Tingkatan 4


Sukatan Pelajaran yang baru bermula 2010..

  • BAB 1 : PENGENALAN KEPADA PERAKAUNAN
  • BAB 2 : KLASIFIKASI AKAUN; ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA
  • BAB 3 : DOKUMEN PERNIAGAAN SEBAGAI SUMBER MAKLUMAT
  • BAB 4 : JURNAL SEBAGAI BUKU CATATAN PERTAMA
  • BAB 5 : LEJAR
  • BAB 6 : IMBANGAN DUGA
  • BAB 7 : PENYATA KEWANGAN - MILIKAN TUNGGAL

Format Pentaksiran Prinsip Perakaunan mulai 2011 juga telah cikgu terima.
Semua pelajar dan guru boleh rujuk di sini

Bahan-bahan yang boleh digunakan dalam proses memahami dengan lebih jelas Prinsip Perakaunan Tingkatan 4 adalah seperti berikut :

(nak download je.. yang penting mesti ada adobe reader ye.. sebab fail cgu semua .pdf.. sapa tak ada blh download ni dulu. AdobeReader.)

"Cara nak Download : Klik je tajuk2 yang nak di download tu ye... "

  • SOALAN-SOALAN UJIAN / PEPERIKSAAN 
  • ALAT-ALAT PERAKAUNAN (cth jurnal, lejar, buku tunai, lembaran kerja.. versi lama.. cgu rajin nanti cgu upload versi baru.. senang nak buat latihan.. ;) )
  • DOKUMEN PERNIAGAAN  (ni latihan2 yang mula2 cgu upload.. bahan2 ni dapat daripada kawan2 cgu dan ada juga yg cgu buat sendiri.. terima kasih kat cgu2 yang buat ni tau.. moga Allah berkati usaha mereka dalam merealisasikan kecemerlangan pelajar2)

    Dapatkan Buku "I Love Akaun" yang terkini berada di pasaran... pastikan yang original...
    Harga sebuah RM17.90 [Semenanjung] / RM18.40 [Sabah/Sarawak]
    Kandungan semua sukatan tingkatan 4 dan 5...
    dalam buku tu cgu kongsikan bersama teknik2 yang digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran...
    Moga ianya dapat membantu meningkatkan prestasi masing2...



87 comments:

  1. cikgu! na tnya. da x format nk wat folio?
    ssah tol ahh!
    tlong. tlong.

    ReplyDelete
  2. thun ni p.akaun dah silivers barukan??? bleh tak ckgu ltak nota poket silivers bru tu??/

    ReplyDelete
  3. CUkri said...

    nok wak gano folio PA x reti la?

    ReplyDelete
  4. i nak tahu tg folio perakaunan ting 4. tolong

    ReplyDelete
  5. Ssh lh nk siapkn folio 2010..

    ReplyDelete
  6. thanks cikgu...

    ReplyDelete
  7. cikgu bagaimana nak buat kerja kursus akaun tingkatan 4...............tq

    ReplyDelete
  8. npe eh thn ni ad folio,,dah laf ssh..cari lam internet pom xde format folio pa...camne ni ea??

    ReplyDelete
  9. ble format bru nk kluar?

    ReplyDelete
  10. salam..
    cikgu,sye xb'brape fham la tntg bab akaun ni...
    susa btol nak msok dlm kpale ni..tlg sye bley x???

    ReplyDelete
  11. xde contoh ke????dh la batch bru taon ni kene wt folio..

    ReplyDelete
  12. slm...ckgu ade x cth jwpn utk kje khusus p.a spm thn dpn??ssh la........

    ReplyDelete
  13. slm....ckgu,,mcm mne nk wt folio p.a??ssh btol la..thn lps xde la ssh mcm nie...tlg ckgu.....

    ReplyDelete
  14. ckg tlg sy eh...ckg kt skola x terangkan ngan lbh lnjut...tlg ckg...

