Skip to main content

You can now apply for the LCCI International Certificate with your SPM…

Looking for a brighter future?


What you need to know…………

What is LCCI?

Since 1881, London Chamber of Commerce and Industry (LCCI) International Qualifications from the United Kingdom has been one of the world’s top international exam bodies for business qualifications. In a globally competitive employment market, these skills give you a big advantage in terms of international recognition and industry-relevant competencies.

With more than 500,000 entries annually, students from over 125 countries use LCCI qualifications to enhance their skills in the working world. Since these qualifications combine the best of academia and industry, many students also use LCCI to enter universities and professional bodies.

LCCI is represented in 24 Asian countries and is a market leader in countries like Singapore, Malaysia and Hong Kong. LCCI examinations have been available in Malaysia for more than 70 years, and generations of students have grown up with and become successful on, the foundation of LCCI’s financial qualifications.

What is SPM Double Certification Project?

The SPM Double Certification Project is a joint project between Malaysia’s Ministry of Education and LCCI International Qualifications. This means that if you pass the SPM Principles of Accounting you are entitled to receive LCCI’s Level 2 Certificate in Book-keeping and Accounts. This double certification, along with the necessary soft skills, will definitely make you more employable.

Who can apply for the LCCI Certificate?

If you obtain a Grade 6C or above in SPM Principles of Accounting you are eligible for the LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts (Bahasa Malaysia) Certificate.

Additionally, if you score a Grade 6C or above for both SPM Principles of Accounting and English 1119 you are eligible for the LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts Certificate.

How will this benefit you?

LCCI’s Certificates provide the following benefits:

· RECOGNITION - LCCI is recognized by Malaysian companies, both big and small, for its practical and relevant nature. Top professional bodies such as ACCA and CIMA also recognize LCCI qualifications.

· INTERNATIONAL - LCCI’s quality is consistent around the world and gives students the assurance of a globally accepted qualification.

· FLEXIBILITY - LCCI is suitable both for full time students as well as busy working adults because its qualifications can be taken as short modules over a period of time.

How can I get the LCCI Certificate?

Students can apply for the Certificate through the following channels:

a. Directly from your school within 1 month from the date that SPM results are released.

b. Directly or via postal services with LCCI International Qualifications Malaysia office.

c. Directly or via postal services with LCCI International Qualifications Authorised Training Centres

LCCI International Qualifications (Malaysia) Sdn. Bhd.

Suite 10.01, 10th Floor, Menara Yayasan Selangor, 18A, Persiaran Barat 46000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Application Procedures:

a. Fill in the application form which is available at all schools, LCCI Malaysia office, LCCI website (www.lcciasia.com) and LCCI authorized training centres;

b. Enclose a copy of your SPM result slip;

c. Enclose a copy of your identity card; and

d. There is an administration fee of RM25.00 for the processing and production of each certificate. (If you need your certificate to be posted to you directly, please enclose a self-addressed Post Express envelope which will cost you RM4.00)

Comments

  1. Puan...Saya telah bekerja tapi berminat nak ambik LCCi Part Time...leh Puan rekomen mana2 kolej @ institut yg sesuai di lembah Klang ?

    ReplyDelete
  2. Puan , saya michelle .saya dah dapat sijil lcci level 1 dan sekarang saya ingin teruskan belajar level 2 and 3 .Oleh itu,saya ingin tau kolej yang ada di malaysia dan di luar negara .(yang boleh saya daftar)
    email:mizz_you@live.com
    pls reply ...

    ReplyDelete
  3. Salam Cikgu.
    sy pun mcm Wan Khai... sudah bekerja dan nk tahu mcm mana nk amik LCCI secara part time. berapa lama tempoh utk dptkan LCCI tu? yurannye pula mcm mana?

    ReplyDelete
  4. ckg, saya merupakan pelajar SPM tahun lepas. saya skrg ni nak apply utk sijil LCCI. saya dah semak website yang ckg bagi, tapi tak jumpe pun. boleh tolong saya cikgu??

