Monday, November 29, 2010

Domain Giveaway dari yanmieonline.com dan Ihosterz.com


Salam Kasih Sayang..

Blogwalking petang ni banyak yang cgu telah pelajari dalam dunia blogging.. satu blog yg plg cgu suka ni la yg tgh cgu nak join contest yg dia buat.. yanmieonline.com.. cuba tgk blog ni.. memang best.. sejuk je mata memandang tgk dan baca blog dia.. Memang best.. i follow.. ;)




kali ni yanmieonline.com dan lhosterz.com menganjurkan contest domain diveaway.. menarik.. mana la tau rezeki cgu ada kat sini.. tak cuba tak tau.. yg ptg positif kan..

Jom join sama2.. rezeki masing2.. dari dok tgk internet ni buat n tgk yg bukan2.. jom join ni.. ada faedahnya..


hadiah menarik.. sapa nak bagi free2 cam ni kan.. yg ptg kita usaha.. 

5 pemenang : 3 pemenang akan dipilih menggunakan Random.org dan 2 pemenang lagi berdasarkan entri yang paling kreatif.. yg ni yanmie pilih sendiri.. dia kata tak pilih kasih.. so kita blh doa byk2 biar hati dia lembut pilih kita kan.. amin.. ;)

Tarikh penyertaan bermula 24/11/2010 hingga 20/12/2010.. ada masa lagi ni..CEPAT!!!

 

"SPONSER" 

Yanmieonline.com (3 domain)

Ihosterz.com (3 domain)

Cikmin.com (RM 20 x 2 untuk pemenang entry kreatif)

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    "Ya Allah Ya Rasulullah, aku mohon moga CikguSila berjaya mendapat domain free daripada yanmie"


    Sunday, November 28, 2010

    132,707 ... TERIMA KASIH SEMUA ...

    Salam Kasih Sayang,

     Hari ni cgu menggunakan "Housemaid Management Service" untuk membersihkan rumah cgu.. alhamdulillah semua nya dah kemas seperti sedia kala.. Hati pun gembira... rasa bahagia.. boleh la buat kerja yang tertangguh dengan tenang... sebab sedap mata memandang senang nak berfikir..(tu falsafah cgu..hehehe).. Sesapa berminat nak guna perkhidmatan ni blh je.. Call je Izwan (0122596759) atau Siti (0122439789)...area putrajaya... ;)

    Buat pertama kalinya, hari ni cgu menatap komputer setelah sekian lama tengok sekejap2.. (maklumlah hati senang rumah cantik).. ;)... hari ni cgu ada masa untuk melihat segala apa yang cgu upload selama ini membantu atau tidak kepada semua yang memerlukannya.

    WOW!!! Satu kejutan juga... setakat ni detik ini 132,707 yg dah download bahan2 cgu .. bagi cgu dah cukup ramai tu.. sebab students akaun cgu je tak sampai 500 lagi.. tu nak ucap kan terima kasih kepada semua atas sokongan yang diberikan selama ni.. daripada  cikgusila.blogspot.com hinggalah www.cikgusila.com .... rasa terpegun dan terharu dengan sambutan yang diberikan... cgu akui kerja2 yg cgu buat ni adalah atas sukarela dan kerana minat yang mendalam dalam dunia pendidikan dan IT.. bak kata pepatah sambil menyelam minum air.. Matlamat cgu membina blog tercapai.. Lepas ni teruskan sokongan ye.. dalam kepala ni dah macam2 nak buat... hehe..

    Cgu juga mohon maaf sekiranya sepanjang cikgusila.blogspot.com, cgu tak dapat memberikan kepuasan sepenuhnya kepada pelajar2 dan rakan2 guru yang perlukan bahan atau skema atau apa2 la yang tak dapat cgu upload.. cgu akui bebanan kerja di sekolah cgu memang tinggi.. buat2 ni semua pun masa kat rumah bosan2 di rumah..


