Skip to main content

Permohonan Sijil LCCI SPM 2009

Salam...

Tahniah kepada semua pelajar yang berjaya dalam keputusan SPM 2009 esp bagi Prinsip Perakaunan... mohon kepada semua pelajar jangan lupa hantar Borang Permohonan Sijil LCCI secepat mungkin. Calon hendaklah membuat permohonan dalam tempoh 30 hari dari tarikh keputusan peperiksaan SPM diumumkan. HANTAR SEBELUM 11 APR 2010.
Tengok dalam slip keputusan SPM.. di bahagian bawah ada tertulis LCCI ... ada yang dapat 1 dan 2.. tahniah sekali lagi.. semua dapat cemerlang

Level 2 Book-keeping and Accounts
1 : Pass with Distinction
2 : Pass with Credit


Di sini cikgu sertakan Borang Permohonan Sijil LCCI dan Peraturan Permohonan Sijil LCCI.. download semua... baca arahan dengan jelas...

Klik di sini...
Borang Permohonan Sijil LCCI
Peraturan Permohonan Sijil LCCI

Comments

  1. tu coz sediakn borang permohonan LCCI ni..
    yg benar,
    daus
    student smkdpt masai jb

    ReplyDelete
  2. correction..
    tq coz sediakn borang permohonan LCCI ni..
    yg benar,
    daus
    student smkdpt masai jb

    ReplyDelete
  3. salam..ckgu,saya nk tnyer..kalau sy da terleas untuk anta prmohonan.. sy tgk,trikh ttup 15/4 melalui sekolah..
    sy nak mohon..ae tin dakan yg perlu sy lakukan??trikh akhir prmohonan sendri ialah dlam bulan 10 ni.. mcmne 2,ckgu?? >>aboy,smksj sremban<<

    ReplyDelete
  4. salam...ckgu sy dah mhon sjil lcci..tpi cam mne nak tw yg kta nie dpat sjil lcci 2..
    adakah sjil 2 d send kat skola atau kat alamt rmah...???najwah(Sabah)

    ReplyDelete
  5. klu dalam sijil spm tue tulis layak mendapat sijil mksudnya apa ya? boleh la memeohon untuk lcci? klu da lmbat boleh lg ke? tarikh tutup untuk bln kedua 31 oktober 2010..jadi masih boleh ls ksn...?

    ReplyDelete
  6. cikgu saya murid spm 2009 layak dpt sijil lcci 4...tapi i blum bt permohonan bleh x i bt skrg....

    ReplyDelete
  7. salam....... cikgu saya pelajar lepasan spm 2009, saya terlewat untuk menghantar borang permohonan Lcci. adakah sekarang ni saya masih boleh membuat permohonan lagi?? saya harap cikgu dapat membantu.. apa tindakan yang perlu saya ambil?? terima kasih..

    ReplyDelete
  8. salam....... cikgu saya pelajar lepasan spm 2009, saya terlewat untuk menghantar borang permohonan Lcci. adakah sekarang ni saya masih boleh membuat permohonan lagi?? saya harap cikgu dapat membantu.. apa tindakan yang perlu saya ambil?? terima kasih..

    ReplyDelete
  9. salam....... cikgu saya pelajar lepasan spm 2009, saya terlewat untuk menghantar borang permohonan Lcci. adakah sekarang ni saya masih boleh membuat permohonan lagi?? saya harap cikgu dapat membantu.. apa tindakan yang perlu saya ambil?? terima kasih..

    ReplyDelete
  10. untuk pengetahuan semua..tarikh tutup permohonan sijil LCCI Level 2 Book Keeping & Accounts adalah pada 31 Oktober 2010. Pelajar boleh menghantar permohonan mereka terus ke Pejabat LCCIIQ Malaysia di Menara Yayasan Selangor. Untuk keterangan lanjut, anda boleh hubungi LCCI di talian 03-7620 6366 atau layari laman web www.lcciasia.com. terima kasih.

    ReplyDelete
  11. boleh saya bertanya....boleh lagi tak saya nak mohon lcci????saya baru je dapat tahu pasal lcci ni...saya pelajar lepasan spm 2009 dan pada slip spm lcci saya ialah 1....macam mana ya????apa yang perlu saya lakukan ????

