Skip to main content

BELANJAWAN TUNAI dan seterusnya... Selesai!"HA HA!!! DAH JADI FOLLOWER CGU? KALAU BELUM JADI FOLLOWER DULU YE.. TQVM"


Salam Kasih Sayang dan Salam 1Malaysia,

Baru je lepas cuti beberapa hari. tapi cgu rasa macam tak cuti je.. cuti kali ni cgu balik ke kampung. best. lama tak balik kg. bermanja2 dengan mak dan bapak.. ;).. tu yg tak upload apa2 bahan lg dlm blog ni.. mesti ternanti2 kan.. apapun cgu ingat kepada semua anak2 didik cgu... sentiasa inginkan kejayaan... ;)

All the best to all my students for ur mid year exam!!! untuk paper akaun... bukti kan dan jawab la yang terbaik untuk pencapaian diri sendiri... ingat keputusan ini boleh diguna pakai dalam memohon lanjutan pelajaran sebelum keputusan SPM dikeluarkan... cgu doakan kalian semua berjaya esp to 5C... ingat janji ye...

ramai yg tanya cgu macamana nak buat belanjawan tunai, tafsiran dan seterusnya rumusan...
cgu cuba bantu apa yg yang cgu faham ye.. namun demikian rujuk juga cgu sekolah masing2 utk jawapan yang telah ditetapkan..

BELANJAWAN TUNAI
1. buat utk 4 tahun.. blh bermula utk tahun 2011 atau 2012 (2011 blh diterima kerana soalan sehingga bulan januari je..) Jika bermula 2011 jd utk 4 tahun 2011,2012,2013,2014.. atau bermula tahun 2012,2013,2014,2015..  
2. rujuk buku teks utk format belanjawan tunai... "bukit bintang terang benderang lampu kalimantang hot bangat" (formula yg dicipta oleh anak murid cgu... ammar&5b )  
3. bukit bintang = BAKI b/b... utk amaun baki b/b 2011/2012.. jumlahkan amaun tunai dan bank seperti dalam soalan (450+18181 = 18 631)..  
4. terang =  utk butiran PENERIMAAN... ni rujuk Buku Tunai sebelah debit.. dalam buku tunai ada sewa ruang niaga, komisen, jualan, penghutang.. cgu cadangkan ambil je dua atau tiga butiran cukup... untuk stud cgu, cgu cadagkan jualan, penghutang dan sewa ruang niaga je.. cukup setakat 3 butiran..  
5. benderang = untuk butiran PEMBAYARAN... ni rujuk Buku tunai sebelah kredit... yg ni byk butiran blh dibuat tetapi ingat dalam soalan dah ditentukan 3 butiran yg mesti ada dalam belanjawan iaitu gaji, belanja penyelenggaraan komputer, deposit+ansuran lori (utk lori pelajar tentukan sendiri kosnya berapa.. fikir2 kan dengan logik)... selain 3 butiran ni blh tambah butiran utk belian, pemiutang, insurans, promosi, pengiklanan dan lain2.. terpulang... utk stud cgu butiran yg mesti dibuat ialah gaji, belanja penyelenggaraan komputer, deposit+ansuran lori , belian dan pemiutang.. tentukan sendiri amaun atau apa2 utk maklumat dalam penyediaan belanjwan masing2.. ;)
  cgu rasa jelas dah apa yg cgu beri ni utk dijdkan panduan kan... jawapan dalam belanjawan tunai adalah pengukuran utk buat perancangan jangka panjang.. bagi 3 rancangan yg perlu  dibuat. contohnya tambah lagi modal, tingkatkan jualan, pekerja ditambah lagi 3 orang, buat pelaburan utk jgka masa lama 10 tahun .. dan lain-lain..

  KIRA & TAFSIRAN NISBAH

  yg ini cgu cadangkan pelajar boleh buat seperti dalam buku teks m/s 535.. buat dalam bentuk jadual. senang skit nk nampak dan buat tafsiran.. ini utk jawapan bagi perancangan semasa.. kl ada tempoh darabkan dengan 31 hari je sebab rekod kita setakat bulan januari.. kl 365 jawapan macam tak logik je... ;) faham ye...

  utk jualan kredit - mesti jualan kredit (Jurnal jualan) - pulangan jualan (jurnal pulangan jualan)

  utk belian kredit - mesti belian kredit (Jurnal belian) - pulangan belian (jurnal pulangan belian)

  RUMUSAN

  yg ni buat je macam tingkatan 4... contoh ni ada dlm contoh tugasan tingkatan 4.. rajin kan diri explore dlm blog cgu ni ye... ;)

  SELESAI dah tugasan 2... dah siap print hantar ke guru masing2 untuk ditaksir... semoga kerja kursus ni membantu semua pelajar dalam meningkatkan kefahaman dalam prinsip perakaunan...   Comments

  1. cikgu Sila

   Macam Mana nak buat cadangan untuk meningkatkan prestasi semasa dan jangkan panjang perniagaan????

