Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

Kunci Utama Kejayaan Dalam Hidup

Salam...

semalam cgu dapat email dari mentor yang sangat cgu hormati.. email beliau kali memang best. betul apa yg dikata.. kebenaran yang pasti.. cgu kongsi dengan semua pembaca blog cgu.. hayati..



"Salam Semua

Semoga anda serta keluarga sentiasa diberi kerahmatan, kebahagiaan, kesihatan, kekayaan, kejayaan dan keberkatan oleh yang Maha Esa di dalam apa sahaja yang anda lakukan Insya-Allah.

Masa berlalu dengan pantas dan kita bakal menghampiri pertengahan tahun 2010. Pejam celik pejam celik umur kita semakin meningkat dan kita sentiasa berlumba dengan masa sehinggalah tidak tahu bila sampai “time” kita.

Banyak peringatan yang kita selalu dengar sebenarnya tentang betapa pentingnya menghargai setiap masa yang kita ada. Samada dari Al-Qur’an atau Hadith. Mungkin anda pernah maksud ayat dari Surah Al-Asr tentang sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian melainkan mereka yang saling ingat-mengingati ke jalan kebaikan dan mereka yang melakukan kebaikan.

Bercerita tentang kebaikan ini, bes…

Seronok sangat hari ni...

salam...

seronok sangat hari ni coz cikgu2 sas dah berkembang untuk buat blog.. ajar teacher farah upload bahan. science pun dah ada..sejarah pun dah ada gak...tahniah buat teacher farah dan hanim.. cantik... tahniah buat cgu rohani sekali lagi (sifu cgu gak ni).. bersemangat dan bertungkus lumus sediakan blog dia.. hehehe.. seronok tengok dia.. rajin belajar.. kalau la semua student cgu macam dia mesti semua dapat A+... sebab tu dia dapat guru cemerlang.. cgu ambik semangat dia.. nak cemerlang gak ni.. :)

balik lewat sikit.. seronok mengajar orang yang betul2 nak belajar... sebab tu orang kata kalau nak berjaya kena ikut orang yang dah berjaya... ;)

Saje-saje...

Salam..

hari ni datang sekolah... sambil tunggu masa kelas dah siap buku rekod mengajar teringat nak coret la sikit2 dalam blog ni.. seronok bila tengok rakan2 yang lain dah ada kemajuan membina blog sendiri... tahniah zefri n kak rohani... berjaya dah ada blod sendiri... (anak didik ni.. hehehe).. moga perkongsian ini dapat membantu anak bangsa kini dan masa hadapan..

sekolah hari ni pun mengajar tingkatan 4 je. tingkatan 5 dan 3 terlibat dengan program masing2... ermmm.. banyak masa untuk buat kerja2 yang tertangguh... dah la mc dua hari.. kejadian yang menimpa anak cgu menyebabkan cgu trauma.. sampai kena makan pil penenang.. huhu... pengajaran.. so sapa yang baca ni ambil sebagai pengajaran ye...

nak sambung kerja semula.. soalan tak siap lagi ni... sapa nak tolong?????

Shell P8

Salam..
Hari ni cgu cuti. Rasa badan mmg tak blh nk tahan. Trauma dgn kejadian semalam.
Kuatkan diri dgn fikir positif je ni.

Lebih kurang jam 4.30 hg 5.30 ptg pergi shell nak isi minyak. Smpi kat shell g kaunter nak bayar.. Hakim nak air. Belikan air utk dia. Lepas tu terus ke kereta.
Dlm hati tgk kepala hakim tak de rupa2nya dia tdo. Ok lagi. Nak letak barang pintu kunci. Panik sekejap. Cuba kejut hakim tp tak bangun gk. Pekerja shell dtg membantu. Ramai la masa tu.
Semua dtg tgk n nak membantu. Polis pun ada gak. Syukur pihak polis ada jd tak de orang yg berani nak buat yang bukan2. Semua yg dtg bantu gegarkan kereta pun hakim tetap tak bangun.
Argk!! Tak pernah dia cam ni. Polis bunyikan siren pun dia tak bangun gak. Tangan smpi lebam mengetuk cermin dan tingkap. Nampak sgt hakim penat. Sian hakim. Memang tak salahkan hakim cz dia dgr kata.
Memang dah selalu ajar kl dia dlm kereta mesti kunci pintu.cuma kali ni dia tertdo. Huhu

Bincang2 staf shell cdgkn panggil pakar buat kunci di pre…

Laporan Ceramah Profesion Perakaunan

Pada 12 April 2010, telah diadakan Program Profession Perakaunan bertempat di Auditorium SAS. Program ini bermula dari pukul 5 sehingga pukul 6 petang. Program ini disasarkan kepada semua pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil matapelajaran prinsip perakaunan bagi SPM. Tujuan utama program ini adalah untuk memberi pendedahan awal kepada para pelajar tentang profession perakaunan.
Pada awalnya, program ini dijangkakan bermula pada pukul 4:30 petang, namun atas alasan yang tidak dapat dielakkan pihak penceramah terlewat untuk tiba ke sekolah ini. Tepat jam 5 petang, Cik Zahidah binti Mokhtar yang merupakan Pegawai Perkhidmatan Pelajar dari Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) tiba ke sekolah ini bersama 2 orang pembantunya. Ketibaan mereka disambut oleh Puan Salehan bersama beberapa orang AJK pelajar. Mereka terus dibawa ke auditorium untuk memulakan sesi ceramah.
Sebelum memulakan sesi ceramah pada petang itu, penceramah telah memberikan edaran kepada semua pelajar. Ses…

Borang Analisis Permohonan Sijil LCCI

Salam..

Tarikh permohonan Sijil LCCI berakhir 15 April 2010. Minta kerjasama dengan semua pelajar2 cgu masih ada beberapa orang yang tidak menghantar borang lagi. hantar segera sebelum 10 April 2010. cgu lanjutkan masa lagi ni...

Untuk guru-guru yang masih tiada borang analisis permohonan sijil LCCI boleh dapatkan di sini.

Borang Analisis Permohonan Sijil LCCI

tq

Analisis dan Gred Purata Prinsip Perakaunan SPM 2009

Salam 1Malaysia,

cikgu dapat analisis ni daripada cikgu Narzuki. terima kasih di atas perkongsian data ini. analisis ni sangat berguna buat cikgu. hampir 90k orang pelajar ambil subjek ni. 81% lulus. maknanya sebenarnya prinsip akaun tak susah. senang je. ramai yang bertanya dengan cgu soalan akaun susah. belajar tak lagi dah mengaku kalah... cuba belajar dulu. jangan dengar kata orang. dah belajar mesti baru tau susah atau senang. dapatkan teknik yang betul. konsep yang mudah difahami.

Tahniah buat Putrajaya.. kak nor, kak midah, kak siti asiah, syaila, fiza, mira, kak laili, kak mas n fazilah.. GP kita lebih baik daripada peringkat kebangsaan 3.82... tahun ni kita teruskan perjuangan kita "zero fail". sama2 kita usaha untuk itu.. moga allah permudahkan segala urusan kita...

PERINGKAT KEBANGSAAN : Calon sekolah bantuan kerajaan

A+ = 6.7 % – Cemerlang Tertinggi
A = 12.7 % – Cemerlang Tinggi
A- = 6.4 % – Cemerlang
B+ = 7.0 % – Kepujian Tertinggi
B = 7.7 % – Kepujian Tinggi
C+ = 9.6 % …