    ReplyDelete
  12. salam.boleh tanya tak...saya student spm 2009,saya baru tahu pasal permohonan sijil lcci. boleh lagi tak kalau saya mohon sijil tersebut???? sekarang ni dah masuk tahun 2011 masih boleh lagi tak saya mohon sekali dengan budak2 spm sesi 2010??? terima kasih...

    ReplyDelete
  13. kenapa saya tak dapat lagi sijil lcci?saya pelajar lepasan spm 2009...

    ReplyDelete
  14. salam.saya pelajar lepasan spm.saya baru tahu pasal permohonan sijil lcci.adakah saya masih boleh memohon sijil tersebut walaupun sudah tamat tempoh dan adakah permohonan tersebut adalah secara online?

    ReplyDelete
  15. sy nk tny, apa yg boleh dilakukan dgn adanya sijil lcci ni? boleh mohon kerja atau ada advantage lain? sebab saya dpt 1 utk spm 2009. thanks.

    ReplyDelete
  16. blh mohon atau tidak.. pandangan cgu.. cuba je hantar borang disertakan salinan ic, keputusan spm dan wang pos rm25..

    mana tau dapat kan.. cuba je..

    atau call pihak lcci...

    ReplyDelete
  17. saya pelajar spm 2008.dan sudah menerima sijil LCCI ini untuk level 2 book-keeping and accounts.
    sekiranya saya ingin menyambung,saya boleh terus sambung untuk level 3 kan ? terima kasih (:

    ReplyDelete
  18. hello...cikgusila...saya ialah pelajar spm 2010...kalau saya dapat sijil lcci ini,bolehkah saya teruskan bachelor of account di university tunku abdul rahman atau university lain? terima kasih...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum...cikgu saya pelajar spm 2009...saya nak mohon sijil LCCI , macam mana ye?
    tahun ini 2011.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ASET, LIABILITI, EKUITI PEMILIK, HASIL DAN BELANJA

PENGERTIAN DAN PENGELASAN

ASET
Harta bernilai yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan.Terbahagi kepada dua iaitu;1. Aset Bukan Semasa (Aset Tetap)
Digunakan untuk menjalankan perniagaan dan bukan untuk tujuan jualan semula.Aset yang tahan lama dan kekal untuk beberapa tempoh perniagaan.Contoh; Mesin, Kenderaan (Kereta, Van, Motorsikal, Bas), Premis, Lekapan dan Lengkapan / Kelengkapan, Perabot (almari, kerusi, meja) dan Alatan Pejabat (komputer, mesin taip, mesin kira, mesin fotostat).
2. Aset Semasa
Harta yang senang berubah bentuk dan nilai dalam satu tempoh perakaunan.Aset yang boleh bertukar menjadi wang tunai dalam tempoh yang cepat atau digunakan dalam satu tempoh perakaunan.Contoh; SPBT - Stok akhir, Penghutang, Bank, Tunai, Hasil belum terima, Belanja Terdahulu.
LIABILITI
Tanggungan hutang perniagaan kepada pihak luar yang perlu dijelaskan dengan wang tunai, barang atau perkhidmatan.Terbahagi kepada dua iaitu; 1. Liabiliti B…

Tugasan Kerja Kursus Tingkatan 4 SPM 2011

Tugasan KerjaKursus Tingkatan 4 - 2014 Terbaru!!! klik di hyperlink

***************************************************************************

salam 1Malaysia,

alhamdulillah cgu masih diberi peluang untuk meneruskan tanggungjawab yg diberi olehNya...
tinggal beberapa hari je lagi kerja kursus perlu dihantar oleh semua pelajar yang mengambil Prinsip Perakaunan SPM.... tenang kan fikiran untuk dapatkan hasil yang baik...

ramai yang minta cgu contoh kerja kursus... kali ni cgu akan upload CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4.... harapan cgu cuma satu agar contoh ini dijadikan sebagai panduan dan rujukan semata2... tidak boleh ditiru oleh mana2 pelajar mahupun guru atau sesiapa sahaja...

terima kasih kepada adik cgu "aliaa" yg turut memberi sumbangan dalam penghasilan contoh kerja kursus ini... :)

CONTOH KERJA KURSUS TINGKATAN 4 2010... setiap pelajar mesti ada ketiga-ketiga elemen..

