Skip to main content

Tingkatan 4

BERMULA TAHUN 2017 ...
PdP menggunakan
DOKUMEN STANDARD KURIKULUM dan PENTAKSIRAN (DSKP) TINGKATAN 4
yang terbahagi kepada 9 modul iaitu :


  • Modul 1 : Pengenalan kepada Perakaunan
  • Modul 2 : Klasifikasi Akaun dan Persamaan Perakaunan
  • Modul 3 : Dokumen Perniagaan sebagai sumber maklumat
  • Modul 4 : Buku Catatan Pertama
  • Modul 5 : Lejar
  • Modul 6 : Imbangan Duga
  • Modul 7 : Penyata Kewangan Milikan Tunggal Tanpa Pelarasan
  • Modul 8 : Pelarasan pada tarikh imbangan dan penyediaan Penyata Kewangan Milikan Tunggal
  • Modul 9 : Pembetulan Kesilapan
Peruntukan jumlah jam PdP Prinsip Perakaunan Tingkatan 4 ini ialah 96 JAM setahun.

**************************************************************






Sukatan Pelajaran yang baru bermula 2010..

  • BAB 1 : PENGENALAN KEPADA PERAKAUNAN
  • BAB 2 : KLASIFIKASI AKAUN; ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA
  • BAB 3 : DOKUMEN PERNIAGAAN SEBAGAI SUMBER MAKLUMAT
  • BAB 4 : JURNAL SEBAGAI BUKU CATATAN PERTAMA
  • BAB 5 : LEJAR
  • BAB 6 : IMBANGAN DUGA
  • BAB 7 : PENYATA KEWANGAN - MILIKAN TUNGGAL

Format Pentaksiran Prinsip Perakaunan mulai 2011 juga telah cikgu terima.
Semua pelajar dan guru boleh rujuk di sini

Bahan-bahan yang boleh digunakan dalam proses memahami dengan lebih jelas Prinsip Perakaunan Tingkatan 4 adalah seperti berikut :

(nak download je.. yang penting mesti ada adobe reader ye.. sebab fail cgu semua .pdf.. sapa tak ada blh download ni dulu. AdobeReader.)

"Cara nak Download : Klik je tajuk2 yang nak di download tu ye... "

  • SOALAN-SOALAN UJIAN / PEPERIKSAAN 
  • ALAT-ALAT PERAKAUNAN (cth jurnal, lejar, buku tunai, lembaran kerja.. versi lama.. cgu rajin nanti cgu upload versi baru.. senang nak buat latihan.. ;) )
  • DOKUMEN PERNIAGAAN  (ni latihan2 yang mula2 cgu upload.. bahan2 ni dapat daripada kawan2 cgu dan ada juga yg cgu buat sendiri.. terima kasih kat cgu2 yang buat ni tau.. moga Allah berkati usaha mereka dalam merealisasikan kecemerlangan pelajar2)

    Dapatkan Buku "I Love Akaun" yang terkini berada di pasaran... pastikan yang original...
    Harga sebuah RM17.90 [Semenanjung] / RM18.40 [Sabah/Sarawak]
    Kandungan semua sukatan tingkatan 4 dan 5...
    dalam buku tu cgu kongsikan bersama teknik2 yang digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran...
    Moga ianya dapat membantu meningkatkan prestasi masing2...



Comments

  1. cikgu! na tnya. da x format nk wat folio?
    ssah tol ahh!
    tlong. tlong.

    ReplyDelete
  2. thun ni p.akaun dah silivers barukan??? bleh tak ckgu ltak nota poket silivers bru tu??/

    ReplyDelete
  3. CUkri said...

    nok wak gano folio PA x reti la?

    ReplyDelete
  4. i nak tahu tg folio perakaunan ting 4. tolong

    ReplyDelete
  5. Ssh lh nk siapkn folio 2010..

    ReplyDelete
  6. thanks cikgu...

    ReplyDelete
  7. cikgu bagaimana nak buat kerja kursus akaun tingkatan 4...............tq

    ReplyDelete
  8. npe eh thn ni ad folio,,dah laf ssh..cari lam internet pom xde format folio pa...camne ni ea??

