Skip to main content

e-Nota Terkini !!!

Salam...

alhamdulillah cgu dah selamat tempuhi satu ujian daripadaNya... berkat doa kalian... rasanya baru 4 hari berlalu... hari ini cgu rasa sihat... semput pun dah tak de... pengalaman masuk icu memang tak dapat cgu lupakan... kenangan terindah? erm... hanya tuhan yang tahu...

sebelum masuk wad hari tu cgu dah siap kan satu e-nota lengkap untuk rujukan pelajar yg ambil prinsip perakaunan khususnya pelajar2 alam shah putrajaya... eNota ni ditulis sepanjang cgu berada di hospital sehingga kini...

eNota ditulis berdasarkan sepanjang pengalaman cgu mengajar untuk memudahkan pelajar2 yang belajar dengan cgu supaya mudah memahami prinsip perakaunan...

cgu percaya dengan satu perkara... dengan usaha yang gigih pelajar pasti cemerlang.. sekarang target kita bukan A lagi tapi A+... jadi untuk mendapatkan A+ kita kena tahu bagaimana untuk mendapatkannya... teknik untuk mendapatkannya bukan lah susah dan tak mustahil semua pelajar boleh mendapatkannya dengan satu niat "ikhlas dan bersungguh2 untuk belajar prinsip perakaunan"

ada pelajar yang tanya cgu, "boleh tak saya dapat A+ sedangkan tingkatan 4 sy tak belajar akaun tetapi tingkatan 5 cgu saya wajibkan untuk ambil akaun"... jawapannya... pasti boleh!!.. dapatkan teknik yang betul... semua ni terbukti...

eNota dibahagikan kepada 3 bahagian utama mengikut sukatan pelajaran... berdasarkan kertas 3756/2... sesiapa berminat boleh membuat tempahan...

tuliskan
NAMA
EMAIL
SEKOLAH
BILANGAN UNIT
dan hantar ke email cgu enotaakaun@gmail.com.

Pembayaran sebanyak RM10 bagi setiap eNota untuk kos pengurusan dan pentadbiran sepanjang menyediakan eNota... harap maklum.

Nota yang berada di dalam blog ini masih boleh di download oleh sesiapa pun... ingat jangan salah gunakan nota2 tersebut... yang penting ilmu dapat disampaikan dengan baik... kl tak faham juga... boleh belajar secara online dengan cgu...

Comments

  1. Salam
    Saya nak tanya.. kalau saya dah dapat enota ini.. adakah boleh enota ini diphotostate? [diperbanyakkan untuk kegunaan pelajar-pelajar saya].

    Sekadar bertanya. Segala penjelasan didahului dengan ribuan terima kasih.

    Oh ya.. semoga sihat selalu.

    ReplyDelete
  2. salam...

    dengan izin tanpa mengubah apa2 kandungan seperti yang asal.
    yg penting ilmu ini dapat disampaikan kepada yg lain.
    tq

    ReplyDelete
  3. salam ckgu, jika saya nak e-nota ini. bagaimana dengn pmbyrn?

    ReplyDelete
  4. SALAM. SY NK ENOTA TP NK ANTR MELALUI EMAIL X BLEY SENT. BAGAIMANA?

    ReplyDelete
  5. cikgu..bagaimana nk dapatkn e-nota ini??

    ReplyDelete
  6. salam cikgu.

    saya dah buat pembayaran tapi saya masih tak menerima apa-apa balasan dari pihak cikgu. harap maklum

    ReplyDelete
  7. cikgu, sya nak e-nota ni. sma jga mcm yg lain bgaimana dgn pmbyarannya ek?

    ReplyDelete
  8. salam,
    Saya ada email ckgu utk -nota tu..tp sy xtau camane nl bt pembayaran..saya dh email ckgu ttg tempahan tersebut tp still takde ape2 jawapan.
    TQ.