Elemen 1 (pengenalan perniagaan)Elemen 2 (urusniaga, dokumen, buku catatan pertama, lejar, imbangan d…

TUGASAN TERKINI : KERJA KURSUS PRINSIP PERAKAUNAN TINGKATAN 4 SPM 2012

Salam kasih sayang,
baru je cgu balik daripada bank islam... menyelesaikan urusan projek khas... alhamdulillah... sebelum pergi ke  bank cgu dah semak di laman web lpm tapi tak de lagi... sampai je tgk dah ada info terbaru... maknanya kerja kursus tingkatan 4 prinsip perakaunan tetap akan dilaksanakan... cgu menurut perintah... yang penting anak2 didik cgu mesti buat... dgr arahan cgu... hehe...
blh dapatkan soalan tugasan dan panduan serta pelaksanaan tugasan di bawah ini :
Soalan (wajib di print oleh semua pelajar)
Panduan dan Pelaksanaan (nak print boleh tak nak print pun boleh... ;) )
Selamat mencuba dan melaksanakan tugasan yang diberi dengan penuh tanggungjawab, jujur dan amanah... ;)

LEJAR

Buku akaun yang digunakan untuk merekodkan urus niaga perniagaan.
Akaun berbentuk T.

Lajur tarikh - Mencatat tarikh urus niagaLajur butir – mencatat nama akaun Lajur folio – mencatat nombor rujukan Buku Catatan Pertama (mengesan catatan dalam akaun)Lajur jumlah – mencatat nilai wang sesuatu urus niaga
Cara merekod urus niaga adalah berasaskan prinsip catatan bergu.Akaun terbahagi dua iaitu;Akaun Perorangan – penghutang, pemiutang, ambilan dan modalAkaun Bukan Perorangan – akaun nyata (akaun aset) dan akaun nominal (akaun hasil dan belanja).
Mengimbang dan Menutup Akaun
Untuk mengetahui baki setiap akaun di akhir suatu tempoh.Mengimbang akaun – mencari perbezaan di antara jumlah debit dan jumlah kredit dalam akaun.Menutup akaun hasil dan belanja dengan memindahkannya ke Akaun Perdagangan atau Akaun Untung Rugi.Tujuan menutup akaun untuk ;memulakan akaun hasil dan belanja dengan baki sifar pada suatu tempoh perakaunan.mengemaskini Akaun Modal; hasil menambahkan ekuiti…

PENUTUPAN AKAUN DAN PENYEDIAAN PENYATA KEWANGAN MILIKAN TUNGGAL

PERAKAUNAN ASAS TUNAI VS PERAKAUNAN ASAS AKRUANPerakaunan Asas TunaiPerakaunan Asas AkruanUntung dikira dengan mencari perbezaan antara tunai yang diterima sebagai hasil dan tunai yang dibayar sebagai belanja bagi suatu tempoh perakaunan.Untung dikira dengan membuat pemadanan hasil bagi tempoh perakaunan tertentu kepada belanja yang terlibat.Perniagaan kecil-kecilan dan perniagaan perkhidmatanFirma besar (urus niaga secara kredit)Hasil Diterima – Belanja Dibayar = UntungHasil sepatutnya – Belanja terlibat = UntungPELARASAN PADA TARIKH IMBANGAN1.Belanja Terakru (belanja belum bayar)§Belanja yang dilakukan dalam tempoh perakaunan semasa tetapi belum dijelaskan dalam tempoh tersebut.2.Belanja Terdahulu§Perbelanjaan bagi tempoh perakaunan yang akan datang tetapi dijelaskan pembayarannya dalam tempoh perakaunan semasa.3.Hasil Terakru (hasil belum terima)Hasil yang diperolehi bagi sesuatu tempoh tetapi hasil tersebut belum diterima.4.Hasil Terdahulu