Skip to main content

Nota Rujukan

Pelajar-pelajar boleh mendapatkan nota rujukan cikgu dengan cara mendownload nota pada bahagian "Bahan Rujukan Pelajar". Terdapat dua bahan iaitu;

Nota Tingkatan 4
1. Sejarah Perakaunan
2. Aset, Liabiliti, Ekuiti Pemilik, Belanja dan Hasil
3. Persamaan Perakaunan
4. Dokumen Perniagaan
5. Buku Catatan Pertama
6. Lejar
7. Imbangan Duga
8. Penutupan Akaun dan Penyediaan Penyata Kewangan

Nota Tingkatan 5
1. Perkongsian
2. Pembubaran Perkongsian
3. Rekod Tak Lengkap
4. Akaun Kelab dan Persatuan
5. Penyata Penyesuaian Bank
6. Belanjawan Tunai
7. Akaun Pengeluaran
8. Syarikat Berhad
9. Akaun Kawalan
10. Pembetulan Kesilapan

Semoga nota rujukan ini dapat membantu pelajar-pelajar lebih memahami dalam mempelajari mata pelajaran ini.

Comments

  1. cikgu, terima kasih banyak-banyak atas usaha cikgu untuk memberikan nota-nota ini.

    Tq! very much

    ReplyDelete
  2. Terima kasih di atas sokongan yang diberi...

    ReplyDelete
  3. terima kasih cikgu...
    kalau de pape mengenai prinsip akaun,nota atau latihan atau perkembangan nya...boleh x cikgu email kepada saya...tazuka_japan46@yahoo.com...sekian terima kasih...

    ReplyDelete
  4. cikgu, saya ingin mendapat nasihat daripada cikgu tentang persedian prinsip perakaunan sebelum spm.
    boleh X ckg emailkn saya @ mrdaredevil20@yahoo.com
    thanks

    ReplyDelete
  5. ^^ terima kasih..Saya suka semua bahan tersebut
    Saya akan belajar bersungguh-sungguh utk dpt keputusan yg baik!BOleh saya tanya tentang folio?
    Cikgu saya kata tahun depan semua murid perlu buat akaun folio,format itu sudah beritahu atau belum?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...ble dhia tahu cam mne kita ingin kenal pasti sama ada sesuatu benda tu debit atau kredit...soalye dhia selalu tersalah letak contoh ye overdraf bank..

    ReplyDelete
  7. thanks to all...
    dhia, fahamkan konsep perakaunan dengan betul... faham prinsip catatan bergu... kalau faham sistem catatan bergu dhia boleh faham sama ada akaun sebelah debit atau pun kredit... cuba buat satu situasi urusniaga yang melibatkan aset, liabiliti, ekuiti pemilik, hasil dan belanja... buat dalam buku tunai... buku tunai debit bermaksud aliran wang masuk dan kredit aliran wang keluar... dari buku tunai buat catatan bergu... dhia mesti akan dapat kesimpulan BAD LEH (akaun aset dan belanja berbaki debit dan liabiliti, ekuiti pemilik, hasil berbaki kredit...

    ReplyDelete
  8. saya slalu buat jernal...tapi x seimbang...kadang2 trsalah letak bila bnyk sgt akaun yang kene dbuka..apa pndapat ckgu??

    ReplyDelete
  9. assalamualikum,
    terima kasih banyak2 cikgu ...dgn nota yg cikgu beri kan sy mula meminati prinip akaun..
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  10. salam.cikgu.sye mgalami msalh tuk membuat ledger..trial blance..
    sye x mempunyai basic dalm akaun..
    tp d ipt sye trpakse mengambil sbgai subject utama.no choice cikgu..so bgaimne cre tuk sye xpts asa tuk wat
    ledger n trial blance..

