Friday, July 30, 2010

Tafaqquh Fiddin

oleh Ustaz Ramli....
Puasa....
  • ayat 183 . .. difardhukan ke atas kamu puasa... 
  • 2 perkara berkait rapat
  • allah wajibkan kita puasa... dalam puasa ada taqwa
  • allah akan anugerahkan pahala kepada kita.. dengan nilai/perkara yg kita lakukan setiap hari sepanjang bulan puasa tidak seperti hari-hari yg lain. terpulang kepada ketaqwaan diri.
  • puasa dengan penuh keimanan, keikhlasan dan ketaatan akan diampun dosa2 kecil. dosa2 besar diampunkan dengan bertaubat
  • puasa menahan nafsu syahwat... 
  • bulan puasa bulan latihan mendidik jiwa, nafsu kita untuk dibawa ke bulan2 yg lain.
  • baca al-quran... sehari sehelai / semuka... buat yg terbaik...
  • fajar qazib (sebelum subuh).. fajar as-sodiq (masuk waktu subuh)...
  • tak perlu lafaz... niat.. ialah yg terdetik di hati.. yg penting ada niat.. ikut mazhab syafie - niat setiap malam.. mazhab maliki dan hambali niat sekali malam pertama nak puasa.
  • didik anak berpuasa... "kl makan je batal puasa"
  • orang yg tidak boleh berpuasa.. diganti dengan secupak beras setiap hari atau duit ikut nilai secupak.
  • perempuan yg haid dan nifas.. bersih haid pd malam hari esok hari wajib puasa walaupun tak mandi wajib lagi. ganti puasa ikut bilangan hari cuti puasa... fidyah ... pergi ke zakat..
  • harus berbuka jika musafir yg mendatangkan kemudaratan... wajib ganti selepas bulan ramadhan
  • harus berbuka bagi orang yg sakit, mengandung, menyusukan anak... wajib ganti selepas bulan ramadhan.. 
  • apapun jika kita ada niat dan keikhlasan insyaallah yakin dapat pahala...niat dapat pahala.. buat lagilah dapat pahala...
  • ganti tak double.. kl fidyah double...
  • imam ghazali : puasa ada 3 kategori : puasa umum, khusus dan khusus al khusus..
  • kejar kelebihan semasa bulan ramadhan.
  1. puasa al umum : menahan diri tak makan tak minum n nafsu (tetap mengumpat...dll)
  2. puasa al khusus : menahan pendengaran, penglihatan dan seluruh badan yang ada daripada melakukan sebarang dosa. inni soimun (sesungguhnya aku orang yg berpuasa)
  3. puasa al khusus al khusus  : puasa golongan para anbia, rasul....assiddiqin...
  • jangan pilih tahap 1.. rugi... PILIH TAHAP 2
  1. menundukkan pandangan dan tahan daripada lihat perkara yg dibenci oleh allah taala.
  2. memelihara lidah daripadaberkata2 dan ketawa yg terlampau. banyak berdiam diri. 
  3. menahan diri daripada mendengar perkara yg diharam. =memakan harta haram
  4. menahan anggota tubuh badan melakukan dosa. (siang hari puasa mlm makan2 yg makanan haram).. jgn makan kt hotel (search internet hotel2 yg ada sijil halal daripada jakim)
  5. tidak berlebihan semasa berbuka. makan ala kadar... makanan boleh mendatangkan penyakit..
  6. mulakan dalam diri takut kepada allah taala.. muhasabah diri kita.. puasa kita diterima atau tidak
  • puasa enam = puasa setahun ;
  • yg pertama dihisab ialah solat fardhu.. lepas tu solat sunat.. untuk tampung yg bulat2.. begitu juga puasa.. puasa wajib bulan ramadhan lepas tu puasa enam..untuk tampung yg bulat2 semasa berpuasa wajib...
  • berbuka puasa dengan ala kadar je...

Tuesday, July 27, 2010

Kertas 3 Prinsip Perakaunan SPM 2011

Salam...

Dah beberapa hari cgu tak update blog.. erm terasa beza nya tahun ni.. dengan banyak cuti sakit dan kerja yg bertimbun2 masih tak selesai... moga dipermudahkan semua tu...

Soalan untuk kertas 3 masih tak de lagi.. masih menanti dengan penuh kesabaran... cgu memang nak tgu dulu soalan barulah fikirkan macam mana untuk membuatnya... apapun software untuk memudahkan pelajar membuatnya dalam pembikinan... moga projek ini berjaya... terima kasih kepada anak didik cgu... siddiq... yg sudi nak membantu mempermudahkan urusan pembelajaran ini... 

Sabar menanti....  Soalan Kertas 3 : Klik di sini.


Tuesday, July 13, 2010

KURSUS PENINGKATAN PROFESIONAL GURU-GURU SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI

Salam...

hari ni menghadiri kursus... selepas Majlis Makan Nasi Ambeng... sedap.. lama dah tak makan.. rupa2nya abang nahar n kak ita pun ada.. nasi ambeng sekeluarga la ni.. ;)

MODUL KONSEP PENGINTEGRASIAN ICT DALAM P&P

Objektif :
1. Menerangkan konsep pengintegrasian ICT dalam P&P
2. Mengenalpasti model pengintegrasian ICT dalam P&P
3. Menghasilkan bahan P&P berasaskan web

Macam mana nak guna web... memang menarik..

1. Membaca teks : laman web, ebook
2. Menjana soalan : word, google docs
3. Membuat persembahan : picasa , powerpoint
dll

Menghasilkan Bahan P&P (web)
  • menggunakan perisian eXe...
The BIG6
  1. mendifinisi masalah
  2. strategi mencari maklumat
  3. lokasi & capaian
  4. mengguna maklumat
  5. sintesis
  6. menilai
Selesai 4 petang.. perlu diteruskan lagi... amat berguna... tqvm to cikgu Naza.. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...