    ReplyDelete
  9. ble format bru nk kluar?

    ReplyDelete
  10. salam..
    cikgu,sye xb'brape fham la tntg bab akaun ni...
    susa btol nak msok dlm kpale ni..tlg sye bley x???

    ReplyDelete
  11. xde contoh ke????dh la batch bru taon ni kene wt folio..

    ReplyDelete
  12. slm...ckgu ade x cth jwpn utk kje khusus p.a spm thn dpn??ssh la........

    ReplyDelete
  13. slm....ckgu,,mcm mne nk wt folio p.a??ssh btol la..thn lps xde la ssh mcm nie...tlg ckgu.....

    ReplyDelete
  14. ckg tlg sy eh...ckg kt skola x terangkan ngan lbh lnjut...tlg ckg...

    ReplyDelete
  15. ckg tlg emel kt sy bley x??sy student dr smk sultan ismail,klantan.....nie emel sy...peace_aqilah@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam...

    cikgu rasa semua dah baca soalan kerja kursus untuk tungkatan 4..
    cikgu pun masih memikirkan yang terbaik untuk semua pelajar.. minggu ni mmg cgu bercadang untuk menerangkan berkaitan soalan sahaja dulu.. minggu depan baru kita bermula satu per satu...

    ReplyDelete
  17. salam cikgu..boleh x antar kat emel sy format or contoh folio pa form 4,,ney emel sy,,pqah_love@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  18. format PAK blh dpt mna?

    ReplyDelete
  19. cikgu blh tlong tjuk format or contoh folio PAK form 4 yg lengkap

    ReplyDelete
  20. slam
    format untuk folio form 4 thn ni

    ReplyDelete
  21. reena pn perlu prtlngan dr ckg jgk..plezz help me 2..

    ReplyDelete
  22. salam,ckgu...
    thn ni akaun frmat bru dah,tlong la kami ni....

    ReplyDelete
  23. malam ckgu..
    bleh tlong tunjuk cnth folio PA bg urusniaga menjuak perabot.?
    x tau nk wat..
    kurg fhm..
    hrp ckgu blh bantu..

    ReplyDelete
  24. cg mne format folio pa...
    ssh gler nk wt ea....
    x taw la cm ne ea....
    he!!!!!!!!
    npe la staz taun ney....

    ReplyDelete
  25. cikgu..!!
    cam mne nak buat projek fom4 nie???

    ReplyDelete
  26. susa nyer akaun..bru jer dapat paper da pning pale...snang cter sume sy yg da ta pham..keh3..paper 3 ni na ape??pelik semacam je..ke salah soalan..

    ReplyDelete
  27. susa nyer akaun..bru jer dapat paper da pning pale...snang cter sume sy yg da blaja ta pham..keh3..paper 3 ni na ape??pelik semacam je..ke salah soalan.

    ReplyDelete
  28. sta nk sgt cth dkumen perniagaan

    ReplyDelete
  29. cikgu saya mau contoh akaun folio tingkatan 4...tolong send to mrkiller_999@hotmail.com...terima kasih!!!

    ReplyDelete
  30. cikgu
    nak tanya simpanan tetap ialah aset semasa atau aset bukan semasa ?

    THANK....

    ReplyDelete
  31. cikgu....saya nk contoh akaun folio tingkatan 4
    tolong send kat jannah_aimi@yahoo.com
    thanx

    ReplyDelete
  32. ckgu , bole x na minx cntoh krtas 3 akaun ? ad cntoh bru fham skit na bwat cane . kalau bole , hntar kat email sy myne.crown@y.c . thanx .

    ReplyDelete
  33. saya faham soalan folio.. tapi xtahu cara nak buat.. harap cikgu dapat bagi contoh folio.. kalau boleh tolong hantar dekat email sya.. kdoraz@yahoo.com

    thanx.. (^_^)

    ReplyDelete
  34. cikgu..
    saye pon phm cmne nk wat folio tu...
    tapi saye pning kpla la
    bile msuk pengenalan perniagaan tu...
    cmne nk wat...

