Friday, September 19, 2008

SIJIL LCCI LEVEL 2 BOOK-KEEPING AND ACCOUNTS

Salam,

Dua hari yang lepas cgu dpt satu pekeliling berkenaan Sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts.

Butiran adalah seperti berikut;

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. 5/2008
SIJIL LONDON CHAMBERS OF COMMERCE AND INDUSTRY (LCCI) BAGI CALON PRINSIP PERAKAUNAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM)

Penganugerahan sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts ini bukanlah wajib kepada semua calon yang mengambil mata pelajaran Prinsip Perakaunan SPM tetapi sebagai nilai tambah atau value added kepada sijil SPM yang akan dianugerahkan.

Calon yang layak memiliki sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts ;
1. Calon yang mencapai sekurang-kurangnya gred 6C bagi mata pelajaran Prinsip Perakaunan SPM.

2. Calon yang mencapai gred 6C ke atas bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris 1119 layak dianugerahkan sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts terbuka. Calon yang mencapai gred 7C ke bawah bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris 1119 layak dianugerahkan sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts dengan pernyataan Bahasa Melayu diterakan pada sijil berkenaan.

Surat Pekeliling Ikhtisas ini juga bertujuan untuk memaklumkan mengenai bayaran sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts bagi calon Prinsip Perakaunan SPM seperti ketetapan berikut;

a) Calon Prinsip Perakaunan SPM yang tidak berhasrat memiliki sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts tidak dikenakan sebarang bayaran selaras dengan Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 1/2007: Garis Panduan Pengoperasian Dasar Pemansuhan Yuran Peperiksaan Awam.

b) Calon Prinsip Perakaunan SPM yang berhasrat memiliki sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts ini akan dikenakan bayaran sebanyak RM25.00 (Ringgit Dua Puluh Lima sahaja).

c) Calon yang berhasrat boleh membuat bayaran tersebut kepada pihak sekolah masing-masing hanya dalam masa sebulan selepas keputusan peperiksaan SPM tahun semasa diumumkan. Pihak Lembaga Peperiksaan akan mengedarkan sijil LCCI Level 2 Book-keeping and Accounts kepada pihak sekolah.

Mana2 yang dah terima dan baca pekeliling ni boleh kita bincangkan... masih tidak jelas.... tq

Tuesday, September 16, 2008

Perubahan Soalan SPM Prinsip Perakaunan 2009

Salam,

Ckgu dah lama dimaklumkan ada beberapa perubahan dalam peperiksaan SPM tahun ni dan tahun depan... dan mungkin seterusnya...

2008 masih dikekalkan kepada beberapa soalan yang sama cuma perubahan kepada teknik penandaan sahaja... ni pun cikgu masih lagi belajar... tq ckgu narzuki yg banyak memberi tunjuk ajar kepada cikgu...

Kertas 2
Bahagian A (68 markah)
Soalan 1 : dokumen perniagaan (masih dikekalkan)
Soalan 2 dan 3 : daripada soalan 'anchor'

  • Akaun Perkongsian
  • Akaun Kelab dan Persatuan
  • Rekod Tak lengkap
  • Akaun Kawalan
  • Akaun Penamat
Soalan 4 : topik lain

Bahagian B (12 markah)
Soalan 5 dan 6 : topik lain

Perubahan tahun 2009 ;
Kertas 1 (objektif 40 soalan -20%)
Kertas 2 ( 4 soalan -60 %)
Kertas 3 ( projek soalan dokumen- 20 %)

Menarik juga... ada kerja kursus... 20% senang2 nk dapat... tinggal cover 80% lagi... betul la dgn apa yg diberitahu oleh lpm ms cikgu kursus di langkawi awal tahun ni... setiap mata pelajaran mungkin semua ada kerja kursus... pbs...

Apapun semua perubahan ni cikgu terima dengan baik... fikir positif... ada baiknya untuk pelajar... harapan anak didik cikgu tahun ni jgn ada rasa risau... selalu fikir positif... Kejayaan pasti sentiasa bersama...

TUGAS-TUGAS KHAS

Salam,

Mgu ni cikgu banyak bersama dengan pelajar Tingkatan 3.. Mgu exam trial ke-2.. 15 - 19 September 2008... Good luck anak2 didik ku... cikgu ajar Kemahiran Hidup merangkap sup PMR... lepas ni cikgu akan upload pula nota2 kemahiran hidup... tunggu ye...