    ReplyDelete
  11. cikgu saya pelajar tingkatan empat ,kadang-kala saya membuat latihan juga memhadapi masalah tidak dapat mengimbangkan ekaun. Cikgu ada tak tektik utk menghasilkannya?Selain itu, cikgu boleh tak email kepada saya tentang nota prinsip ekaun atau latihan bersamaan jawapan yg berkenaan....email saya ialah:
    renny0225@live.com
    bantuan cikgu amat saya hargai..t/kasih

    ReplyDelete
  12. cikgu, cam mane nak dapatkan nota secara online? sya nak sgt nota cikgu..

    ReplyDelete
  13. chua chua chua chuaApril 24, 2010 at 8:41 PM

    cikgu boleh send all bab tingkatan4 prinsip nota perakaunan kepada aku
    kalau boleh sila send micheal1674@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. cikguu.
    saya pljar lepasan spmm.
    sy dpt tawaran dip akauntn,kt uitm segamat.
    tp,saye xblaja acc time skolah dulu,blaja ekonomi je.
    boleh ke saye catch up kt uitm nnt??

    ReplyDelete
  15. thank u..............so much....

    ReplyDelete
  16. contoh folio mana.........wt la cpttttttttt..........

    ReplyDelete
  17. i'm sory td...i luv u

    ReplyDelete
  18. ehemehem solo agi ke??muahhhhhhh

    ReplyDelete
  19. jom g disco nk .bruutal nyeeeee,,.. cik sila sudi x,,,..

    ReplyDelete
  20. pning r nk bt krja kursus
    byk sgt

    ReplyDelete
  21. salam....cikgu lrh ajr sye tak cre nk wat folio p.a...sye x rti lah

    ReplyDelete
  22. seseorg yang dlm kbuntuanAugust 27, 2010 at 4:57 PM

    salam....ckgu mslh sye sme cm cute girl...cmne nk wat folio p.a ckgu.....lg2 lmpiran 4

    ReplyDelete
  23. salam semua... ramai yg hadapi masalah membuat folio.. cmner cgu nk bantu ye... ikutkan dh sebulan...

    bg cgu.. penyediaan folio ni mmg perlukan sangat bimbingan guru.. kena sentiasa bertanya dgn cgu yg mengajar.. cgu tak berani janji dapat upload atau tidak dalm masa terdekat ni contoh menyediakan folio.. tapi dalam blog cg narzuki ada contoh... g tgk kt blog cg narzuki

    ReplyDelete
  24. ..macam mana nk download ....
    sy x faham lah

    ReplyDelete
  25. mcm mane nak download...kalau klik tak boleh..boleh ajr kn??

    ReplyDelete
  26. adammohdhafiz@hotmail.comSeptember 25, 2011 at 7:57 PM

    cikgu, enota cikgu tu cover utk subjek form 4 & form 5 ke?

    sy br nk blaja basic prinsip akaun nih..

    ReplyDelete
  27. assalamua'laikum cikgu..
    sy pelajar IPTA..
    saya gemar jadikan blog cikgu sbgai bahan tambahan sy memandangkan sy langsung tiada pengetahuan asas mengenai akuan sewaktu spm..
    jasa cikg sy kenang smpai bila2..
    sekalung peghargaan buat cikgu sila..
    semoga sy dapat ikut jejak langkah ckgu untuk menjadi pendidik yg berwibawa dan berguna untuk anak bangsa.
    terima kasih..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

AKAUN KAWALAN

1.TUJUAN AKAUN KAWALANa.Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang.b.Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c.Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar.d.Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah.2.AKAUN KAWALAN PENGHUTANG·Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang·Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu.·Format Akaun Kawalan Penghutang(Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan PenghutangBaki b/b Jualan (kredit)Bank (cek tak layan)Diskaun diberi (dibatalkan)FaedahAngkutan keluarBaki h/bXXXXXXXXXXXXXXBakib/b (kredit)Bank (Penerimaan)Diskaun diberiPulangan JualanHutang LapukKontra (Pindahan ke LejarBelian)Kontra (Pindahan dari Lejar Belian)Bakih/bXXXXXXXX XX(a)(b)XX
XXX