhaya.


Sebab itulah semua mereka yang berjaya mempunyai tabiat "Give more" kan..

Firman Allah SWT dalam al-Quran pun ada mengatakan yang Allah sukakan umatnya bersungguh2 bila melakukan sesuatu pekerjaan yang baik. Wallahualam..

maka pilihla yang mana yg kita nak jadi.. Sesungguhnya pilihan terletak di tangan masing2.


mudah2an Allah mengizinkan cgu meneruskan niat suci ikhlas cgu untuk membantu anak didik cgu seterusnya. amin...

Harapan cgu agar semua pelajar yang hadir dapat mempelajari sesuatu pada bengkel ni. Cgu percaya Allah akan sentiasa mengiringi kita jika kita sentiasa ikhlas untuk mendengar ilmu yang disampaikan oleh seseorang guru.


 "buat rakan2 guru... terima kasih"

"seronok dapat bekerjasama dengan semua rakan guru dan pelajar2 yang terlibat tahun ni" 


 "sentiasa percaya setiap yang berlaku tu pasti ada hikmahnya"


"kehadiran pelajar 80% amat membanggakan kami guru2 perakaunan... moga bengkel ini dapat diteruskan dengan memfokuskan topik2 yang berbeza"


CIKGU SAYANG KAMU SEMUA... amin





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...