Friday, March 29, 2013

Pencapaian ku ...

Salam Kasih Sayang...

kali ni cgu nak abadikan pencapaian sepanjang mengajar Prinsip Akaun... nak share sekurang2nya bl membantu cgu mendapatkan data bila cgu nak...

kali ni gak cgu nak share bila cgu mula mengajar ... 
2002 di SMK Pasir Puteh Kelantan... praktikal 6 bulan ... pengalaman yg sangat berharga semasa mengajar di negeri Kelantan... cgu mengajar Matematik dan Pengajian Am tingkatan 6 rendah ...best!!! ikut hati mmg nak mengajar di Kelantan.. ada keistimewaannya... :)

2003 cgu mula mengajar di Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang (SEPINTAR) ... masa ni cgu tak mengajar Prinsip Akaun lagi tetapi mengajar Matematik ... Ketua Panitia lagi masa ni .. sekolah baru ... semuanya kita yng corakkan... dah masa tu xde lagi yg bolh jadi ketua panitia jadi cgu terpilih... termangu2 gak pada awalnya... dapat pengalaman baru...

Januari 2004 cgu berpindah ke Sekolah Alam Shah Putrajaya... kerana mengikut suami. waktu tu suami cgu sambung belajar di KLIUC dengan kerjasama UUM ... alhamdulillah pertukaran cgu diterima dan bermula lah episod baru... kerana perpindahan cgu ini dengan tawaran mengajar Prinsip Akaun... dok terfikir camner nak mengajar Prinsip Akaun waktu tu... dah lama tinggalkan... kerja mmg ada buat akaun sebelum ni tetapi keje, belajar dan mengajar mmg berbeza... dalam hati mmg macam2 fikir... tetapi teruskan juga sebab nak gak ikut suami ... ambil cabaran ini... 

memang pada awalnya mmg agak sukar sebab nak menyesuaikan diri dengan bbrp perkara baru dalam prinsip akaun... recall masa belajar dulu2 tingkatan 4 dan 5... masa ni gak mmg byk belajar dengan sesiapa sahaja... tahu je cgu tu cgu akaun mmg cgu ambil kesempatan bertanya dan belajar daripada pengalaman dia... terima kasih tak terhingga buat rakan2 guru yang banyak membantu ketika tu ... 

nak cerita panjang sangat lak kan... tak pe lah cgu pendekkan je setakat ni... hingga lah kini cgu masih mengajar di Sekolah Sultan Alam Shah Putrajaya (nama sekolah pun dah ditukar) ... mmg byk cabaran dan dugaan mengajar di SAS ni... kl x kuat semangat dan positif memang dah lama keluar daripada sekolah ni... alhamdulillah cabaran dan dugaan tu cgu sambut dengan penuh kesabaran... hingga kini ... alhamdulillah cgu dapat harungi dengan baik, tenang dan aman...

bak kata Pengetua cgu ... graf ni macam rel keretapi ... kejap naik kejap turun ... :)
(dalam hati cgu "alhamdulillah...kejayaan ini adalah kejayaan bersama" ) 
... selalu cgu pesan, pecah rekod peribadi secara tak langsung akan banggakan diri sendiri, ibu bapa, guru dan sekolah ... betul kan? :)

Alhamdulillah tahun ni SPM 2013 mata pelajaran Prinsip Akaun meningkat lagi... tahniah cgu ucapkan kepada semua anak2 didik cgu yang berjaya meningkatkan semula GP akaun... cgu bangga dengan u all semua... cgu sentiasa doakan u all semua berjaya dalam apa jua yang u all harungi... 

tahniah juga buat anak2 didik yang belajar bersama2 tak kira semasa tuisyen atau di akhir kelas pecutan akhir... u all mmg dah buat yang terbaik... keputusan yang diperoleh mmg milik u all.. cgu bangga dengan u all semua... 


Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia ... 1 anjakan


KUALA LUMPUR 11 Sept. - Sebanyak 11 anjakan yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 adalah:

1. Menyediakan kesamarataan akses kepada pendidikan berkualiti bertaraf antarabangsa.
2. Memastikan setiap murid profisien dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris.
3. Melahirkan rakyat Malaysia yang menghayati nilai.
4. Transformasi keguruan sebagai profesion pilihan.
5. Memastikan pemimpin berprestasi tinggi ditempatkan di setiap sekolah.
6. Mengupaya JPN, PPD dan sekolah untuk menyediakan penyelesaian khusus berasaskan keperluan.
7. Memanfaatkan ICT bagi meningkatkan kualiti pembelajaran di Malaysia.
8. Transformasi kebolehan dan keupayaan penyampaian pendidikan.
9. Bekerjasama dengan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas.
10. Memaksimumkan keberhasilan murid bagi setiap ringgit.
11. Meningkatkan ketelusan akauntabiliti awam. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120911/dn_33/11-anjakan-dalam-Pelan-Pembangunan-Pendidikan-Malaysia#ixzz2Otfyn3fW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sunday, March 24, 2013

Sijil LCCI : SPM Principles of Accounting Double Certification

SIJIL LCCI SPM 2013
assalamualaikum dan salam sejahtera...

