Skip to main content

INSTITUT PROFESIONALISME BAITULMAL

Salam Kasih Sayang dan Salam 1Malaysia,

Hari ni cgu dan rakan2 seperjuangn menghadiri Seminar LCCI anjuran JPWP KL... alhamdulillah utk guru2 Putrajaya dijemput turut serta.. segan gak pada mulanya coz ... kami dah la menumpang lepas tu lambat sampai la pulak.. nasib baik sampai di tempat seminar baru sesi permulaan... dengan selamba cgu masuk je dlm dewan kuliah tu dgn hati berkobar2 coz nak tuntut ilmu...



Memang best dgn apa yg cgu pelajari hari ni.. walaupun dah pandai..hehe.... tapi bg cgu ini satu ilmu yg amat berguna untuk cgu pelajari dan sampaikan kepada anak2 didik kesayangan cgu... alhamdulillah barulah jelas... dlm kepala cgu ni dah macam2 fikir nak buat strategi ABC .. mudahan anak2 didik cgu pandai menilai dan menghargai serta menghormati nya... ;)


Seminar ni bertempat di IPB iaitu Institut Profesionalisme Baitulmal.. cgu akui tak pernah dengar pasal IPB ni.. buat pertama kali.. Satu institusi yg sangat bagus... dan telah melahirkan ramai orang yg telah berjaya dalam profesion yg diceburi...

Nasihat cgu sesiapa yg tak dapat mana2 atau tak dapat sambung belajar disebabkan masalah kewangan boleh mohon IPB.. kerana IPB memang membantu pelajar2 yg nak sambung pelajar dengan memberikan biasiswa penuh kepada pelajar2 yg belajar di IPB.. kiranya free la belajar kat sini bagi yg layak... Pendapatan keluarga RM2000 ke bawah... boleh la kalau nk mohon..

Hampir 7 pm baru lah cgu sampai putrajaya... memang best.. memang seronok kl dengan rakan2 guru akaun putrajaya.. kami umpama adik beradik.. saling bekerjasama dan membantu... i love u kakak2 n adik2... moga ukhuwah ini berkekalan hingga ke akhirnya... amin..

ops!! lupa pulak.. hari ni gak anak2 didik cgu exam paper akaun untuk mid year exam... harapan cgu semoga kalian dapat menjawab dengan baik... sebab cgu yakin.. kejayaan u all adalah kejayaan utk diri sendiri dan bukannya datang daripada cgu... u all usaha pasti akan berjaya... cgu hanya membantu sahaja bertanggungjawab menyampaikan ilmu  yg telah ditetapkan... ;)

Comments

  1. salam cg,sory ggu cg,sy nk tny,saya dpt asasi perakaunan dan muamalat di usim,dan insyaAllah sy akan pergi ke sana,bole saya tau,bole x sy nk amek acca @ cat semsa sy blajar,kirenye sambil menyelam,minum air,saya harap cg dapat mjwb soalan sy agar impian sy untuk mjd acc tcapai,terimakasih atas jasa baik cg,

    kalau cg nk jwb soalan saya,bole hantar ke fb sy,(nurul hananys)

    ReplyDelete
  2. Tempoh kutipan & pembayaran hutang adalh * beberapa hari??

    ReplyDelete
  3. hanany,
    pandangan cgu baik teruskan dengan cat@acca.. perkara yg hampir sama tu. baik hanany fokus. cemerlang dalam acca dah menjamin masa depan.. ;)

    lory wong : ambil 31 hari je.. sebab sebulan je kan bulan januari

    ReplyDelete
  4. Cikgu, kalau study cat-acca dekat ipb nie memang comfirm free ke? Sy dah apply n layak tpi keliru pasal perbelanjaan. Lagi satu mana lebih baik study cat-acca di kptm guna pinjaman mara @ study cat-acca di baitumal nie?

    ReplyDelete
  5. Sy ida lepasan spm 2013, sy nk tanya cikgu betul ke study cat-acca dekat baitumal nie free? Sy dah mohon dan sy layak tpi sy keliru dgn perbelanjaan nie. Lagipun kos nie kn mahal banding dgn kos lain. Lagi satu, mana lebih baik bagi pandangan cikgu antara cat-acca di kptm guna pinjaman mara @ cat-acca bawah baitulmal (ipb) nie?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

AKAUN KAWALAN

1.TUJUAN AKAUN KAWALANa.Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang.b.Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c.Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar.d.Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah.2.AKAUN KAWALAN PENGHUTANG·Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang·Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu.·Format Akaun Kawalan Penghutang(Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan PenghutangBaki b/b Jualan (kredit)Bank (cek tak layan)Diskaun diberi (dibatalkan)FaedahAngkutan keluarBaki h/bXXXXXXXXXXXXXXBakib/b (kredit)Bank (Penerimaan)Diskaun diberiPulangan JualanHutang LapukKontra (Pindahan ke LejarBelian)Kontra (Pindahan dari Lejar Belian)Bakih/bXXXXXXXX XX(a)(b)XX
XXX