    Hadiah cgu buat semua... ;)


    Teddy Bear I Love You

    Tuesday, November 23, 2010

    TIPS PRINSIP PERAKAUNAN SPM 2010



    Salam Kasih Sayang,

    Dah selesai dua paper / 1 subjek hari ni.. ermm.. alhamdulillah..

    Ramai yang sms.. email.. call cgu tanya tips akaun ada tak utk SPM ni.. cgu memang tak tau soalan apa keluar pada tahun ini.. tetapi apa yang boleh dibuat untuk persediaan cgu boleh kongsi dengan semua pelajar...

    Kertas 1 :
    Nasihat cgu .. kuasai setiap teori dalam setiap topik dengan baik.. konsep dan prinsip faham dengan jelas. semua bab Tingkatan 4 dan 5.. baca dan faham dengan jelas dan tepat..

    Kertas 2 :
    Kalau nak dapat A+ ... kuasai keseluruhan topik dgn baik.. sebab kita tak tahu apa soalan yang akan keluar.. apa jua soalan yg keluar kita dapat jawab dgn baik jika kita kuasai dengan baik...
    cuma di sini cikgu nak kongsi berdasarkan kepada soalan percubaan yang cgu terima sebanyak 18 set.. apa yg blh disimpulkan adalah seperti berikut :

    Analisis tajuk yang keluar dalam trial SPM 2010 adalah seperti berikut : Download la kalau nak tgk.. Klik di sini
    1. Soalan 1 : Dokumen sumber ; kuasai dengan baik perniagaan yang baru memulakan perniagaan atau dah lama jalankan perniagaan.
    2. Soalan 2 hg 6 : Kuasai anchor Item (RTL, kawalan, kelab, perkongsian n ak penamat).. belajar semua bab semasa belajar.. kuasai kelima2 bab dgn baik.. sebab LCCI suka soalan yg mencabar.. kelima2 bab ada perkaitan dengan Akaun Kawalan, Rekod Tak Lengkap dan Akaun Penamat...
    3. Ikutkan analisis trial bab yg banyak keluar Rekod Tak Lengkap, Perkongsian, Belanjawan Tunai, Tafsiran Penyata Kewangan, Kelab dan Persatuan, Akaun Pengeluaran. (paling banyak Perkongsian.. so belajar perkongsian sampai pandai)
    4. Bab persamaan perakaunan, pelarasan, buku tunai runcit, syarikat berhad, penyata penyesuaian bank, TPM dan pelarasan juga mesti dikuasai dengan baik.
    Kalau tahun lepas yg tepat ialah Putrajaya (negeri cgu ni.. ;) .. apapun kebetulan).. tapi tahun ni yg menjadi ukuran cikgu ialah negeri Selangor dan KL..... banyak2 soalan cgu buat.. neg selangor pelik skit.. ;) agaknye kot.

    apapun kalau pelajar dapat jawab semua soalan trial SPM 2010 .. 18 set .. cgu yakin pelajar semua dapat menjawab dengan baik semasa menduduki peperiksaan prinsipperakaunan.. ;).. dan keputusan SPM Prinsip Perakaunan mesti A+... Amin... Good Luck !!!






    GOOD LUCK SPM 2010!!!

    Salam Kasih Sayang,


    Good Luck Balloon





    Lagi beberapa jam je semua pelajar2 cgu akan menduduki peperiksaan awam SPM untuk tahun ni 2010.. Cgu rasa semua dah bertungkus lumus utk menghadapi hari esok dan seterusnya.