    ReplyDelete
  5. selamat pagi puan..saya baru habis belajar di kolej komuniti..ambil course certificate in bussines accounting.dan sekarang sy berkerja tapi berminat nak ambik LCCi part time,boleh Puan rekomen mana2 kolej @ institut yg sesuai di kl or pj.email:Priya_8315@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  6. selamat pagi puan..saya baru habis belajar di kolej komuniti..ambil course certificate in bussines accounting.dan sekarang sy berkerja tapi berminat nak ambik LCCi part time,boleh Puan rekomen mana2 kolej @ institut yg sesuai di kl or pj.email:Priya_8315@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  7. selamat pagi puan..saya baru habis belajar di kolej komuniti..ambil course certificate in bussines accounting.dan sekarang sy berkerja tapi berminat nak ambik LCCi part time,boleh Puan rekomen mana2 kolej @ institut yg sesuai di kl or pj.email:Priya_8315@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  8. salam cikgu!
    i want to ask,can i apply the lcci cert but im the 1st badge student (2008)i get A1 in accounting.but i didn't apply at the momemt then now im regret and wish to apply for the cert.so,what can i do next?
    I just finished pre-U which is stpm,so,i consider to study ACCA.is that okay?or i must complete degree 1st??
    waiting for ur reply.
    thank you very much!

    ReplyDelete
  9. Cikgu, sy punya prinsip perakaunan SPM tahun lepas dpt C, tapi yg LCCI tu x de kat tepi '1119(GCE-O) tu. Apakah maksud ni, cikgu? Adakah saya x layak utk mendapat sijil LCCI?

    ReplyDelete
  10. Salam cikgu, saya calon SPM tahun lepas. Utk P.akaun saya dpt C dalam SPM, tapi xde tulisan LCCI kat bawah. Adakah sy x layak utk ambik sijil LCCI?

    ReplyDelete
  11. Salam Puan , saya golongan bekerja yang ingin mengambil LCCI Lvl 3 secare part time. Boleh tak puan rekemen mane2 tempat di area KL-SEl. Thanks in advance. fadli.nasrul@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Good morning madam..i want to ask about the LCCI....how can i aplly or register to LCCI..?

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum.. puan.. sy lepasan spm 2010.. dan saya dapat LCCI level 2 certificate in book-keeping and accounts ( pass with credit ) .. jdi sy nk tnye ape course yg ssuai utk sy ambil sbg partime di KL or Selangor sbb sy bekerja.

    ReplyDelete
  14. You will draw more loyal readers to your site and
    keep your readers coming back because you are sharing the best with
    them. There is absolutely no point in finding one of the great London Accountants only
    to find that they are actually too far away from your place of business to be accessible.
    asia expert in providing website designing, website development, seo services, website hosting, digital marketing services and offering professional
    readymade scripts without any hesitation work and these Yourneeds.

    ReplyDelete
  15. Some SEO companies may only offer basic professional SEO services.
    They would try to make your site famous through social networking sites like my space, Facebook, Twitter,
    Digo, Digg, Delicious, etc as a part of their SEO services London. By using a service that can provide you will all of the various choices, you will save
    time and money getting online and noticed.

    ReplyDelete
  16. But unlike other SEO companies London or elsewhere, we forge long term partnerships for
    long-lasting success. The company can provide online businesses with the means to reach goals and
    achieve greatly. But if you are not, then you have to create a distinct identity for your business.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

AKAUN KAWALAN

1.TUJUAN AKAUN KAWALANa.Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang.b.Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan. c.Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar.d.Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah.2.AKAUN KAWALAN PENGHUTANG·Akaun Belum Terima / Akaun Kawalan Lejar Jualan / Akaun Pelbagai Penghutang·Menunjukkan jumlah penghutang yang terdapat di dalam Lejar Jualan bagi satu tempoh tertentu.·Format Akaun Kawalan Penghutang(Tambah Hutang) aset tambah (Kurang Hutang) aset kurang Akaun Kawalan PenghutangBaki b/b Jualan (kredit)Bank (cek tak layan)Diskaun diberi (dibatalkan)FaedahAngkutan keluarBaki h/bXXXXXXXXXXXXXXBakib/b (kredit)Bank (Penerimaan)Diskaun diberiPulangan JualanHutang LapukKontra (Pindahan ke LejarBelian)Kontra (Pindahan dari Lejar Belian)Bakih/bXXXXXXXX XX(a)(b)XX
XXX