Wednesday, October 29, 2008

JANGAN SIMPAN DUIT... KERTAS DAN ELEKTRONIK

Salam...

Dah lama cikgu tak baca email... bila hari ni dapat baca, cikgu tertarik dengan email yang cikgu terima dari group AnsaraJasin... tajuk email "Jangan simpan duit... kertas dan elektronic"... cikgu dah lama dengar pasal ni tapi ambil mudah dengan ni semua... tapi bila cikgu baca artikel ni memang betul ada kebenarannya... artikel ni cikgu tak ubah2 seperti mana yang cikgu terima... Cikgu nak kongsi dengan semua dan harapan anak2 didik cikgu generasi akan datang cuba teliti dan fahami betul2...


Jangan simpan duit..kertas and electronic..

"Aku tak baca detail sangat... tapi sejak jadi unit trust consultant ni... aku tahu satu teori yg disebut RULE 72. Org ekonomi tahu benda ni. Kalau nak tahu half value the money... guna rule ni bahagikan dengan inflasi rate. Skrg ni inflasi 4% >, 72/4 = 18. Meaning to say... dlm masa 18 tahun lagi value duit RM100 skrg akan jadi RM 50 18 tahun akan dtg. Oleh itu, saving kita hendaklah cari yg dapat bagi return per year lebih besar drpd interest rate. Kalau saving dlm tbg haji 4.75% dgn interest rate 4%, dalam masa 18 tahun akan dtg, secara teori kita akan hanya ada keuntungan 0.75% shj. OLEH itu juga simpan didalam instrumen yg bolh bagi return yg besar dan selamat."
"pasal financial planning tu, kau kata duit boleh simpan sampai 2nd & 3rd generation. Aku ragu2 sikit sbb apa yg aku tahu, pakar2 ekonomi dunia meramalkan akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh hancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi sekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuk sokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam yg merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan perkara ini pasti akan terjadi) Bila ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik duit dlm bank.
Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang, bekas penasihat politik Tun Dr M. Dia kata ni pasti jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi perkara ni tak mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni Christian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti berupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor di Havard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih teruk daripada krisis ekonomi dunia 1930's. Mamat ni masih close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk "FUTURE FASTFOWARD".
Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak jumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dah nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duit emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di Dubai dan ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku, org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalam akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya Dr M dan Pak Lah memang well prepared untuk hadapi kehancuran system kapitalis.
Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentuk angka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentuk angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung di rumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruk sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pun di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal "money creation" oleh bank. Masalahnya, cerita pasal ni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia (i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kita hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC, Reauters yang sebenarnya tak betul tu).
Sekarang, ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangan tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macam ni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis spt Herald, Weekly Commentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh di access via internet. Media mcm ni dibaca oleh sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2 pasal money meltdown melalui internet. Lepas tu, aku buat research pasal kekayaan dalam Islam.
Aku dapat tahu kekayaan sebenar ialah :-
1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada air mengalir berdekatannya)
2. emas dan perak
Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang dikumpul oleh zionis. Rezab emas terbesar berada di US dan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan kepada negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2 Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk buku2 atau rencana internet mengenai sejarah dan asal usul bank) Sudahnya, kita semua satu dunia, simpan duit kertas yg menurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudian hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC "THE DEATH OF MONEY)
Yg bernilai ialah emas, minyak dan kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar dengan teruk di masa depan. BBC pada tahun 2001 melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada tanda2 akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam 50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. Middle East dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak! Separuh kedua abad ini adalah era "haus kerana tidak ada air" dan "bergelap kerana tiada minyak" menurut kata penganalisis dunia).
Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bumi ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, "Tan Sri, apa kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaga nuklear?" Dia jawab, "no comment. You kena tanya menteri." Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi US. Masa tu aku tengah tulis rencana mengenai polisi tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapi kekurangan minyak.
Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlm bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan pada org miskin. 'I don't keep money," macam tu lah dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagi hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertas dan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan duit elektronik akan dengan sendirinya jadi penyebab kepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti. Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia 1997 angkara George Soros dulu.
Datuk tu kata dia tengah kaji Al- Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan baru tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT KERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat tahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara lain di mana tiga per empat daripada dolar sekarang sedang berligar2 di luar US dan sedang menunggu masa untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolar Amerika).
Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-
MD IMF, Rodrigo de Rato, "We believe such a large imbalance of growing indebtedness by the US is a risk not only for the US economy, but for the world economy. Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas "over time there is only one direction for the dollar to go - lower". Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : "we view them as TIME BOMBS both for the parties that deal in them and the economic system." Paul Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board, "we have a 75% chance of a crisis wi! thin 5 years".
Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan pemikiran sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat aku ni, terpulang lah. Wallahualam
Regards, Saiful Ngatmi
-- Rgds, Ahmad Shahril bin Abdul Aziz : Agency Supervisor PUBLIC MUTUAL BERHAD

