Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

Tafaqquh Fiddin

oleh Ustaz Ramli....
Puasa....
ayat 183 . .. difardhukan ke atas kamu puasa... 2 perkara berkait rapatallah wajibkan kita puasa... dalam puasa ada taqwaallah akan anugerahkan pahala kepada kita.. dengan nilai/perkara yg kita lakukan setiap hari sepanjang bulan puasa tidak seperti hari-hari yg lain. terpulang kepada ketaqwaan diri.puasa dengan penuh keimanan, keikhlasan dan ketaatan akan diampun dosa2 kecil. dosa2 besar diampunkan dengan bertaubatpuasa menahan nafsu syahwat... bulan puasa bulan latihan mendidik jiwa, nafsu kita untuk dibawa ke bulan2 yg lain.baca al-quran... sehari sehelai / semuka... buat yg terbaik...fajar qazib (sebelum subuh).. fajar as-sodiq (masuk waktu subuh)...tak perlu lafaz... niat.. ialah yg terdetik di hati.. yg penting ada niat.. ikut mazhab syafie - niat setiap malam.. mazhab maliki dan hambali niat sekali malam pertama nak puasa.didik anak berpuasa... "kl makan je batal puasa"orang yg tidak boleh berpuasa.. diganti dengan secupak beras setiap ha…

Kertas 3 Prinsip Perakaunan SPM 2011

Salam...
Dah beberapa hari cgu tak update blog.. erm terasa beza nya tahun ni.. dengan banyak cuti sakit dan kerja yg bertimbun2 masih tak selesai... moga dipermudahkan semua tu...
Soalan untuk kertas 3 masih tak de lagi.. masih menanti dengan penuh kesabaran... cgu memang nak tgu dulu soalan barulah fikirkan macam mana untuk membuatnya... apapun software untuk memudahkan pelajar membuatnya dalam pembikinan... moga projek ini berjaya... terima kasih kepada anak didik cgu... siddiq... yg sudi nak membantu mempermudahkan urusan pembelajaran ini... 
Sabar menanti....  Soalan Kertas 3 : Klik di sini.

KURSUS PENINGKATAN PROFESIONAL GURU-GURU SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI

Salam...
hari ni menghadiri kursus... selepas Majlis Makan Nasi Ambeng... sedap.. lama dah tak makan.. rupa2nya abang nahar n kak ita pun ada.. nasi ambeng sekeluarga la ni.. ;)
MODUL KONSEP PENGINTEGRASIAN ICT DALAM P&P
Objektif : 1. Menerangkan konsep pengintegrasian ICT dalam P&P 2. Mengenalpasti model pengintegrasian ICT dalam P&P 3. Menghasilkan bahan P&P berasaskan web
Macam mana nak guna web... memang menarik..
1. Membaca teks : laman web, ebook 2. Menjana soalan : word, google docs 3. Membuat persembahan : picasa , powerpoint dll
Menghasilkan Bahan P&P (web) menggunakan perisian eXe...
The BIG6 mendifinisi masalah
strategi mencari maklumat
lokasi & capaian
mengguna maklumat
sintesis
menilai Selesai 4 petang.. perlu diteruskan lagi... amat berguna... tqvm to cikgu Naza.. ;)