    Kepada anak-anak murid yang cikgu ajar ;
    • 5B "hariz, afiz, nabil, hazim, farhan, firdaus maswan, alim, syed, muzakkir, fazzmal, logman, izuddin, izudin zahir, hafiz, amir aiman, rafid, yazid, firdaus, azri, wafie, zulhaqim, aliff fuad, faeeq, iqbal, faridzuan, taufik, ainul, irfan, salleh, zakwan , ehsan"
    • 5C "muzammil, amirul amin, aizuddin, hakim, raqib, anuar, zamri, zulh, azzam,amirul haziq, aizat, hannan, umair, azfar, ahmad, ikram, farid, azri aizat, shahir, haziq, edika, azim, azhan, iqmal, hairil, asil, syafiiq dan akif"  
    • amira, seha, syafiq, maisarah, aizat, ravi, hamzah, amir, faisal dan haikal
    dan semua kepada pelajar2 SAS khususnya serta semua pelajar 1Malaysia yang akan mengambil SPM mulai esok hari... cikgu halalkan segala ilmu yang diberi... cikgu ampunkan segala salah dan silap.. doa cikgu semoga kalian semua berjaya SPM 10 A+.. Amin


    ingat pesan cikgu... jawab soalan dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang... senyum selalu... jaga disiplin diri... ingat Allah selalu...


    kalau tiba2 blank .. tak ingat apa2.. tenangkan diri.. istighfar + baca alfatihah + selawat... dan ingat guru yang mengajar kita... insyaallah... kalau nk buat alpha.. buat je la.. yg penting kita usaha... ;)













    Monday, November 22, 2010

    www.cikgusila.com


    Salam Kasih Sayang,

    alhamdulillah tercapai gak cita2 cikgu nak guna domain sendiri.. ;) gembira tak terkata.. cikgusila.blogspot.com tetap ada cuma bertukar domain ke cikgusila.com je..

    Buat rakan-rakan guru, pelajar2 dan sesiapa sahaja terima kasih di atas sokongan yang diberikan selama ini.. Moga semua mendapat keberkatan dari Nya..



    Saturday, November 20, 2010

    Kerja Rumah Semasa Cuti Akhir Tahun 2010

    Salam Kasih Sayang...

    Baru hari ni cgu dapat nak upload kerja rumah buat semua.. cgu bercuti balik kg.. rehat beberapa hari.. lega skit.. ;) ramai yang dah tanya cgu kerja rumah kan...

    Kerja Rumah Semasa Cuti Akhir Tahun 2010..

    Monday, November 15, 2010

    Belajar Buat Blog Wordpress

    Salam Kasih Sayang,

    Hari ni cgu belajar buat blog Wordpress bersama twin cgu... cgu Azie.. best sangat.. kelakar pun ada.. walaupun cgu dh ada blog sendiri tapi tak sama dgn blogspot.. hehehe

    akhirnya apa yg dicari dapat gak.. rasanya sekarang ni dah pandai tinggal nak memurnikan je... ;)

    anak2 didik cgu.. homework masih dalam proses.. cgu sibuk sangat ni.. nak fokus dulu dengan pengurusan panitia untuk 2011.. lepas tu SPM lak... kelas tambahan untuk form 5.. apapun dalam masa yang sama cgu cuba upload homework...

    Selamat Bercuti... tengok2 blog cgu selalu... ;)

    Saturday, November 13, 2010

    Program Bersama Pelajar Tingkatan 5 2010

    Salam Kasih Sayang...

    alhamdulillah hari ni dapat juga akhirnya cgu luangkan masa bersama2 dengan pelajar2 tingkatan 5.. gerak hati kuat sangat tahun ni untuk mengikuti program ni.. Bacaan Yasin, solat taubat, solat hajat... sungguh tersentuh. imam tuan pengetua sendiri Tn Hj Mohamad Kamaludin Bin Taib... pertama kali dalam hidup cgu berimamkan majikan sendiri... ;) syukur alhamdulillah... memang idola cgu.. tokoh yg sentiasa akan cgu ingat sampai bila2.. pesanannya selalu Agama No. 1... memang itu yang perlu ada pada setiap insan yang bernama lelaki... ;)

    dalam diri cgu, tak de fikir yang lain selain 3 perkara...