BENGKEL PENYARINGAN MENGESAN MURID PCB

Salam....

Lega rasanya dah berakhir kursus selama tiga hari dua malam di Hotel Brisdale Kuala Lumpur... Mesyuarat berkenaan dengan PCB - PINTAR CERDAS DAN BERBAKAT (Gifted & Talented)... Satu program yang baik oleh Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran Malaysia... Penceramah disampaikan oleh Pn Aliza, Dr Rosadah dan Encik Baharin... Peserta guru-guru daripada sekolah kluster kohot 1 dan 2 sekolah rendah manakala bagi sekolah menengah, sekolah kluster kohot 1... jumlah sekolah semuanya 33 buah sekolah (66 orang guru)...
Mudahan program ini mendapat kerjasama daripada semua pihak...

Pembentangan oleh Pn Roslina - SMK Aminudin Baki
~ enjoy ur presentation fr my group ~
Pengisian mesyuarat lebih kepada penerangan cara mengumpul maklumat dan mengisi borang skala pemarkatan untuk mengesan pelajar pintar cerdas dan berbakat... nampak gayanya bertambah lagi kerja :( ... tapi cikgu akan sahut cabaran ini dengan ikhlas... i'll try my best... :)
Harapan mendapat kerjasama yang baik daripada semua guru yang terlibat...
Sampai sekolah sehingga la ke hari ini masih lagi tak berjalan memandangkan ramai guru yang terlibat tiada di sekolah... Minggu hadapan cikgu akan mula mengumpul maklumat... Sasaran pelajar Tingkatan 2 dan 3 tahun 2008... Program untuk tahun hadapan 2009... insyaallah...

Thursday, October 23, 2008

Peperiksaan Akhir Tahun F4 2008

Salam,

Gud Luck 2 all my account's students F4b,c,d,j,m,u,w....

Tempat : Dewan Putra Perdana
Tarikh : 24.10.2008 (Jumaat)
Masa : 7.45 hingga 10.15 pagi

Kepada semua cikgu harap buat semula latihan2 yang cgu dah beri di dalam kelas dan di dalam modul yang diberi. Semak latihan dengan skema. Download dari blog cgu. Belajar dengan rakan2 yang lain. Buat perbincangan.

Untuk makluman, pada hari tersebut cgu tiada di sekolah. Cgu menghadiri Bengkel Penyaringan Murid Pintar Cerdas dan Berbakat di Hotel Brisdale, Kuala Lumpur sehingga 25.10.2008... Cgu yakin kalian dapat menjawab soalan2 yang diberi dengan baik... Kelayakan kelas akaun f5 markah 70 ke atas... Belajar rajin2... fahamkan konsep betul2...

Jangan putus asa.. Teruskan perjuangan... Ambil peluang yang dah terbuka di depan mata... Batch u all untung sangat coz " Ingat Akaun Ingat 2 Sijil "... Tak de sapa nak bagi kalau bukan daripada usaha u all sendiri... Wish u all the best...

Monday, October 20, 2008

Koleksi Soalan Percubaan SPM 2008

Salam,

Tak sampai sebulan Peperiksaan SPM bermula. Cgu harap semua pelajar 5b buat soalan2 percubaan SPM yg diberi. Sebarang persoalan harap dapat berjumpa dengan cgu.

Dapatkan koleksi soalan trial di http://perakaunan.wordpress.com/soalan-percubaan-spm/

Saturday, October 18, 2008

Malam Selingkar Kasih 2008



Hotel Equatorial Bangi... 8.00 pm - 12.00 pm

Tahniah kepada semua pelajar f5...
Esp to Arif Zahlan.. 5B... My Dorm Halimi... Table 11... Khairi, Fakhrul, Jauhar, Rahmat, Nazri and Aliff Aizad...