Baru je beberapa hari yang lepas keputusan SPM 2012 sudah diumumkan. Lega rasanya penantian dah berakhir kan.
kepada yang mendapat keputusan seperti yang diimpikan tahniah cgu ucapkan atas pencapaian cemerlang peribadi.. dan kepada yang tidak mendapat keputusan seperti yang diingini, teruskan perjuangan, perjalanan masih jauh. percaya dan yakin rezeki Allah akan bagi jika Dia nak bagi. mungkin bukan sekarang tetapi mungkin esok, lusa atau akan datang. yang penting sabar. :)

SIJIL LCCI ... khas untuk calon SPM 2012 yang mengambil Prinsip Perakaunan sahaja. lihat dalam slip mesti ada tertera di bawah slip LCCI : ??? ... keputusan sama ada 1,2,3,4,5,6... jika ada kod tertera maknanya layak lah tu dapat Sijil LCCI. 

cgu ingatkan Sijil LCCI ni kena mohon ... jadi buat anak2 didik cgu.. mohon sendiri Sijil LCCI ni ye. cgu takut tak berkesempatan untuk uruskan memandangkan ada tugasan2 lain yang perlu cgu buat. 

tahun ni lebih dimudahkan... boleh mohon secara online ... 

dan paling best, buat mereka yang terlepas untuk mohon Sijil LCCI pada tahun2 sebelumnya (khas untuk SPM 2008 - 2011) , boleh juga membuat permohonan tetapi ada beza sikit dengan fi permohonan... apapun boleh gak mohon dan dapat sijil. ramai yang tanya cgu sebelum ni kan. jadi apa lagi yang tertinggal nak Sijil LCCI, ini lah peluang nya...
isi borang ini untuk mereka yang baru nak mohon... 

*********************************************************************************************
Caranya tolong baca satu per satu.


Calon hendaklah membuat permohonan dalam tempoh 30 hari dari tarikh keputusan peperiksaan SPM diumumkan.

Permohonan Sijil LCCI hendaklah dibuat dengan menggunakan Level 2 Book-keeping and Accounts Certificate Application Form yang boleh didapati di pejabat LCCI Malaysia, pusat latihan yang dilantik oleh LCCI atau portal www.lcciasia.com. 

Permohonan dialamatkan terus kepada pusat latihan yang dilantik oleh LCCI International Qualifications atau dimohon terus kepada pejabat LCCI di alamat: LCCI international Qualifications (Malaysia)Sdn Bhd, Level 1, Tower 2A, Avenue 5, Bangsar South, No. 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur.

Senarai PUSAT LATIHAN YANG DILANTIK oleh LCCI. Lihat di sini.

Permohonan hendaklah disertakan dengan satu salinan slip keputusan SPM yang memaparkan kod kelayakan Sijil LCCI dan satu salinan kad pengenalan yang disahkan oleh Pengetua Sekolah atau Pegawai Kerajaan Kumpulan A.

Kadar bayaran bagi permohonan Sijil LCCI ialah RM25.00. Bayaran hanya boleh dibuat dengan Wang Pos/Kiriman Wang/Bank Draf ditulis atas nama LCCI INTERNATIONAL QUALIFICATIONS (MALAYSIA) SDN BHD. Wang tunai atau cek persendirian tidak diterima.

************************************************************************************************************
apa yang penting untuk mohon ialah download borang. Isikan dan hantar beserta slip keputusan, ic dan wang pos RM25.00... mudah je kan..
dah dapat mohon je la... kalau cgu, cgu akan ambil peluang ni... sesuatu peluang yang diberi tu pasti ada hikmahnya... mana tau boleh digunakan suatu masa nanti kan... :)


Tarikh tutup : 
31 Oktober 2013 (sebelum 5 petang)



Wednesday, March 20, 2013

PENGUMUMAN KEPUTUSAN SPM 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Esok 21hb Mac 2013, Khamis mulai 10 pagi dah boleh tau keputusan SPM buat calon2 SPM 2012. Mesti berdebar2 kan... buat anak2 didik cgu ingat pesan cgu apa yg dah cgu ajar dan sepatutnya buat sekarang ni hinggalah hari esok... 

Doa cgu semoga kalian semua berjaya mendapat keputusan yang cemerlang...
Jumpa cgu esok ya...

Pastikan semua dapat Sijil Tugasan Projek Prinsip Perakaunan dan Borang LCCI... kalau blh anta terus ... senang sikit... or mohon sendiri...


nak cepat sebelum dapat slip boleh SMS je dulu... 
boleh SMS ... 

SPM  
ke 
15888

mulai 10 pagi hingga 27 Mac 2012


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...