Tuesday, March 8, 2016

PERMOHONAN SIJIL LCCI SPM 2015

Salam kasih sayang...

dah 5 hari berlalu keputusan SPM dikeluarkan... alhamdulillah berakhir sudah untuk tahun 2015... Tahniah buat semua anak2 didik cgu yang berjaya dan layak mendapat sijil SPM 2015. Buat yang gagal teruskan usaha... dan yakin ada hikmahnya. Gagal hari ini bukannya akan gagal selamanya kan..

Alhamdulillah tahun ni Prinsip Perakaunan SPM meningkat peringkat kebangsaan. Tahniah buat semua yang terlibat... bagi mereka yang berjaya cuba tengok slip keputusan SPM tu... ada tak ditulis 3756 (LCCI) - 1 ... kalau ada maknanya, layak mohon Sijil LCCI...



lihat contoh slip di atas... 

ada 2 keistimewaan siapa yang ambil Prinsip Perakaunan SPM...
1. Layak memohon Sijil LCCI
2. Layak mendapat pengecualian ACCA-CAT-FA1.

Istimewa sangat ke kedua2 ni? kl tanya cgu... YA! 
bersyukur ... ambil satu subjek dapat result blh dapat lagi satu sijil selain SPM... dah jimat kos.. kl tak nak ambil buat sijil tu pun kena byr melebihi daripada harga nak bayar sijil tu... ada yang bagitau cgu, sijil lcci ni mmg ada gunanya sbb bila mohon kerja ada syarikat yang minta sijil ni.. bila ada dapat kerja bila tak de tak dapat kerja. 

Pengecualian FA1 tu kalau sambung dengan ACCA ... mmg dapat la pengecualian CAT-FA1.. dah jimat masa dan kos juga tu... untung nya anak2 generasi sekarang... belajar sungguh2 boleh dapat dua sijil dan pengecualian lagi... masa zaman cgu tak de pun ni semua... bersyukur lah... POSITIF!

Macamana nak mohon Sijil LCCI SPM 2015?

ada 2 cara ... manual atau online

Manual
Isi borang dan fotostat salinan slip kptsn dan IC hantar ke LCCI ... Bayaran RM26.50 beli wang pos.

LCCI International Qualifications (M) Sdn. Bhd.
Level 1, Tower 2A, Avenue 5, Bangsar South, No 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia.

Online
2. Ikut je langkah satu per satu ... pastikan dah scan dulu slip keputusan SPM dan IC... 
3. Bayaran pula blh dibuat menggunakan kad kredit/debit, online banking dan eWallet.


Cgu percaya semua boleh buat secara online kan... mudah je... yang penting sediakan dulu apa yang diperlukan ... bayaran online lebih sikit ... RM28.57... pasal bayaran ni cgu No Komen la ya. 


Bila tarikh tutup ni? .... 31 OKTOBER 2016 
Tapi..... Sesiapa yang mohon SEBELUM 30 APRIL 2016 ... Sijil akan diterima selepas OKTOBER 2016... ambil di sekolah masing2.

Jika ... mohon SELEPAS 30 APRIL 2016, sijil akan diterima selepas JANUARI 2017.

Apa2 nak tau lebih lanjut .... kat sini semua ada... :)
MALAYSIA: SPM Double Certification ... 
SPM Principles of Accounting Double Certification

Ok tu je ... harap2 info ini membantu kepada yang nak mohon Sijil LCCI... 







Sunday, February 7, 2016

HOMEWORK TAHUN BARU CINA 2016



Salam kasih sayang 
buat semua anak didik cgu... 

Seronok kan dapat cuti lama tahun ni. Bila sebut homework je ada yang suka ada yang tak suka kan?

sebelum tu cgu nak ucapkan "Gong Xi Fa Cai" buat rakan2 cgu ... 
my lovely sis Khoo n Chin, to adik Kho n Bancha ...
dan buat semua rakyat Malaysia yang merayakanya tahun ni ...


Sebelum balik hari tu cgu dah pesan tengok blog cgu sama ada cgu bg homework atau pun tidak kan?

Nah homework masa cuti ni...

5U dan 5M 
siapkan semua tugasan yang tertangguh... tak banyak ... sikit je... kl dah siap tengok video yg cgu dah beri sebelum ni... utk pemahaman dengan lebih jelas..

4U dan 4M
lepas baca blog cgu ni... cuba search di internet ni apa yang dikatakan dengan klasifikasi akaun? lepas cuti ni kita akan bincangkan... 

1M
cgu bagi rehat sat kali ni... buat ulangkaji semula apa yang dimaksudkan dengan peta i-Think dengan lebih jelas ya... mudah nanti untuk kita buat tugasan seterusnya bila di kelas pdp.. 

sikit je kan homework yang cgu beri? apapun bersedia dengan Ujian Bulanan 1 .. pada 01 - 03 Mac 2016 ... ingat pesan cgu ... NO CDEG ... 

ok ... kita jumpa lepas cuti ni ... jaga diri elok-elok ... solat 5 waktu sehari semalam ... 
tolong ibubapa ... :)

*****************************






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...