    ReplyDelete
  15. ckg tlg emel kt sy bley x??sy student dr smk sultan ismail,klantan.....nie emel sy...peace_aqilah@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam...

    cikgu rasa semua dah baca soalan kerja kursus untuk tungkatan 4..
    cikgu pun masih memikirkan yang terbaik untuk semua pelajar.. minggu ni mmg cgu bercadang untuk menerangkan berkaitan soalan sahaja dulu.. minggu depan baru kita bermula satu per satu...

    ReplyDelete
  17. salam cikgu..boleh x antar kat emel sy format or contoh folio pa form 4,,ney emel sy,,pqah_love@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  18. format PAK blh dpt mna?

    ReplyDelete
  19. cikgu blh tlong tjuk format or contoh folio PAK form 4 yg lengkap

    ReplyDelete
  20. slam
    format untuk folio form 4 thn ni

    ReplyDelete
  21. reena pn perlu prtlngan dr ckg jgk..plezz help me 2..

    ReplyDelete
  22. salam,ckgu...
    thn ni akaun frmat bru dah,tlong la kami ni....

    ReplyDelete
  23. malam ckgu..
    bleh tlong tunjuk cnth folio PA bg urusniaga menjuak perabot.?
    x tau nk wat..
    kurg fhm..
    hrp ckgu blh bantu..

    ReplyDelete
  24. cg mne format folio pa...
    ssh gler nk wt ea....
    x taw la cm ne ea....
    he!!!!!!!!
    npe la staz taun ney....

    ReplyDelete
  25. cikgu..!!
    cam mne nak buat projek fom4 nie???

    ReplyDelete
  26. susa nyer akaun..bru jer dapat paper da pning pale...snang cter sume sy yg da ta pham..keh3..paper 3 ni na ape??pelik semacam je..ke salah soalan..

    ReplyDelete
  27. susa nyer akaun..bru jer dapat paper da pning pale...snang cter sume sy yg da blaja ta pham..keh3..paper 3 ni na ape??pelik semacam je..ke salah soalan.

    ReplyDelete
  28. sta nk sgt cth dkumen perniagaan

    ReplyDelete
  29. cikgu saya mau contoh akaun folio tingkatan 4...tolong send to mrkiller_999@hotmail.com...terima kasih!!!

    ReplyDelete
  30. cikgu
    nak tanya simpanan tetap ialah aset semasa atau aset bukan semasa ?

    THANK....

    ReplyDelete
  31. cikgu....saya nk contoh akaun folio tingkatan 4
    tolong send kat jannah_aimi@yahoo.com
    thanx

    ReplyDelete
  32. ckgu , bole x na minx cntoh krtas 3 akaun ? ad cntoh bru fham skit na bwat cane . kalau bole , hntar kat email sy myne.crown@y.c . thanx .

    ReplyDelete
  33. saya faham soalan folio.. tapi xtahu cara nak buat.. harap cikgu dapat bagi contoh folio.. kalau boleh tolong hantar dekat email sya.. kdoraz@yahoo.com

    thanx.. (^_^)

    ReplyDelete
  34. cikgu..
    saye pon phm cmne nk wat folio tu...
    tapi saye pning kpla la
    bile msuk pengenalan perniagaan tu...
    cmne nk wat...

    ReplyDelete
  35. cmner nk wt folio akaun?? pengenalan perniagaan.. xtaw.. hope u can help me and other students.

    ReplyDelete
  36. tajuk da smpai..
    tapi betol ke folio akaun nk 40 dokumen??

    ReplyDelete
  37. cikgu nak tnya camne nak wat pengenalan kepada perniagaan

    ReplyDelete
  38. salam...cikgu saya mmg tol2 blur nak wat folio akaun...sdey pown yer....

    ReplyDelete
  39. salam.. cikgu saya btol2 nk tau cmne nk bwt folio untuk f4 ni.. pning sy.. cmne cikgu?? bantu kami... :(

    ReplyDelete
  40. salam cikgu....blh sy tau folio f4...
    sy nk bt rujukan n pbandingan ng ape yg sy dh bt separuh jalan ni...time kasih cikgu..