    ReplyDelete
  35. cmner nk wt folio akaun?? pengenalan perniagaan.. xtaw.. hope u can help me and other students.

    ReplyDelete
  36. tajuk da smpai..
    tapi betol ke folio akaun nk 40 dokumen??

    ReplyDelete
  37. cikgu nak tnya camne nak wat pengenalan kepada perniagaan

    ReplyDelete
  38. salam...cikgu saya mmg tol2 blur nak wat folio akaun...sdey pown yer....

    ReplyDelete
  39. salam.. cikgu saya btol2 nk tau cmne nk bwt folio untuk f4 ni.. pning sy.. cmne cikgu?? bantu kami... :(

    ReplyDelete
  40. salam cikgu....blh sy tau folio f4...
    sy nk bt rujukan n pbandingan ng ape yg sy dh bt separuh jalan ni...time kasih cikgu..

    ReplyDelete
  41. salam cikgu....blh cikgu sent folio f4 di email shahrilazrin_5554@yahoo.com...
    sy nk bt rujukan n pbandingan ng ape yg sy dh bt separuh jalan ni...time kasih cikgu..

    ReplyDelete
  42. salam..
    tolong la kasi format prinsip akaun untuk ktorang..plez!!!

    ReplyDelete
  43. ckgu
    bleh tlg bg contoh folio 2 x?

    ReplyDelete
  44. salam ckgu, lau ade cntoh folio p.a, send kt sy,nur_syafieqa@ymail.com/facebook

    ReplyDelete
  45. abe mak mu ni ke..August 21, 2010 at 11:02 PM

    Assalamualaikum cikgu..cikgu tlg aja 100% wak folio akaun form 4 tahun 2010 ni..kito harap bena ko cikgu..kito xtahu doh nok wak guano..harap cikgu buleh tulong kito..kito desok loni ni..duk selok kero ekpon..loni pun xwak go skaro pun..harap cikgu buleh tulong kito..

    ReplyDelete
  46. tolong la . .
    cmne na buad folio acc !!!
    glew ssah !!!!

    ReplyDelete
  47. salam cikgu boleh ta tlg sent contoh folio prinsip perakaunan kat email saya nurhalizarazak@yahoo. com pleez. . . saya da buntu ney tataw na wat camana . . . saya da hantar folio tapi kena reject larh . . . saya harap sngt cegu dapt bantu saya. . . tq

    ReplyDelete
  48. salam............
    ckgu klau folio p.a kami antar lambat sikit x leh ke????? coz sek sye bru je nak mula lagi pun 2 minggu lepas kami exam..........

    ReplyDelete
  49. ckgu klau dokumen 2 kita pakai bubuh je dia ye jumlah leh x?????? lagi s2 jumlah 2 bleh imbang x kat imbangan duga????? coz sye takut nak wat dokumen.. plz bantu kami!!!

    ReplyDelete
  50. macam mane nk buat keratan cek tu???ssh la!!!

    ReplyDelete
  51. ckgu ajar akaun kat ASiS ek?? sye skola Tknik KL... Sblh2 je... sye bru smpai dokumen 8.. x tau nk wat ape psni...

    ReplyDelete
  52. Dah cuba dah bwt...ssah la...,,,

    ReplyDelete
  53. cikgu,.boleh tak ajar buat dokumen ni?? pecah otak laa,. sy sekolah kat st.mary,kL

    ReplyDelete
  54. salam cikgu nk tnyer ni..camner nk wat f.akaun ek...x tau format la..

    ReplyDelete
  55. salam cikgu....cikgu ader format f.akaun x..?bnyak gak sayer x tau...

    ReplyDelete
  56. mat pagi cgu.... sya da wat nie akaun, tapi imbangan duga sya xseimbangla.... cikgu bleh x hantar contoh folio nie tuk sya buat rujukan??
    Emel: herbert9408@hotmail.com

    ReplyDelete
  57. cikgu tolong bagi information about folio PA....