    1. kejayaan 100% A+ Prinsip Perakaunan ... seiringan dengan 100% straight A+ SPM 2010... doa cgu moga "hariz, afiz, nabil, hazim, farhan, firdaus maswan, alim, syed, muzakkir, fazzmal, logman, izuddin, izudin zahir, hafiz, amir aiman, rafid, yazid, firdaus, azri, wafie, zulhaqim, aliff fuad, faeeq, iqbal, faridzuan, taufik, ainul, irfan, salleh, zakwan , ehsan, muzammil, amirul amin, aizuddin, hakim, raqib, anuar, zamri, zulh, azzam, amirul haziq, aizat, hannan, umair, azfar, ahmad, ikram, farid, azri aizat, shahir, haziq, edika, azim, azhan, iqmal, hairil, asil, syafiiq dan akif" tenang semasa menjawab peperiksaan, mendapat keputusan A+ Prinsip Perakaunan dan 10A+ SPM..
    2. kesihatan mak cgu yang sedang sakit... (dapat panggilan telefon masa di surau sebenarnya...)
    3. kebahagian dan kegembiraan keluarga cgu hingga akhir hayat..
    "Moga Allah kabulkan Doa cgu... Amin"

    majlis berakhir dengan menjamu selera Nasi Ambeng... kalau ikutkan majlis ni macam kenduri doa selamat.. budaya orang Jawa... hehehe.. cgu pun orang jawa.. rindu gak dengan nasi ambeng... tercapai gak hajat..

    Selepas program cgu buat perjumpaan akhir bersama pelajar Projek Khas... pada awalnya memang tersentuh hati cgu.. sebab batch ni la yg plg byk cgu ikuti perkembangan kebajikan mrk... ramai yg tercicir semasa tingkatan 1.. alhamdulillah akhirnya yg tercicir berjaya dibantu... moga allah berkati semuanya... doa cgu semoga u all semua berjaya dengan cemerlang SPM 10A+.. ;)

    Tuesday, November 9, 2010

    1Blog 1Panitia...

    Salam Kasih Sayang,

    alhamdulillah akhirnya berjaya gak mengadakan Bengkel Membina Blog bagi setiap panitia. Terima kasih kepada puan masariah selaku penyelaras program, cikgu jep tenaga pengajar.. cgu hanya membantu sebagai fasilitator tunjuk mana yang cgu tau je.. seronok sangat dapat membantu semua rakan2 dalam membina blog.. macam2 ragam... tapi satu perkara mengajar orang yang sebaya dan lebih tua dan guru pulak tu memang mudah.. dengar kata.. walaupun banyak karenah.. hehehe... inovasi terkini daripada guru2 SAS ke arah pengajaran dan pembelajaran ICT, Sekolah Berprestasi Tinggi..

    selama ni ramai yang tanya cgu untuk subjek selain akaun ada tak... nah... tahun 2011 tidak menjadi masalah lagi kerana semua pelajar dapat mempelajari dan mendapatkan ilmu yang hendak dipelajari di blog panitia SAS.

    cgu akan senaraikan semua blog rakan2 cgu untuk semua pembaca blog cgu.. (semua mata pelajaran yang di ajar di sekolah cgu).. sekarang ni memang blog yang dibina masih dalam proses pembinaan.. akan diupdate sentiasa.. tahun depan 2011 pasti akan siap sepenuhnya..

    jom singgah dan rajin2 klik blog2 dibawah...
    1. Bahasa Melayu
    2. Bahasa Inggeris
    3. Pendidikan Islam
    4. Sejarah
    5. Geografi
    6. Matematik
    7. Matematik Tambahan
    8. Kimia
    9. Fizik
    10. Biologi
    11. Prinsip Perakaunan (blog official cgu di sekolah) - akademik sahaja.. ;)
    12. Pendidikan Seni
    13. Kaunseling
    14. Bahasa antarabangsa
    15. Kemahiran Hidup 
    15 blog semuanya... memang masih dalam pembinaan tapi tunggu maklumat seterusnya.. perkongsian ilmu daripada guru2 SAS dengan semua guru dan pelajar di Malaysia dan antarabangsa... ;)