    ReplyDelete
  9. selamat,pagi,petang,malam,tengah hari cikgu
    cikgu boleh tak send prinsip akaun bagi aku terutama bab1-2 (all tingkatan4)jangan ada tingkatan 5kerana tahun2010 aku baru tingkatan4 kalau kamu boleh send all bab dan terutama bab1-2 bagai aku sial email kepada aku
    saya bagi email aku bagi kau supaya kamu mudah email kepada aku:micheal1674@hotmail.com
    kalau kamu send aku mengucapkan terima kasih bagi cikgu

    ReplyDelete
  10. salam... cikgu Sila.. sy cikgu nadzrah nak ucapkan terima kasih kpd cikgu kerana nota cikgu byk membantu sy. walaupun sy tlh berkhidmat hampir 7 thn tp thn ini sy baru diberi peluang mengajar Prinsip Perakaunan. sy mmg terasa amat lemah dan malu kerana terpaksa membuat ulangkaji semula. Sy juga takut utk mghadapi pelajar ting 5 thn ini krn takut jika kptsn mereka x memberangsangkan. Sy akan sentiasa merujuk kpd nota cikgu. sy hrp cikgu mengizinkan. Saya doakan agar cikgu senantiasa sihat dan diberkati Allah.

    ReplyDelete
  11. salam 1Malaysia...

    terima kasih di atas sokongan yang diberi... untuk mereka yang belum mendapatkan eNota boleh la email k enotaakaun@gmail.com...

    nota2 akaun bagi bab tingkatan 4 dan 5 masih blh dapatkan di dalam blog cgu ni...

    cuma nota tingkatan 4 utk silibus yang baru ni cgu masih tak dapat nak upload lagi... tgu buku teks dulu...

    buat cikgu nadzrah... teruskan keyakinan dan kepercayaan pada diri yang cgu adalah cemerlang membantu anak2 didik cgu.. terima kasih atas sokongan yang diberi... saya pun masih banyak lagi kekurangan ni... sama2 kita membantu ye... :)

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Cikgu Sila..saya baru je upload eNota cikgu..terima kasih kerana berkongsi dengan kami..mohon izin untuk menggunakan nota cikgu untuk membimbing anak2 didik saya..terima kasih..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. hi cikgu macam mana nak beli nota ?? bayaran ??

    ReplyDelete
  15. salam.. sy pelajar dari jb,bgaimana saya nak dapatkan e-Note?

    ReplyDelete
  16. Salam cikgu... Saya Cikgu Ju... Terima kasih atas enota cikgu... Saya minta kebenaran untuk memberi tunjuk ajar kepada anak murid saya menggunakan nota cikgu... Boleh ke saya fotostate nota ini untuk murid-murid saya... Nota cikgu banyak membantu saya... Tq... Moga cepat sembuh n sihat selalu. Amin.

    ReplyDelete
  17. salam..cikgu
    mcm mana nak buat pembayaran untuk nota tuh?
    ni email sy ryumaira@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. slm cikgu, mcm mana nak buat pembayran utk nota2 tersebut
    tq
    ryumaira@yahoo.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

PENUTUPAN AKAUN DAN PENYEDIAAN PENYATA KEWANGAN MILIKAN TUNGGAL

PERAKAUNAN ASAS TUNAI VS PERAKAUNAN ASAS AKRUANPerakaunan Asas TunaiPerakaunan Asas AkruanUntung dikira dengan mencari perbezaan antara tunai yang diterima sebagai hasil dan tunai yang dibayar sebagai belanja bagi suatu tempoh perakaunan.Untung dikira dengan membuat pemadanan hasil bagi tempoh perakaunan tertentu kepada belanja yang terlibat.Perniagaan kecil-kecilan dan perniagaan perkhidmatanFirma besar (urus niaga secara kredit)Hasil Diterima – Belanja Dibayar = UntungHasil sepatutnya – Belanja terlibat = UntungPELARASAN PADA TARIKH IMBANGAN1.Belanja Terakru (belanja belum bayar)§Belanja yang dilakukan dalam tempoh perakaunan semasa tetapi belum dijelaskan dalam tempoh tersebut.2.Belanja Terdahulu§Perbelanjaan bagi tempoh perakaunan yang akan datang tetapi dijelaskan pembayarannya dalam tempoh perakaunan semasa.3.Hasil Terakru (hasil belum terima)Hasil yang diperolehi bagi sesuatu tempoh tetapi hasil tersebut belum diterima.4.Hasil Terdahulu