    ReplyDelete
  58. cikgu tolong bagi information about folio PA....

    ReplyDelete
  59. salam cikgu....cm ne nk wt folio ni....sy dh ty ckgu da,tp yg ssh ny wt dokumen dy 2.......cm ne nk wt 40 dukemen..byk 2...tlg ya ckgu...sy k'suntkn mse...tme ksh....

    ReplyDelete
  60. Cikgu boleh tolong? Bolehkah cikgu hantar folio akaun bagi saya? Yang ada orang sudah buat punye la. (Semua dokumen termasuklah imbangan duga ke ape la, klau x leh then 40 DOKUMEN sudah boleh) Saya tukarkan nama perniagaan. My msn is shikigami_michiru@hotmail.com

    Harap siapa-siapa boleh tolong. Siapa dah siap send bagi saya la. dokumen dah cukup. 1 Malaysia mah ^^

    ReplyDelete
  61. asalamualaikum... tompang tanya cikgu... boleh x saya nak contoh folio akaun untuk tahun... kalau boleh... tolong send kat saya ya..naqib001@ymail.com
    terima kasih...

    ReplyDelete
  62. Hi teacher,

    I would like to ask you on the SPM 2011. Is it affected for this year form 4 student? Or it will affect for the next year form 4 student?
    The text book for Form 4 and Form 5 will be changed accordingly incorporating with the LCCI syllabus?

    Hope to get your reply. Please email to my following address. ling87@hotmail.com
    I'm looking forward to received your email. Thank you

    ReplyDelete
  63. ckgu..

    sy buntu sgt bout akaun..
    skng nk akhr thun..
    tp ramai kwn2 sy xleh blja ttg akaun..
    skng kami mghadapi mslh menyiapkan folio akaun..

    blh ckgu bg cnth folio akaun agr sy lbh jelas utk menyiap kn nyaa,,

    ReplyDelete
  64. cikgu..nk mtak tlg bt folio ni.susah la..40 dokumen tu dah bt la.jurnal dah bt..buku tunai dah..lejar lg lom..tk reti nk bt tu..akaun bil ada kew>?

    ReplyDelete
  65. cikgu..nk mtak tlg bt folio ni.susah la..40 dokumen tu dah bt la.jurnal dah bt..buku tunai dah..lejar lg lom..tk reti nk bt tu..akaun bil ada kew>?

    ReplyDelete
  66. cikgu,
    thank you for the notes!

    ReplyDelete
  67. kenape bnyak sngt kene buat ahhhhh

    ReplyDelete
  68. atas keja sama guru dan rakan2.. serta ibu bapa. kerja kursus saya siap dengan sederhananye,, tapi apa2 pun terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  69. cikgu , ape mksd Jualan bersih ek ? sy x bpe nk phm lahh cikgu . :(

    ReplyDelete
  70. asalamualiakum.. cikgu sya nak tnya.. mcm mana nak bt penghargaan,rumusan dan pengenalan perniagaan... saya sdr da trlmbt untuk sya brtnya krna kerja kursus nie da kna hntr..

    ReplyDelete
  71. assalammualaikum cikgu....
    saye baru masuk form 4 tahun ini...
    jadi boleh x cikgu bg contoh penyata pendapatan.....

    ReplyDelete
  72. Asalamualaikum..cikgu saya nak tanya..bilakah hari penghantaran trakhir untuk kerja kursus form 4 2011?? saya sedar ianya mungkin trlambat untuk saya brtanya ..
    (folder kerja kursus saya hilang di akhir tahun 2011 disebabkan oleh virus)

    ReplyDelete
  73. Assalamulaikum cikgu..saya pelajar institusi tahfiz..saya telah mendaftar prinsip peraukaunan secara persendirian (spmu) tp bukan ulangan, baru nak ambil cikgu, jadi nak tnya bagaimana saya nie perlu ka ambil kerja kursus untuk subjek nie? terima kasih yah cikgu..harap dapat maklum balas dari cikgu..lambat pun xpa..nmpk byk pelajar cikgu yg bertanya..Wassalam.