   ReplyDelete
  2. cikgu , saye nak tanye. Yang buat belanjawan tu gaji nak ambil nilai 1000 ke 1200? pernigaan saye bandar. so saye darabkan 1000 dengan 20%. saye dapat 1200. Betul ke saye buat? ke kena darabkan 1200 dengan 20% ? Saye taktau nak hambek nilai 1000 ke 1200. huhu. tolong ye cikgu.

   ReplyDelete
  3. salam cikgu, nilai butir dlm belanjawan tunai 2 nak wat harga sndiri atau amik dlm imbangan duga?

   ReplyDelete
  4. slm cikgu, nilai butir dlm belanjawan tunai nak amik dlm imbngan duga or sndiri?

   ReplyDelete
  5. cikgu, sya nak tanya ttg nisbah. jualan bersih tu ambil (jualan-pul jualan) atau (jualan-pul jualan-diskaun diberi)??

   ReplyDelete
  6. time kasih untk maklumat nie cegu!!!tapi sye nak mitak tlong cegu ajarkn sye macam mane nak wat buku tunai...sye harap cegu dpat tlong sye...^.^

   ReplyDelete
  7. time kasih untk maklumat cegu!!!cegu tlong sye...macam mane nak buat buku tunai..

   ReplyDelete
  8. salam..cikgu sila..
   saya keliru ttg blnjwan tunai..
   adakah semua penerimaan dan pembayaran perlu ditunjukkan atau boleh pilih seperti yang cikgu nyatakan?
   satu lagi'mngikut ape yang saya paham blnjwan tunai hanya mengambil kra item penerimaan dan pmbayaran tunai sahaja kan?so jualan dan belian boleh merujuk pada buku tunai kan bukan pp?betul xckgu?

   ReplyDelete
  9. cikgu,
   blnjawn 2 kna mla taun brpa snnrny.
   ad ckg laen kta 2011
   ad jga ckgu laen kta 2012.
   yg mna stu ne??

   ReplyDelete
  10. cg nk ambil ketulenan krja kursus kt mne ep??dah puas sy explore,,xjmpa la,,cg sy nk ketulenan 2,,can u help me??

   ReplyDelete
  11. cg,nak cri kt mne ep ketulenan krja kursus 2,,cg sy sruh selit kan,,sy xjmpa2..

   ReplyDelete
  12. salam cgu..
   camne nak wat blanjawan utk thun 2012,2013,2014..

   ReplyDelete
  13. Salam cgu..

   Yang pengiraan nisbah tempoh kutipan hutang ambil penghutang yang kena tolak pengurangan hutang ragu kah???

   ReplyDelete
  14. salam ckgu...
   jumlah yg ambil tu dr bku tunai ke..and perlu ke didarabkan dengan 12 bulan bagi 1 tahun?

   ReplyDelete
  15. cikgu, nak tanya....
   penyata variasi termasuk dalam bahagian belanjawaan tak?

   ReplyDelete
  16. cikgu, mcm mne nk kira gaji pkerja?

   ReplyDelete

  Post a Comment

  Popular posts from this blog

  ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

  PENGERTIAN DAN PENGELASAN ASET Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Aset Bukan Semasa ( Aset Tetap) Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula. Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan. Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat). 2. Aset Semasa Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan. Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan. Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu. LIABILITI Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan w

  Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

  Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014  Terbaru!!! klik di hyperlink *************************************************************************** salam 1Malaysia, alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya... tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik... ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja... terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :) CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen.. Elemen 1 (pengenalan perniagaan) Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama

  LEJAR

  Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan. Akaun berbentuk T. Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niaga Lajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun) Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu. Akaun terbahagi dua iaitu; Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modal Akaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja). Mengimbang dan Menutup Akaun Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh. Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun. Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi. Tujuan menutup akaun untuk ; memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.

  AKAUN KAWALAN

  1. TUJUAN AKAUN KAWALAN a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang. b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar. d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah. 2. AKAUN KAWALAN PENGHUTANG · Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang · Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu. · Format Akaun Kawalan Penghutang (Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan Penghutang Baki b/b Jualan (kredit) Bank (cek tak layan) Diskaun diberi (dibatalkan) Faedah Angkutan keluar Baki h/b XX XX XX XX XX XX XX Baki b/b (kredit)

  TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

  Salam kasih sayang, baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe... blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini : Soalan  (wajib di print oleh semua pelajar) Panduan dan Pelaksanaan  (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) ) Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)