Saturday, May 3, 2008

Nota Rujukan

Pelajar-pelajar boleh mendapatkan nota rujukan cikgu dengan cara mendownload nota pada bahagian "Bahan Rujukan Pelajar". Terdapat dua bahan iaitu;

Nota Tingkatan 4
1. Sejarah Perakaunan
2. Aset, Liabiliti, Ekuiti Pemilik, Belanja dan Hasil
3. Persamaan Perakaunan
4. Dokumen Perniagaan
5. Buku Catatan Pertama
6. Lejar
7. Imbangan Duga
8. Penutupan Akaun dan Penyediaan Penyata Kewangan

Nota Tingkatan 5
1. Perkongsian
2. Pembubaran Perkongsian
3. Rekod Tak Lengkap
4. Akaun Kelab dan Persatuan
5. Penyata Penyesuaian Bank
6. Belanjawan Tunai
7. Akaun Pengeluaran
8. Syarikat Berhad
9. Akaun Kawalan
10. Pembetulan Kesilapan

Semoga nota rujukan ini dapat membantu pelajar-pelajar lebih memahami dalam mempelajari mata pelajaran ini.

29 comments:

  1. cikgu, terima kasih banyak-banyak atas usaha cikgu untuk memberikan nota-nota ini.

    Tq! very much

    ReplyDelete
  2. Terima kasih di atas sokongan yang diberi...

    ReplyDelete
  3. terima kasih cikgu...
    kalau de pape mengenai prinsip akaun,nota atau latihan atau perkembangan nya...boleh x cikgu email kepada saya...tazuka_japan46@yahoo.com...sekian terima kasih...

    ReplyDelete
  4. cikgu, saya ingin mendapat nasihat daripada cikgu tentang persedian prinsip perakaunan sebelum spm.
    boleh X ckg emailkn saya @ mrdaredevil20@yahoo.com
    thanks

    ReplyDelete
  5. ^^ terima kasih..Saya suka semua bahan tersebut
    Saya akan belajar bersungguh-sungguh utk dpt keputusan yg baik!BOleh saya tanya tentang folio?
    Cikgu saya kata tahun depan semua murid perlu buat akaun folio,format itu sudah beritahu atau belum?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...ble dhia tahu cam mne kita ingin kenal pasti sama ada sesuatu benda tu debit atau kredit...soalye dhia selalu tersalah letak contoh ye overdraf bank..

    ReplyDelete
  7. thanks to all...
    dhia, fahamkan konsep perakaunan dengan betul... faham prinsip catatan bergu... kalau faham sistem catatan bergu dhia boleh faham sama ada akaun sebelah debit atau pun kredit... cuba buat satu situasi urusniaga yang melibatkan aset, liabiliti, ekuiti pemilik, hasil dan belanja... buat dalam buku tunai... buku tunai debit bermaksud aliran wang masuk dan kredit aliran wang keluar... dari buku tunai buat catatan bergu... dhia mesti akan dapat kesimpulan BAD LEH (akaun aset dan belanja berbaki debit dan liabiliti, ekuiti pemilik, hasil berbaki kredit...

    ReplyDelete
  8. saya slalu buat jernal...tapi x seimbang...kadang2 trsalah letak bila bnyk sgt akaun yang kene dbuka..apa pndapat ckgu??

    ReplyDelete
  9. assalamualikum,
    terima kasih banyak2 cikgu ...dgn nota yg cikgu beri kan sy mula meminati prinip akaun..
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  10. salam.cikgu.sye mgalami msalh tuk membuat ledger..trial blance..
    sye x mempunyai basic dalm akaun..
    tp d ipt sye trpakse mengambil sbgai subject utama.no choice cikgu..so bgaimne cre tuk sye xpts asa tuk wat
    ledger n trial blance..

    ReplyDelete
  11. cikgu saya pelajar tingkatan empat ,kadang-kala saya membuat latihan juga memhadapi masalah tidak dapat mengimbangkan ekaun. Cikgu ada tak tektik utk menghasilkannya?Selain itu, cikgu boleh tak email kepada saya tentang nota prinsip ekaun atau latihan bersamaan jawapan yg berkenaan....email saya ialah:
    renny0225@live.com
    bantuan cikgu amat saya hargai..t/kasih

    ReplyDelete
  12. cikgu, cam mane nak dapatkan nota secara online? sya nak sgt nota cikgu..

    ReplyDelete
  13. chua chua chua chuaApril 24, 2010 at 8:41 PM

    cikgu boleh send all bab tingkatan4 prinsip nota perakaunan kepada aku
    kalau boleh sila send micheal1674@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. cikguu.
    saya pljar lepasan spmm.
    sy dpt tawaran dip akauntn,kt uitm segamat.
    tp,saye xblaja acc time skolah dulu,blaja ekonomi je.
    boleh ke saye catch up kt uitm nnt??

    ReplyDelete
  15. thank u..............so much....

    ReplyDelete
  16. contoh folio mana.........wt la cpttttttttt..........

    ReplyDelete
  17. i'm sory td...i luv u

    ReplyDelete
  18. ehemehem solo agi ke??muahhhhhhh

    ReplyDelete
  19. jom g disco nk .bruutal nyeeeee,,.. cik sila sudi x,,,..

    ReplyDelete
  20. pning r nk bt krja kursus
    byk sgt

    ReplyDelete
  21. salam....cikgu lrh ajr sye tak cre nk wat folio p.a...sye x rti lah

    ReplyDelete
  22. seseorg yang dlm kbuntuanAugust 27, 2010 at 4:57 PM

    salam....ckgu mslh sye sme cm cute girl...cmne nk wat folio p.a ckgu.....lg2 lmpiran 4

    ReplyDelete
  23. salam semua... ramai yg hadapi masalah membuat folio.. cmner cgu nk bantu ye... ikutkan dh sebulan...

    bg cgu.. penyediaan folio ni mmg perlukan sangat bimbingan guru.. kena sentiasa bertanya dgn cgu yg mengajar.. cgu tak berani janji dapat upload atau tidak dalm masa terdekat ni contoh menyediakan folio.. tapi dalam blog cg narzuki ada contoh... g tgk kt blog cg narzuki

    ReplyDelete
  24. ..macam mana nk download ....
    sy x faham lah

    ReplyDelete
  25. mcm mane nak download...kalau klik tak boleh..boleh ajr kn??

    ReplyDelete
  26. adammohdhafiz@hotmail.comSeptember 25, 2011 at 7:57 PM

    cikgu, enota cikgu tu cover utk subjek form 4 & form 5 ke?

    sy br nk blaja basic prinsip akaun nih..

    ReplyDelete
  27. assalamua'laikum cikgu..
    sy pelajar IPTA..
    saya gemar jadikan blog cikgu sbgai bahan tambahan sy memandangkan sy langsung tiada pengetahuan asas mengenai akuan sewaktu spm..
    jasa cikg sy kenang smpai bila2..
    sekalung peghargaan buat cikgu sila..
    semoga sy dapat ikut jejak langkah ckgu untuk menjadi pendidik yg berwibawa dan berguna untuk anak bangsa.
    terima kasih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright 2013 Reserved to ILoveAkaun l Design by DayangDeno