Semalam seharian di sekolah, kelas akaun dah mula dengan latih tubi... masih banyak yang perlu dibincangkan... ckgu masih tidak puas hati dengan pencapaian beberapa orang pelajar... di harap nama2 yang ckgu kerap sebut di dalam kelas dapat berjumpa ckgu sebelum terlambat...

13.09.08 :
Kelas ICU yang pertama... Pembelajaran fokus kepada soalan dokumen dan penyata kewangan... cikgu dah kenalpasti beberapa orang pelajar yang masih lemah...
program tutor dan tutee (khusus untuk soalan dokumen)... sokongan daripada semua pelajar 5b... tutor dapat membantu tutee...
Tutor blh dapatkan soalan2 daripada ckgu...

Tutor Tutee
Rasyid : Zamri
Kamal : Izzul
Afiq : Iqbal
KN : Haziq
Farid : Amirulamin
Rosman : Izzat
Nizam : Kushairi
Azman : Fahmi
Arif : Syamil
Shukri : Kamal Ezral

Moga semua tutor dapat membantu tutee masing2...Ingat; jika tutee kita berjaya maknanya kita juga berjaya membimbing mereka... biar kita sama2 berjaya...

Matlamat impian harapan 100% 1A GP1.00... Impian tidak akan jadi kenyataan tanpa bantuan kalian semua.... tq

Wednesday, September 10, 2008

KELEBIHAN PRINSIP PERAKAUNAN

Salam,

Hari ni cikgu terserempak dengan pelajar tingkatan 4.. dah lama rasanya tak dapat nak buat kelas bersama2 dengan kalian.. banyak topik yang perlu dipelajari.. insyaallah selepas raya ni cikgu harap kalian dapat beri kerjasama dengan kelas yang cikgu akan buat untuk Peperiksaan Akhir Tahun..

Cikgu harap kalian tidak putus semangat untuk teruskan perjuangan belajar mata pelajaran ini.. banyak kelebihannya... cikgu buka lagi tempat bagi pelajar2 lain yang hendak belajar mata pelajaran ini... tahun depan cikgu akan usulkan kepada pentadbir agar kelas akan dimasukkan dalam jadual... tahun depan banyak gak perubahan... perubahan bukan ke arah yang sukar tetapi lebih mudah... sebab tu cikgu galakkan sangat pelajar2 ambil Prinsip Perakaunan... diiktiraf ke peringkat antarabangsa... cikgu sendiri tak dapat kelebihan ni...

Dapat 2 sijil lagi.... iaitu;

1. Pensijilan Kebangsaan SPM
2. industri professional ACCA (Charted Certified Accountants) dan LCCI (London Chamber of Commerce & Industry).

Dengan syarat;

Pelajar mesti memperolehi 1A atau 2A dalam Prinsip Perakaunan.

1. LCCI
Pelajar dikecualikan Level 1 dan Level 2 LCCI.

2. ACCA
Pelajar dikecualikan Introductry Level-paper 1 & 2 CAT (ACCA Certified Accounting Technician)

Selain digunakan dalam melanjutkan pelajaran , Sijil ni pun boleh digunakan untuk bekerja sama ada di dalam atau luar negeri... seronok kan... ambil la peluang yang ada ni... bukan senang nak dapat peluang macam ni...

Di mana ada kemahuan Di situ ada jalan...............

TARIKH PEPERIKSAAN SPM PRINSIP PERAKAUNAN

Salam,

Jadual peperiksaan SPM bagi mata pelajaran Prinsip Perakaunan seperti berikut;

Tarikh : 01 Disember 2008
Hari : ISNIN

KERTAS 2 - 8.00 - 10.30 am (2 1/2 jam)
KERTAS 1 - 11.10 - 12.25 pm (1 1/4 jam)

Nampak nya tahun ni cikgu cuti lambat... akaun subjek terakhir... apapun cikgu akan bersama kalian selepas 27/11 ... selepas paper EST... tiga hari dapat bersama dan boleh pulun waktu tu... di harap semua pelajar 5b bagi kerjasama dan tumpu sepenuh perhatian dengan ulangkaji yang akan dibuat... Jangan putus asa teruskan perjuangan sehingga selesai...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...