    ReplyDelete
  41. salam cikgu....blh cikgu sent folio f4 di email shahrilazrin_5554@yahoo.com...
    sy nk bt rujukan n pbandingan ng ape yg sy dh bt separuh jalan ni...time kasih cikgu..

    ReplyDelete
  42. salam..
    tolong la kasi format prinsip akaun untuk ktorang..plez!!!

    ReplyDelete
  43. ckgu
    bleh tlg bg contoh folio 2 x?

    ReplyDelete
  44. salam ckgu, lau ade cntoh folio p.a, send kt sy,nur_syafieqa@ymail.com/facebook

    ReplyDelete
  45. abe mak mu ni ke..August 21, 2010 at 11:02 PM

    Assalamualaikum cikgu..cikgu tlg aja 100% wak folio akaun form 4 tahun 2010 ni..kito harap bena ko cikgu..kito xtahu doh nok wak guano..harap cikgu buleh tulong kito..kito desok loni ni..duk selok kero ekpon..loni pun xwak go skaro pun..harap cikgu buleh tulong kito..

    ReplyDelete
  46. tolong la . .
    cmne na buad folio acc !!!
    glew ssah !!!!

    ReplyDelete
  47. salam cikgu boleh ta tlg sent contoh folio prinsip perakaunan kat email saya nurhalizarazak@yahoo. com pleez. . . saya da buntu ney tataw na wat camana . . . saya da hantar folio tapi kena reject larh . . . saya harap sngt cegu dapt bantu saya. . . tq

    ReplyDelete
  48. salam............
    ckgu klau folio p.a kami antar lambat sikit x leh ke????? coz sek sye bru je nak mula lagi pun 2 minggu lepas kami exam..........

    ReplyDelete
  49. ckgu klau dokumen 2 kita pakai bubuh je dia ye jumlah leh x?????? lagi s2 jumlah 2 bleh imbang x kat imbangan duga????? coz sye takut nak wat dokumen.. plz bantu kami!!!

    ReplyDelete
  50. macam mane nk buat keratan cek tu???ssh la!!!

    ReplyDelete
  51. ckgu ajar akaun kat ASiS ek?? sye skola Tknik KL... Sblh2 je... sye bru smpai dokumen 8.. x tau nk wat ape psni...

    ReplyDelete
  52. Dah cuba dah bwt...ssah la...,,,

    ReplyDelete
  53. cikgu,.boleh tak ajar buat dokumen ni?? pecah otak laa,. sy sekolah kat st.mary,kL

    ReplyDelete
  54. salam cikgu nk tnyer ni..camner nk wat f.akaun ek...x tau format la..

    ReplyDelete
  55. salam cikgu....cikgu ader format f.akaun x..?bnyak gak sayer x tau...

    ReplyDelete
  56. mat pagi cgu.... sya da wat nie akaun, tapi imbangan duga sya xseimbangla.... cikgu bleh x hantar contoh folio nie tuk sya buat rujukan??
    Emel: herbert9408@hotmail.com

    ReplyDelete
  57. cikgu tolong bagi information about folio PA....

    ReplyDelete
  58. cikgu tolong bagi information about folio PA....

    ReplyDelete
  59. salam cikgu....cm ne nk wt folio ni....sy dh ty ckgu da,tp yg ssh ny wt dokumen dy 2.......cm ne nk wt 40 dukemen..byk 2...tlg ya ckgu...sy k'suntkn mse...tme ksh....

    ReplyDelete
  60. Cikgu boleh tolong? Bolehkah cikgu hantar folio akaun bagi saya? Yang ada orang sudah buat punye la. (Semua dokumen termasuklah imbangan duga ke ape la, klau x leh then 40 DOKUMEN sudah boleh) Saya tukarkan nama perniagaan. My msn is shikigami_michiru@hotmail.com

    Harap siapa-siapa boleh tolong. Siapa dah siap send bagi saya la. dokumen dah cukup. 1 Malaysia mah ^^

    ReplyDelete
  61. asalamualaikum... tompang tanya cikgu... boleh x saya nak contoh folio akaun untuk tahun... kalau boleh... tolong send kat saya ya..naqib001@ymail.com
    terima kasih...

