Saturday, September 25, 2010

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..
  1. Elemen 1 (pengenalan perniagaan)
  2. Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan duga, penyata kewangan) 
  3. Elemen 3 (rumusan)

77 comments:

  1. thank you cikgu sila! (: Your examples are very helpful! God Bless.

    ReplyDelete
  2. Good example. But do you think LPM will like this?

    ReplyDelete
  3. "Good example. But do you think LPM will like this?"

    LPM suka atau tidak, itu tak menjadi masalah kpd cgu... yg penting pelajar2 cgu dapat panduan dan rujukan bagaimana untuk membuatnya... bimbingan yang berterusan sebenarnya yang paling penting... ikut guru masing2...

    ini salah satu usaha untuk membantu pelajar2 cgu... pelajar nak tiru bulat2 pun mmg tak boleh.. contoh ni pun ada juga bbrp kelemahan nya ... cgu pun sama2 belajar sebab tak de sorang pun yang ada pengalaman dalam tugasan ini... ;)

    ReplyDelete
  4. kenapa nak tiru bulat2 x boleh pulak?

    ReplyDelete
  5. lagi satu apa maksud cikgu dengan ada bbrp kelemahan nya

    ReplyDelete
  6. lagi satu thank your very much cikgu for this example... dah la saya x buat apa2 lagi pastu cikgu dah post ckit kat internet soooo boleh la pakai untukk panduan...

    ReplyDelete
  7. nk tanye sikit..
    dlm panduan yg saya dpt..
    ad 5 element..
    tp nape ckgu bg 3 je?

    ReplyDelete
  8. I LOVE YOU TEACHER!!! MY LIFE SAVER...

    ReplyDelete
  9. cikgu. saya rase ade kesilapan lah cikgu.

    urusniaga nombor 21 ckp
    pressure cooker bernilai 250 tapi
    kad stok 150. macam mane ni cikgu?

    ReplyDelete
  10. Terima kasih Cikgu Sila!! Tanpa contoh ini saya mungkin tak sempat siapkan kerja kursus ini...

    ReplyDelete
  11. kad stok dinilai mengikut harga terendah antara kos dan pasaran... guna harga yg lebih rendah

    ReplyDelete
  12. Hi Cikgu Rusilawati, saya seorang wartawan yang berminat untuk mendapat tahu lebih lanjut tentang kerja kursus subjek prinsip perakaunan. Bolehkah saya mendapat alamat e-mel cikgu sebab saya tidak dapat menghantar e-mel ke alamat ini rusilawati@sas.edu.my. Kerjasama cikgu adalah sangat dihargai kerana saya ingin menemubual cikgu yang berpengalaman mengajar subjek ini. Sekiranya cikgu bimbang, nama sebenar cikgu tidak akan dipaparkan dalam laporan berkenaan. Alamat e-mel saya ialah soonchen@thestar.com.my. Thank you veyr much!

    ReplyDelete
  13. cg !
    trima kaseh bnyak2 !

    sy doakan hidop cg slaluu diberkati !

    beribu ucapan trima kaseh tuk cg !!!

    =D

    ReplyDelete
  14. hello.cikgu.may i have your favour?can you send me the example for folio?yapningning@gmail.com.thank you

    ReplyDelete
  15. Cikgu, thank you so much! I have been searching for a sample for a long time. I appreciate your hardwork. A thousand gratitude. =D

    ReplyDelete
  16. contoh folio cgu tak dapat nak email.. kalau nak download je daripada blog cgu ye.. ;)

    ReplyDelete
  17. salam.pelajar f4 boleh refer cth tugasan projek di www.pesonadesign.com

    ReplyDelete
  18. ASSALAMUALAIKUM . cikgu sila , saya ingin bertanya . di dalam dokumen bil tunai asal yg saya terima , saya telah membeli "papan tanda kedai" untuk komponen perolehan aset .apakah yg patut saya letak dlm butiran yg terdapat dlm buku tunai ? adakah perabot ?

    ReplyDelete
  19. dalia : tqvm... amat membantu... ;)

    bil tunai beli papan tanda.. dalam buku tunai rekod di sebelah kredit butiran kelengkapan / lekapan dan lengkapan...

    ReplyDelete
  20. cikgu ! thanks sgt sgt tw
    ilove u :)

    ReplyDelete
  21. salam cg sy ade masalah
    sy form 5
    sy buat balik keje kusus taun lepas
    kalo sy hantar diterima lagi x?

    ReplyDelete
  22. salam cg sy ade masalah
    sy form 5
    sy buat semula kerja kusus tahun lepas

    kalo sy hantar boleh diterima lagi x?

    ReplyDelete
  23. ainaasphere,

    salam, berkenaan dengan kerja kursus f4 tu mmg la cgu tak berani nak komen2 apa2 cuma kl blh bincang dengan guru yang mengajar.. ;)

    bincang elok2 mana tau dia terima kan.. positif!!

    ReplyDelete
  24. salam cikgu ... bagi lah dalam format word .doc .. senang lahhh sikit nk editt ... haduiiihh

    ReplyDelete
  25. monsieurKimi : cgu pun tak buat lagi.. mesti buat sendiri.. ulangkaji.. faham kan betul2.. baru la senang nk jawab soalan akaun spm nanti.. ;)

    ReplyDelete
  26. cikgu saya pelajar aliran arts tapi saya nak ambil akuans as my extra subjet 4r my form 5.is there any problem with thiz idea.my name prieya

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum,
    ckgu,nama pemilik perniagaan perlu tulis nama calon atau nama sesiapa sahaja?

