Skip to main content

Shell P8

Salam..
Hari ni cgu cuti. Rasa badan mmg tak blh nk tahan. Trauma dgn kejadian semalam.
Kuatkan diri dgn fikir positif je ni.

Lebih kurang jam 4.30 hg 5.30 ptg pergi shell nak isi minyak. Smpi kat shell g kaunter nak bayar.. Hakim nak air. Belikan air utk dia. Lepas tu terus ke kereta.
Dlm hati tgk kepala hakim tak de rupa2nya dia tdo. Ok lagi. Nak letak barang pintu kunci. Panik sekejap. Cuba kejut hakim tp tak bangun gk. Pekerja shell dtg membantu. Ramai la masa tu.
Semua dtg tgk n nak membantu. Polis pun ada gak. Syukur pihak polis ada jd tak de orang yg berani nak buat yang bukan2. Semua yg dtg bantu gegarkan kereta pun hakim tetap tak bangun.
Argk!! Tak pernah dia cam ni. Polis bunyikan siren pun dia tak bangun gak. Tangan smpi lebam mengetuk cermin dan tingkap. Nampak sgt hakim penat. Sian hakim. Memang tak salahkan hakim cz dia dgr kata.
Memang dah selalu ajar kl dia dlm kereta mesti kunci pintu.cuma kali ni dia tertdo. Huhu

Bincang2 staf shell cdgkn panggil pakar buat kunci di presint 8. Dr byk duit melayang baik ikut je cakap akak tu. Dah byk kejadian mcm ni berlaku. Ada yg suruh pecah cermin. Nasib baik cgu fikir panjang.
Ada gak yg cuba buka guna kunci2 yg lain..apapun terima kasih buat semua yg beri sokongan ms tu.
Alhamdulillah allah lancarkan segalanya.. Mr raymond dpt membuka pintu dlm masa x smpi pun 30 minit.. Rasa cuak gk mula2 coz pintu sblh driver x blh tukar pintu satu lagi baru boleh. Masa tu hanya tuhan yg tahu perasaan cgu.
Syukur. Byrn rm80 kira ok la tu yang penting hakim selamat.
Dlm kereta hakim tdo gk kejut byk kali pun tak bangun gak. Tak pernah dia penat cam ni. Sian pulak tgk dia. Smpi rumah pun dia sambung tdo balik.

Pengalaman dan pengajaran baru buat cgu. Lain kali kl keluar kereta matikan enjin. Kunci ambil. Anak bw sekali.
Ada hikmah sebenarnya dengan apa yang berlaku. Cgu redha dan terima dgn hati terbuka. Mg pengalaman ini dpt dikongsi dgn semua yg membacanya dan jadikan satu pengajaran serta ingatan supaya lebih berhati2. Utamakan keselamatan.
Betul orang tua selalu cakap kalau selagi tak jadi kat kita baru la kita rasa macam mana kan.

Comments

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN ASET Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Aset Bukan Semasa ( Aset Tetap) Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula. Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan. Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat). 2. Aset Semasa Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan. Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan. Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu. LIABILITI Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan w

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014  Terbaru!!! klik di hyperlink *************************************************************************** salam 1Malaysia, alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya... tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik... ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja... terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :) CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen.. Elemen 1 (pengenalan perniagaan) Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan. Akaun berbentuk T. Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niaga Lajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun) Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu. Akaun terbahagi dua iaitu; Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modal Akaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja). Mengimbang dan Menutup Akaun Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh. Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun. Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi. Tujuan menutup akaun untuk ; memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.

AKAUN KAWALAN

1. TUJUAN AKAUN KAWALAN a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang. b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar. d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah. 2. AKAUN KAWALAN PENGHUTANG · Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang · Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu. · Format Akaun Kawalan Penghutang (Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan Penghutang Baki b/b Jualan (kredit) Bank (cek tak layan) Diskaun diberi (dibatalkan) Faedah Angkutan keluar Baki h/b XX XX XX XX XX XX XX Baki b/b (kredit)

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang, baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe... blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini : Soalan  (wajib di print oleh semua pelajar) Panduan dan Pelaksanaan  (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) ) Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)