    ReplyDelete
  62. Hi teacher,

    I would like to ask you on the SPM 2011. Is it affected for this year form 4 student? Or it will affect for the next year form 4 student?
    The text book for Form 4 and Form 5 will be changed accordingly incorporating with the LCCI syllabus?

    Hope to get your reply. Please email to my following address. ling87@hotmail.com
    I'm looking forward to received your email. Thank you

    ReplyDelete
  63. ckgu..

    sy buntu sgt bout akaun..
    skng nk akhr thun..
    tp ramai kwn2 sy xleh blja ttg akaun..
    skng kami mghadapi mslh menyiapkan folio akaun..

    blh ckgu bg cnth folio akaun agr sy lbh jelas utk menyiap kn nyaa,,

    ReplyDelete
  64. cikgu..nk mtak tlg bt folio ni.susah la..40 dokumen tu dah bt la.jurnal dah bt..buku tunai dah..lejar lg lom..tk reti nk bt tu..akaun bil ada kew>?

    ReplyDelete
  65. cikgu..nk mtak tlg bt folio ni.susah la..40 dokumen tu dah bt la.jurnal dah bt..buku tunai dah..lejar lg lom..tk reti nk bt tu..akaun bil ada kew>?

    ReplyDelete
  66. cikgu,
    thank you for the notes!

    ReplyDelete
  67. kenape bnyak sngt kene buat ahhhhh

    ReplyDelete
  68. atas keja sama guru dan rakan2.. serta ibu bapa. kerja kursus saya siap dengan sederhananye,, tapi apa2 pun terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  69. cikgu , ape mksd Jualan bersih ek ? sy x bpe nk phm lahh cikgu . :(

    ReplyDelete
  70. asalamualiakum.. cikgu sya nak tnya.. mcm mana nak bt penghargaan,rumusan dan pengenalan perniagaan... saya sdr da trlmbt untuk sya brtnya krna kerja kursus nie da kna hntr..

    ReplyDelete
  71. assalammualaikum cikgu....
    saye baru masuk form 4 tahun ini...
    jadi boleh x cikgu bg contoh penyata pendapatan.....

    ReplyDelete
  72. Asalamualaikum..cikgu saya nak tanya..bilakah hari penghantaran trakhir untuk kerja kursus form 4 2011?? saya sedar ianya mungkin trlambat untuk saya brtanya ..
    (folder kerja kursus saya hilang di akhir tahun 2011 disebabkan oleh virus)

    ReplyDelete
  73. Assalamulaikum cikgu..saya pelajar institusi tahfiz..saya telah mendaftar prinsip peraukaunan secara persendirian (spmu) tp bukan ulangan, baru nak ambil cikgu, jadi nak tnya bagaimana saya nie perlu ka ambil kerja kursus untuk subjek nie? terima kasih yah cikgu..harap dapat maklum balas dari cikgu..lambat pun xpa..nmpk byk pelajar cikgu yg bertanya..Wassalam.

    ReplyDelete
  74. alfat corner : kl secara persendirian tak perlu buat sebab projek dibuat semasa P&P. ;)

    * Tarikh akhir penghantaran kerja kursus form 4 2011 dah lama berakhir... apapun cb bincang dgn guru akaun sekolah mana tau dia blh bg peluang untuk hantar semula kerja kursus... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum,.cikgu sy nak oder bku(i ;ove akaun)
      tue,.mnta no.fon blh?

      Delete
  75. cikgu,,blh x bg cara nk key in dari invois ke lejar

    ReplyDelete
  76. cikgu mintak no telefon ..saya mahu buku ilove akaun.. segera!!!

    ReplyDelete
  77. macam mana nak mudah blajaq akaun.jwpn slalu brbeza

    ReplyDelete
  78. cikgu mntak tips mudah nak jawab akaun.peningla nak buat bab 3,4,5,6.tingkatan 4.

    ReplyDelete
  79. cikgu tlg bg tips nak jawab akaun bab 4,5,6 tingkatan 4

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright 2013 Reserved to ILoveAkaun l Design by DayangDeno