Skip to main content

Kerja Rumah Semasa Cuti

Salam...

Hari ni Jumaat (23 Mei 2008).. maknanya seminggu cikgu cuti awal dari semua.. semua pelajar pun dah balik bercuti.. tak sempat cikgu nak jumpa semua.. kita jumpa lepas cuti.. anak cikgu "husna" masih lagi tidak sembuh sepenuhnya.. ni pun cikgu sedar lepas bagi ubat tapi tak blh nak lelapkan mata.. kesian tengok husna kecil lagi dahn banyak dugaan terpaksa diharungi.. doa cikgu moga dia cepat sembuh... mmm... teringat kerja rumah semasa cuti kepada pelajar2 yang tak sempat cikgu nak bagi.. di harap semua pelajar f4 dan f5b dapat message ni.. mana2 pelajar yang dah dapat maklumat ni tolong sampaikan kepada pelajar2 yang lain..


Pelajar f5b,

Buat latihan dokumen dan penyata kewangan dalam modul satu (buku pink).. buat semua dengan baik dan kemas.. jawapan tepat seperti mana skema yang diberi.. Jangan tiru skema lak.. buat dulu baru semak.. Penyata kewangan buat bagi semua bentuk.. penyata dan lembaran kerja.. cikgu akan upload jurnal, lejer, buku tunai dan lembaran kerja dalam masa beberapa hari lagi.. di harap pelajar download bagi memudahkan buat latihan tersebut..

Bagi pelajar yang dah siap semua latihan cikgu nak kamu cuba soalan Penyata Kewangan Perkongsian. Gabungan Penyata Kewangan dan Perkongsian.

Pelajar f4,

Cikgu nak setiap pelajar dapatkan 5 salinan dokumen perniagaan mana2 syarikat.. contoh dokumen :- resit rasmi, invois, memo, keratan cek, nota debit, nota kredit dll (rujuk dalam modul tajuk 'dokumen sumber").. Jika tidak dapat salinan cikgu beri keizinan untuk pelajar cipta sendiri dokumen perniagaan.. yang penting cikgu nak dokumen yang berbeza antara setiap orang pelajar.. buat di kertas A4..

Diharap semua pelajar memahami kerja rumah semasa cuti ni.. Sebarang masalah email kepada cikgu rusilawatimoin@yahoo.com.

Comments

  1. Saya doakan anak cikgu sila cepat sembuh dan sihat serta riang ceria. Saya juga doakan Cg Sila dan suami sihat. Teruskan bersabar. Belaian ibu bapa akan mempercepatkan kesembuhan anak-anak, insyaallah

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN ASET Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Aset Bukan Semasa ( Aset Tetap) Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula. Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan. Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat). 2. Aset Semasa Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan. Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan. Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu. LIABILITI Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan w

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014  Terbaru!!! klik di hyperlink *************************************************************************** salam 1Malaysia, alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya... tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik... ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja... terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :) CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen.. Elemen 1 (pengenalan perniagaan) Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan. Akaun berbentuk T. Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niaga Lajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun) Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu. Akaun terbahagi dua iaitu; Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modal Akaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja). Mengimbang dan Menutup Akaun Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh. Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun. Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi. Tujuan menutup akaun untuk ; memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.

AKAUN KAWALAN

1. TUJUAN AKAUN KAWALAN a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang. b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar. d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah. 2. AKAUN KAWALAN PENGHUTANG · Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang · Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu. · Format Akaun Kawalan Penghutang (Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan Penghutang Baki b/b Jualan (kredit) Bank (cek tak layan) Diskaun diberi (dibatalkan) Faedah Angkutan keluar Baki h/b XX XX XX XX XX XX XX Baki b/b (kredit)

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang, baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe... blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini : Soalan  (wajib di print oleh semua pelajar) Panduan dan Pelaksanaan  (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) ) Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)