    Majlis Graduasi PraSekolah SK Putrajaya Presint 16(2)

    Salam Kasih Sayang,

    tak sempat cgu nak chitchat dlm blog cgu ni.. ikutkan semalam macam2 nak cgu cerita.. tapi tak pe la cerita tu cgu bw ke hari ini kan..

    baru balik kerja.. memang penat.. tapi dalam hati ni memberontak nak gak kongsi cerita dengan semua pembaca2 blog cgu ni.. hari ni cgu menghadiri Majlis Graduasi anak cgu yang sulung Hariss Hakim.. pejam celik dah besar dah anak cgu.. tahun depan dah sekolah Darjah 1.. ada persembahan pelajar.. berbakat gak anak mama rupanya.. (macam mamanya gak.. ;) ... )


    video
    Persembahan pertama pelajar2 Pra Sekolah SK Putrajaya Presint 16(2)

    Bila tengok pencapaian akademik hakim... alhamdulillah .. Baik dan Memuaskan.. pandai anak mama.. ;)

    video

    semasa menerima anugerah..




     anak mama...

     bersama mus'ab n teacher zaleha...


     

    gembiranya anak mama...


    mus'ab... 
    pakcik hakim ni... sebaya.. kawan baik dan kawan gaduh gak.. kelakar tgk diorang ni kalau gaduh... hehehe

    Saturday, November 6, 2010

    Anim, Fara dan Sila

    Salam...

    sementara menunggu utk hadiri 'workshop' ... update blog ok gak.. ikutkan memang kerja menimbun nak kena siapkan sebelum cuti akhir tahun. hari ni dan esok cgu nak rehatkan diri dan minda... mempelajari satu ilmu yang akan bantu untuk jalani kehidupan seterusnya. rehat sat utk fikir tentang kerja...

    pagi tadi sempat jumpa kawan lama yang dah sepuluh tahun tak jumpa. sembang2 di Taman Warisan Putrajaya. ok gak. lama tak pergi ke situ. tak berubah betul Anim ni.. jumpa dgn fara sekali. ingat masa belajar di U dulu.. lama sungguh masa berlalu..

    apa yg best tentang kawan cgu ni.. berjaya akhirnya dia jadi Akauntan Negara.. ada CA (chartered accountant).. bestnyer kan. cgu tak dapat2 lagi sampai sekarang.. kawan sorang lagi kt Shell. Syarikat yang ternama gak tu. tu la bila berkumpul, masing2 dengan cerita masing2. byk suka daripada duka. ;)


    kira ok la lepas ni adalah tempat rujukan cgu jika cgu ada masalah2 untuk dapatkan perkembangan terbaru dalam bidang perakaunan ni..

    tak sabar menanti hari esok... ;)

    Wednesday, November 3, 2010

    Kejohanan Mendayung Piala DYMM Sultan Selangor 2010

    Salam...

    alhamdulillah dah selesai Program ni... berjaya jua akhirnya... "Sultan gembira".. itulah yang disampaikan oleh pegawai bahagian protokol istana Selangor.. lega rasanya... masing2 semua gembira bila dah selesai.. kalau rekod video masa tu.. memang best...  selesai satu program... next program menanti... macam2 sebelum cuti akhir tahun ni... apapun cikgu pentingkan dulu anak2 didik cikgu yang dah nak periksa SPM lagi beberapa hari je lagi...

    tugas LO memang mencabar... pengalaman pertama macam tak percaya... ada byk kelemahan... apapun dah selesai...

    lama gak cikgu tak update blog ni.. memang sibuk dengan kelas pagi petang siang malam... selagi SPM tak berakhir selagi tu la cikgu akan bantu sedaya upaya setakat apa yang cikgu mampu...

    Gambar-gambar semasa Kejohanan Mendayung...





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...