Skip to main content

TAFSIRAN PENYATA KEWANGAN

1. Bermaksud menganalisa Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira.

2. Bertujuan untuk mengukur prestasi dan kedudukan kewangan perniagaan antara tempoh perakaunan atau antara perniagaan yang sama jenis.

3. Dapat merancang dan mengawal aktiviti yang dijalankan.

4. Pihak pengurusan dapat mengetahui;

  1. Kadar keuntungan atas jualan.
  2. Kadar pulangan atas modal yang etlah dilaburkan.
  3. Kedudukan aset berbanding liabiliti yang perlu dilangsaikan.
  4. Kecekapan pengurusan dalam mengendalikan perniagaan.

5. Pihak pemiutang / pemberi pinjaman dapat ;

a. Mengetahui kemampuan perniagaan menjelaskan hutang atau pinjamannya.

b. Membantu membuat keputusan untuk memberi kredit atau pinjaman.

6. Pihak pelabur / bakal pelabur dapat ;

a. Membuat keputusan melabur.

b. Menambah pelaburan atau menjual pelaburan.

c. Mengetahui kedudukan sesebuah perniagaan sama ada kukuh atau sebaliknya.

d. Mengetahui kadar pulangan atas setiap ringgit yang dilaburkan.

ANALISIS NISBAH

Ø Proses mengira dan mentafsir nisbah-nisbah yang telah dikenal pasti untuk mendapatkan petunjuk berkenaan kedudukan kewangan sesebuah perniagaan.

Ø Menilai kaitan antara satu angka perakaunan dengan satu angka perakaunan yang lain.

1. Nisbah Untung

Menunjukkan kadar untung /pulangan yang diperoleh.

a. Peratus Untung Kasar atas Kos Jualan (Tokokan)

- Mengira peratus penambahan kepada kos jualan dalam menentukan harga jualan.

- Dinyatakan dalam bentuk peratus.

- Tokokan = Untung Kasar x 100

Kos Jualan

b. Peratus Untung Kasar atas Jualan (Margin Untung Kasar)

- Mengukur untung kasar yang diperoleh daripada setiap ringgit jualan.

- Mengukur keuntungan daripada jualan barang sebelum mengambil kira lain-lain belanja.

- Peratus untung kasar kepada jualan bersih.

- Dinyatakan dalam bentuk peratus; nilai yang tinggi lebih bagus.

- Margin Untung Kasar = Untung Kasar x 100

Jualan

c. Peratus Untung Bersih atas Jualan (Margin Untung Bersih)

- Mengukur untung bersih yang diperoleh daripada setiap ringgit jualan.

- Mengukur keuntungan keseluruhan perniagaan.

- Peratus untung bersih kepada jualan bersih.

- Dinyatakan dalam bentuk peratus; nilai yang tinggi lebih bagus

- Margin Untung Bersih = Untung Bersih x 100

Jualan

d. Pulangan atas Modal (Pulangan atas Pelaburan)

- Mengukur kadar pulangan atas setiap ringgit modal yang dilaburkan.

- Mengukur pulangan pada pelaburan modal untuk satu tempoh tertentu.

- Dinyatakan dalam bentuk peratus; nilai yang tinggi lebih bagus (perniagaan berupaya menguruskan modal dengan lebih cekap).

- Pulangan atas Modal = Untung Bersih x 100

Modal

2. Nisbah Kecairan

Mengukur kemampuan perniagaan dalam membiayai tuntutan hutang jangka pendek dan menyediakan tunai apabila diperlukan.

a. Nisbah Semasa

- Membandingkan aset semasa dengan liabiliti semasa.

- Mengukur kemampuan firma menjelaskan hutang jangka pendek (liabiiti semasa)

- Dinyatakan dalam bentuk pecahan atau nisbah; lebih dari 1 bagus (bermakna pemiutang bagi menilai kemampuan bayar balik hutang sesebuah perniagaan).

- Nisbah Semasa = Aset Semasa

Liabiliti Semasa

3. Nisbah Kecekapan

Menunjukkan kecekapan pihak pengurusan dari segi pengurusan stok.

a. Kadar Pusing Ganti Stok

- Mengukur kecekapan pihak pengurusan mengendalikan stok iaitu berapa kali stok digantikan setelah habis dijual dalam sesuatu tempoh.

- Kiraan kali, bulan dan hari; nilai yang tinggi lebih bagus (apabila pusing ganti stok tinggi, tempoh simpanan stok berkurang dan sebaliknya).

- Jika stok awal tiada, maka stok akhir menjadi stok purata.

- Stok Purata = Stok Awal + Stok Akhir

2

- Kadar Pusing Ganti Stok = Kos Jualan

(bilangan kali) Stok Purata

- Kadar Pusing Ganti Stok 365

(hari) = ------------------------------------------

Bilangan kali Pusing Ganti Stok

Comments

  1. Cikgu bagaimana hendak dapatkan kos jualan kt tajuk nisbah ni ye?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN ASET Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Aset Bukan Semasa ( Aset Tetap) Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula. Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan. Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat). 2. Aset Semasa Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan. Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan. Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu. LIABILITI Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan w

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014  Terbaru!!! klik di hyperlink *************************************************************************** salam 1Malaysia, alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya... tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik... ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja... terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :) CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen.. Elemen 1 (pengenalan perniagaan) Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan. Akaun berbentuk T. Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niaga Lajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun) Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu. Akaun terbahagi dua iaitu; Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modal Akaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja). Mengimbang dan Menutup Akaun Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh. Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun. Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi. Tujuan menutup akaun untuk ; memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.

AKAUN KAWALAN

1. TUJUAN AKAUN KAWALAN a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang. b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar. d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah. 2. AKAUN KAWALAN PENGHUTANG · Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang · Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu. · Format Akaun Kawalan Penghutang (Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan Penghutang Baki b/b Jualan (kredit) Bank (cek tak layan) Diskaun diberi (dibatalkan) Faedah Angkutan keluar Baki h/b XX XX XX XX XX XX XX Baki b/b (kredit)

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang, baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe... blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini : Soalan  (wajib di print oleh semua pelajar) Panduan dan Pelaksanaan  (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) ) Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)