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh kita menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi...

Friday, October 10, 2008

PMR 2008

Minggu depan dah mula peperiksaan PMR 2008. 13 hingga 17 Oktober 2008.. Semoga anak2 didik cikgu dapat menjawab soalan dengan baik dan tenang sepanjang minggu peperiksaan.. Jaga kesihatan secukupnya...

Kepada mentee khas cikgu, Affiz, Zakwan n Najmi... cikgu sentiasa doakan kejayaan kalian.. cikgu tau kalian boleh dapat 8A... Buktikan kepada kami... Jaga kesihatan...

Kepada semua... cikgu halalkan dan redhakan segala ilmu yang telah diberi.... Semoga kalian dipermudahkan dalam menjawab semua soalan...

Good Luck to all my students f3... i know u can do it.. don't give up.. 100% 8A... SAS Boleh!!!

SEMINAR TEKNIK MENJAWAB PRINSIP PERAKAUNAN

Assalamualaikum....

Tidak terlambat untuk cikgu ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN...

Pada tarikh 9 Oktober 2008, satu seminar teknik menjawab soalan Prinsip Perakaunan telah diadakan di Sekolah Sultan Alam Shah Putrajaya anjuran JPWPP. Seminar ini telah disampaikan oleh cikgu Kamarudin. (Pengalaman 29 tahun)...

Antara kandungan yang dibincangkan dan cikgu rasa ianya perlu dikongsi oleh semua pihak yang memerlukannya ialah...

Kertas 1 - 40 soalan

Aras rendah 24 soalan

Aras sederhana 12 soalan

Aras tinggi 4 soalan


Topik/ bentuk soalan

1. Konsep / prinsip perakaunan

a. Bentuk penyataan

b. Bentuk lejar – rekod dt/kt, rekodkan akaun, butiran

c. Penyata pendapatan – butiran /contoh

d. Kunci kira-kira – butiran / contoh

2. Dokumen perniagaan

a. Butiran – tarikh / siapa hantar

b. Fungsi/kegunaan

c. Syarat – bayaran, k&k dik (kesilapan dan ketinggalan dikecualikan)

3. Pengiraan – hitung untung kasar, kos jualan, belanja terdahulu/terakru

4. Analisis

a. Ketepatan catatan di lejar, penyata pendapatan

b. Sebab perbezaan

c. Pembetulan kesilapan

d. Penggunaan/fungsi buku catatan pertama

e. Maksud diskaun niaga.



Pembahagian tajuk SPM / LCCI


Kertas 1

Bahagian A

- 2 bentuk SPM

- 2 bentuk LCCI


Bahagian B

2 soalan bentuk SPM – pilih 1


Tajuk anchor LCCI merekod;

1. Akaun kawalan – penghutang/pemiutang

2. Perkongsian – rekod/pembubaran

3. Akaun kelab dan persatuan

4. Rekod tak lengkap

5. Rekod pelarasan lejar

a. Pelupusan aset, peruntukan susut nilai

b. Peruntukan hutang ragu

c. Pembetulan kesilapan

d. Hasil dan belanja terakru dan terdahulu


**tajuk ini pasti 2 soalan dalam bahagian A


Tajuk popular (SPM) merekod kertas2

1. Dokumen *

2. Penyata pendapatan / 3k

3. Penyata Penyesuaian Bank

4. Belanjawan tunai *

5. Titik pulang modal

6. Pengeluaran *

7. Analisis/Taksiran: PP dan 3K *

8. Persamaan perakaunan *

9. Syarikat Berhad


2 soalan bahagian A / 1 soalan bahagian B


Ramalan Kertas 2 2008

1. Rekod dokumen – 50 minit

2. PP / 3K milikan tunggal – 30 minit

3. Pembubaran perkongsian – 20 minit

4. Rekod tak lengkap – kaedah analsis – 20 minit

5. Penyata penyesuaian bank – 20 minit

6. Titik Pulang Modal - 20 minit


Di harap maklumat ini dapat dikongsi kepada semua yang perlukannya. Apa pun yang kita mahukan kita kena mulakan dengan usaha yang gigih.. Tanpa usaha impian tidak akan jadi kenyataan... Dimana ada kemahuan Disitu ada jalan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...