Skip to main content

PERMOHONAN SIJIL LCCI BAGI CALON SPM 2018

Assalamualaikum ... 

Tinggal 6 hari je lagi Keputusan SPM 2018 akan diumumkan ... Pastinya buat calon SPM 2018 berdebar2 dah sekarang kan ... bukan setakat calon malah guru2 yang mengajar, ibu bapa turut merasa debarannya ... apa jua keputusan yang bakal diterima nak tak nak kena terima juga dengan hati terbuka kan ... terima ini lah rezeki kita ...

Buat calon SPM 2018 yang mengambil Prinsip Perakaunan, nanti lihat pada slip keputusan ya... jika layak untuk mohon Sijil LCCI ... boleh lah mohon secara online mulai tahun ini ... 

Cikgu baru terima email daripada pihak Pearson yang mengatakan ada perubahan dalam Sijil LCCI mulai tahun 2018. 

*****************

Tuan/Puan,

PERUBAHAN PADA SIJIL DAN PROSES PERMOHONAN PENSIJILAN BERKEMBAR SPM-LCCI 2018/2019

Saya dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas.

Pihak Pearson Malaysia ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada pihak tuan/puan yang sentiasa membantu para pelajar lepasan SPM dalam permohonan Pensijilan Berkembar SPM-LCCI.

Pihak kami ingin memaklumkan terdapat beberapa perubahan pada pensijilan SPM-LCCI bermula bagi pelajar lepasan SPM 2018. Perubahan-perubahan ini adalah hasil daripada perbincangan bersama pihak Lembaga Peperiksaan dan melibatkan sijil dan proses permohonan sijil itu sendiri.

Perubahan-perubahan tersebut adalah seperti yang berikut:

i) Nama Sijil


Mulai untuk tempoh permohonan bagi pelajar lepasan SPM 2018, nama pensijilan LCCI diubah kepada Pearson LCCI Level 2 Certificate in Book-keeping and Accounts (assessed in Bahasa Melayu).

ii) Kelayakkan Memohon


Kelayakan pelajar untuk memohon dinyatakan di bahagian bawah slip keputusan SPM, dalam bentuk gred keputusan LCCI. Hanya pelajar yang mempunyai gred keputusan LCCI ini sahaja yang dibenarkan untuk memohon pensijilan ini.

iii)  Cara Memohon


Mulai tempoh permohonan bagi pelajar lepasan SPM 2018, semua permohonan perlu dibuat melalui permohonan atas talian (Online Application) sahaja. Permohonan ini boleh dibuat melalui laman sesawang www.lcciasia.com. Permohonan secara manual atau melalui pos tidak lagi diterima.

Pelajar yang memohon perlu memuat naik salinan kad pengenalan dan salinan slip keputusan SPM sebelum memulakan permohonan. Pembayaran perlu dibuat melalui perbankan atas talian (online banking) sejurus selepas mengisi maklumat permohonan di laman berkenaan. Hanya permohonan yang lengkap berserta pembayaran sahaja yang akan diproses.

iv) Tempoh Permohonan


Tempoh permohonan bagi pelajar lepasan SPM 2018 akan dibuka pada 14 Mac 2019 sehingga 31 Oktober 2019. Permohonan yang dibuat dalam tempoh 14 Mac 2019 sehingga 30 April 2019 akan diproses sebagai kumpulan pertama dan sijil-sijil akan mula diedarkan ke sekolah masing-masing bermula dari bulan Disember 2019. Permohonan yang dibuat dalam tempoh 1 Mei 2019 sehingga 31 Oktober 2019 pula akan diproses sebagai kumpulan kedua dan sijil-sijil akan mula diedarkan ke sekolah masing-masing bermula dari bulan Febuari 2020.

v) Yuran Pemprosesan


Yuran pemprosesan bagi pensijilan SPM-LCCI bermula bagi tempoh permohonan tahun 2019, termasuk caj bagi perkhidmatan permohonan atas talian, adalah seperti yang berikut:

RM 35.00 (Yuran Pemprosesan) + RM 2.25 (Caj E-Service) = RM 37.25

Sekali lagi kami ingin menyatakan setinggi-tinggi penghargaan dari pihak kami diatas sokongan yang telah diberikan oleh pihak tuan/puan selama ini. Diharapkan maklumat mengenai perubahan-perubahan pada pensijilan ini dapat disampaikan kepada pihak-pihak yang berkenaan bagi memudahkan urusan permohonan pelajar bagi mendapatkan pensijilan ini.

Jika terdapat sebarang pertanyaan mengenai pengumuman ini, sila hubungi pihak Pearson Malaysia di talian 03-2289 7000 atau terus kepada saya di talian 012-6927469. Tuan/Puan juga boleh menghubungi saya melalui emel di hisyam.suhaimi@pearson.com atau melalui Pn. Norfaiza di noorfaiza.mohdsafawi@pearson.com. 

Sekian, terima kasih.


Comments

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN ASET Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Aset Bukan Semasa ( Aset Tetap) Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula. Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan. Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat). 2. Aset Semasa Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan. Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan. Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu. LIABILITI Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan w

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014  Terbaru!!! klik di hyperlink *************************************************************************** salam 1Malaysia, alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya... tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik... ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja... terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :) CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen.. Elemen 1 (pengenalan perniagaan) Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan. Akaun berbentuk T. Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niaga Lajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun) Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu. Akaun terbahagi dua iaitu; Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modal Akaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja). Mengimbang dan Menutup Akaun Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh. Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun. Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi. Tujuan menutup akaun untuk ; memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.

AKAUN KAWALAN

1. TUJUAN AKAUN KAWALAN a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang. b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar. d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah. 2. AKAUN KAWALAN PENGHUTANG · Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang · Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu. · Format Akaun Kawalan Penghutang (Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan Penghutang Baki b/b Jualan (kredit) Bank (cek tak layan) Diskaun diberi (dibatalkan) Faedah Angkutan keluar Baki h/b XX XX XX XX XX XX XX Baki b/b (kredit)

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang, baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe... blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini : Soalan  (wajib di print oleh semua pelajar) Panduan dan Pelaksanaan  (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) ) Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)