    ReplyDelete
  28. Assalamua'laikum, cikgu..soalan setiap tahun sama ke?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum cg...apakah tajuk akaun bagi tingkatan 4????mksd saya tahun ini???

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum cg...apakah tajuk akaun bagi tingkatan 4 tahun nie???

    ReplyDelete
  31. A'kum cikgu. Contoh soalan untuk tingkatan 4 tahun 2011 takda ke?

    ReplyDelete
  32. thanks!!information nie sgt berguna!!

    ReplyDelete
  33. salam cikgu :) terima kasih atas contoh ini. sgt berguna ^___^

    ReplyDelete
  34. thx for your information~~

    ReplyDelete
  35. boley minta izin untuk minta contah tugasan dan tempat dapatkan soalan. nak letak kat blog =D

    ReplyDelete
  36. terima kasih cikguu . sangat membantu ! may Allah bless you . ^^

    ReplyDelete
  37. terima kasih untuk contoh soalan yang diberi oleh cikgu...

    ReplyDelete
  38. cikgu,contoh yg cikgu bagi ni boleh jugak kan dijadikan panduan untuk kerja kursus akaun ting4 2011 kan? sama je kan format dia??

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum cgu , saya nk tnya tg PA pnye keje kursus . ttg jualan kredit kalo tak nyatakan bpe stok y dibeli boleh ke?

    ReplyDelete
  40. terima kasih atas sudi berkongsi tips untuk buat projek akaun. cikgu telah banyak membantu saya dalam menunjuk saya bagaimana hendak buat. tips ini banyak membantu saya. ^^

    ReplyDelete
  41. terima kasih cikgu kerana telah
    sediakan tugasan ni ..dapat la saya jadikan panduan ,, hihi ^_^

    ReplyDelete
  42. cikgu sila...camne nk buat dokumen2 cam invois pakai komputer???

    ReplyDelete
  43. Salam cikgu, thank you for helping us.. Kami hargai sgt2. Btw, format ni sama je kan utk format thn ni punya, i meant for spm 2012 tugasan projek f4. Lagi satu, utk elemen 3 dan 4 mcm mna ye? Saya tak berapa faham.

    ReplyDelete
  44. thanks cikgu :)
    dengan adanya contoh ni, dapat dah sy imagine nak buat folio ni macam mana.. terima kash banyak-banyak cikgu :)

    ReplyDelete
  45. salam cikgu sy xpham lagi macm mane nak buat penghargaan

    ReplyDelete
  46. cikgu!!!
    cikgu banyak memudahkan keja saya!!!
    thank youuuuuuuuuu!!!
    sayang cikgu!!!! ^___^

    ReplyDelete
  47. Terima kasih sngat2 cikgu ~ =)

    ReplyDelete
  48. cikgu,,, sebenarnya apa beza lekapan dan lengkapan??

    ReplyDelete
  49. cikgu, ape beza lekapan dan lengkapan sebenarnya?? saya keliru

    ReplyDelete
  50. syeda anta sye punye urusniaga,.tp c.g kate simple sgt,,

    ReplyDelete
  51. utk taon 2011 ade x example folio

    ReplyDelete
  52. teacher need to do the penghargaan or not???

    ReplyDelete
  53. cikgu nak tanya nak buat penghargaan tak

    ReplyDelete
  54. powerfull example thank u teacher

    ReplyDelete
  55. Thank you teacher!
    This is so helpful (:

    ReplyDelete
  56. Hey cikgu :) thankyou! example cgu bagi sgt helpful :D

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum cikgu..
    saye de msalah dgn imbangan duga..
    setiap kali saya buat imbangan duga..
    sentisa x balance..
    dlm mse 1 bulan ni..
    dh 6x saya ubah perancangan urus niaga saya..
    bila smpai imbangan duga..
    still g x balance2 lgi..
    pe yg sye perlu buat..?
    bhagian mane yg ptut sye double check..? jurnal, lejar, buku tunai atau perancangan urusniaga..?

    ReplyDelete
  58. tq cikgu. contoh ini sangat senang utk membuat kerja kursus saya

    ReplyDelete
  59. thanks ! it helps a lot (:

    ReplyDelete
  60. bagus la blog ni terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  61. cikgu kenapa penyata pendapatan saya asyik rugi ? apa yang saya perlu baiki? saya dah naik pening ni.. :(

    ReplyDelete
  62. assalamulaikum, boleh tak cikgu bagi contoh macamana nak buat kerja khusus akaun ni pakai computer, kita nak guna ape buat semua dokumen dokumen tu ?

    ReplyDelete
  63. assalamulaikum, boleh tak cikgu bagi contoh macamana nak buat kerja khusus akaun ni pakai computer, kita nak guna ape buat semua dokumen dokumen tu ?

    ReplyDelete
  64. As Salam cikgu, terima kasih sangat sangat lah sebab cikgu upload kan contoh ini, kalau tak, habislah adik saya tak terbuat kerja dia. Dia minta tolong saya memang saya tak tahu sepatah pun dalam bahasa Melayu, ada contoh ni baru saya nampak gambaran dia.

    ReplyDelete
  65. it's really good teacher..
    now i can finish it..

    ReplyDelete
  66. assalam..

    nk tnye..kalu sy buat angkutan masuk dokumen ye memo atau baucer pembayaran.,btol x?

    ReplyDelete
  67. assalam..

    nk tnye..kalu sy buat angkutan masuk dokumen ye memo atau baucer pembayaran.,btol x?

    ReplyDelete
  68. yang tu budak darjah satu pun tahu....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright 2013 Reserved to ILoveAkaun l Design by DayangDeno