    ReplyDelete
  74. alfat corner : kl secara persendirian tak perlu buat sebab projek dibuat semasa P&P. ;)

    * Tarikh akhir penghantaran kerja kursus form 4 2011 dah lama berakhir... apapun cb bincang dgn guru akaun sekolah mana tau dia blh bg peluang untuk hantar semula kerja kursus... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum,.cikgu sy nak oder bku(i ;ove akaun)
      tue,.mnta no.fon blh?

      Delete
  75. boleh start jual kat popular tak?

    ReplyDelete
  76. cikgu,,blh x bg cara nk key in dari invois ke lejar

    ReplyDelete
  77. cikgu mintak no telefon ..saya mahu buku ilove akaun.. segera!!!

    ReplyDelete
  78. macam mana nak mudah blajaq akaun.jwpn slalu brbeza

    ReplyDelete
  79. cikgu mntak tips mudah nak jawab akaun.peningla nak buat bab 3,4,5,6.tingkatan 4.

    ReplyDelete
  80. cikgu tlg bg tips nak jawab akaun bab 4,5,6 tingkatan 4

    ReplyDelete
  81. cikgu tolong bagitahu format kerja kursus prinsip akaun tingkatan 4 2014
    kalo dh ade tolong email kan kt email saya....
    kokoafrina@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. cikgu , tolong bagi contoh untuk buat urus niaga kerja kursus PA tingkatan 4 , 2014 ??

    ReplyDelete
  83. cikgu boleh tolong tak buat folio accounts form 4

    ReplyDelete
  84. cikgu saya bigung macam mana nak buat kerja krusus saya... its too dificult.. how to answer the lejar

    ReplyDelete
  85. Assalam cikgu . saya tak dapat nak download nota ting 4 & 5 walhal, saya dah ada PDF . kalau boleh , cikgu tolong emailkan nota ting 4 & 5 pada email saya . nurfatimaharif@gmail.com . terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  86. Assalam cikgu . saya tak dapat download nota ting 4 & 5 walhal , saya dah ada PDF . yang keluarnya box free online . kalau boleh , cikgu tolong emailkan pada saya . nurfatimaharif@gmail.com . terima kasih :)

    ReplyDelete
  87. terima kasih cikgu. best teacher

    ReplyDelete
  88. Ali Azrul ( Musafir Terakhir)June 1, 2015 at 9:51 PM

    Assalamu'alaikum cikgu.. sya masih tak fhm cikgu.. bleh kah cikgu bagi lebih contoh agar sya dpt memahami? terima kasih cikgu.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

PENUTUPAN AKAUN DAN PENYEDIAAN PENYATA KEWANGAN MILIKAN TUNGGAL

PERAKAUNAN ASAS TUNAI VS PERAKAUNAN ASAS AKRUANPerakaunan Asas TunaiPerakaunan Asas AkruanUntung dikira dengan mencari perbezaan antara tunai yang diterima sebagai hasil dan tunai yang dibayar sebagai belanja bagi suatu tempoh perakaunan.Untung dikira dengan membuat pemadanan hasil bagi tempoh perakaunan tertentu kepada belanja yang terlibat.Perniagaan kecil-kecilan dan perniagaan perkhidmatanFirma besar (urus niaga secara kredit)Hasil Diterima – Belanja Dibayar = UntungHasil sepatutnya – Belanja terlibat = UntungPELARASAN PADA TARIKH IMBANGAN1.Belanja Terakru (belanja belum bayar)§Belanja yang dilakukan dalam tempoh perakaunan semasa tetapi belum dijelaskan dalam tempoh tersebut.2.Belanja Terdahulu§Perbelanjaan bagi tempoh perakaunan yang akan datang tetapi dijelaskan pembayarannya dalam tempoh perakaunan semasa.3.Hasil Terakru (hasil belum terima)Hasil yang diperolehi bagi sesuatu tempoh tetapi hasil tersebut belum diterima.4.Hasil Terdahulu